Kamarádka mi přeposlala mail, který jí přišel od agentury, že zneužila jejich obrázek, s otázkou, zda jsem se s tím už setkala.
Naštěstí ne...ale třeba někdo poradí a nebo to berte jako aspoň varování pro další lidi, aby si z webu včas odstranili stažené obrázky z netu.
..............................................................
Vážená paní, vážený pane,
dostal se ke mně Váš případ nelegálního užití fotografie na Vašich internetových stránkách, viz. příloha.
Společnost ...... a.s. zastupuje oprávněné držitele autorských práv na území České republiky, proto Vám chci navrhnout smírné řešení obchodní a ne právní cestou Vašeho problému.
Úplně na začátku Vás požádám o doložení platné licence. Pokud mi pošlete kopii licence v reakci na tento email, tak případ ukončím.
Z autorského zákona č. 121/2000 Sb. máme nárok na vymáhání částky přes inkasní společnost ....
Cena je stanovena dle § 40, ods. 1, písm. c) autorského zákona ve výši 17000,- Kč, což je dvojnásobek obvyklé odměny.
V první fázi se snažíme o 2 cesty k řešení vymáhání zcizených fotografií:
1. uhradíte naší společnosti vymáhanou částku, tedy 17000,- Kč, my z této částky dolicencujeme zcizený snímek a 8500,- Kč necháme jako tzv. předplatné, které budete moci využít na nákup dalších fotografií.
2. uhradíte 8500,- Kč a my pouze dolicencujeme snímek, tak jak byl zjištěn na Vašem webu.
Odstranění fotografie není dostatečná náhrada.
Věřím, že jsou námi navržená smírná řešení pro Vás přijatelná a v případě jakýchkoliv dotazů, či upřesnění mě neváhejte kontaktovat. Pokud se smírným řešením nesouhlasíte nebo mi nedáte zpětnou vazbu do 14-ti dní od doručení tohoto emailu, ozve se Vám kvůli tomuto případu firma ...., která má od společnosti ....., a.s. plnou moc jednat
.......................................
Je mi teda jasný, že snímek samozřejmě někdo udělal a práci mu to dalo, ale cena 17OOO,- je cena ¨fakt obvyklá (jde mi o ten par. 40)?
V době, kdy jsou zdarma na ulozto a podobně ke stažení nové filmy - a toto není postižitelné?
Dokázal by někdo poradit, co s tím, prosím?
Asi zaplatit, že?