15.9.2013 19:08:14 Filip Tesař
Re: Manifest Českých Dětí z roku 1988
Já se setkal se slovem establishment myslím v roce 1989 na vysoké škole. Bylo to rok po dotyčném manifestu, ale snad se říci, že to byla stále „tehdejší“ doba. Seznámil jsem se s tím slovem jako s obecným výrazem, nějak tak, jak jsem ho popsal. Když se tedy hovořilo o establishmentu v českém kontextu, bylo to tehdejší vedení státu a komunistické strany. Rozhodně nešlo o západní establishment, o výraz používaný ve spojitosti s kritikou západní společnosti. Vlastně jsem se nesetkal s nikým, kdo by ho užíval v tom Vámi popsaném smyslu – samozřejmě, třeba jsem se jenom pohyboval ve společnosti, kde se tak nepoužíval.
Ostatně, nebylo snad tehdejší komunistické vedení konzervativní vládnoucí strukturou? Ale tohle všechno jsou jen slovní hrátky, já použil to slovo dnes, ne tehdy. (pokud dneska někdo chápe establishment jako konzervativní vládnoucí strukturu v západní společnosti, tak představuje dost okrajový myšlenkový proud). Podle mne šlo o protest proti tehdejším vládcům. Tak to viděli i někteří z autorů manifestu, se kterými jsem se později seznámil.
Odpovědět