Re: V šesti letech moc nemluví. Najde se nějaká rodina se stejně postiženým dítětem?
Ahoj Patriko,
trochu si umím představit, co prožíváš. Jedni mí dobří známí mají dvě děti. Mladší dítě - 6-letý kluk - nemluví správně. Hodně totiž šišlá. Je také schopný vnímat a všechno podobné, asi trochu lepší to má v tom, že tvořit slova a věty umí, ale často se stává, že mu někdo nerozumí. (Přitom to druhé dítě mluví v pohodě).
U něho byl problém v minulosti, že se na něj moc nemluvilo. Spíše třeba seděl u televize, ... Dnes je všechno jinak. Jeho maminka se hodně změnila a často a hodně si s ním čte. Nicméně i tak se věci dlouhou dobu nezlepšovali. Teď to vypadá, že k drobným zlepšením došlo a věříme, že to bude dále zlepšovat.
(Nejprve bez ohledu na to, v čem je problém), bych Tě chtěl povzbudit, že je důležité přijímat holku taková, jaká je a dávat jí to najevo, že ji miluješ. Asi to děláš. Třeba tenkrát u té maminky bylo poznat, že se za kluka stydí (před ostatními, když ostatní mluví správně a on ne), připadala si ponížená, obviňovala se, ... a promítalo se to pochopitelně i do vztahu ke klukovi - ale to není na místě, protože tyto věci celou situaci jen přihoršují. Pro ni i pro toho kluka bylo hodně důležité, že ho dokázala potom přijmout takový, jaký je. Řekl bych, že je to důležitý předpoklad pro to, aby se věci zlepšovaly. (Aby dítě necítilo žádnou křeč, že se musí zlepšit, jinak mne rodiče nebudou mít rádi) - aby si byli jistí rodičovskou láskou stále.
Jak jsem již napsal, maminka tomu dítěti začala hodně číst. Z logického hlediska by to mohlo pomoci i Kristýnce, protože by slyšela hodně slov a větných spojení a pomohlo by ji to tvořit.
Napadají mne další věci, v čem by mohl být problém - pokud máš zájem, tak mi mailni.
Přeju hodně trpělivosti, lásky a naděje.
Michal
Odpovědět