14.3.2014 9:06:32 Boubí
Jak vysvětlit náboženství dětem v nevěřící rodině?
Ahoj. Jako rodina jsme asi spíš ateisti, do kostela nechodíme, žádné náboženství nepraktikujeme. Ale vzhledem k tomu, že tato země je tradičně křesťanská, na každém rohu je kostel, dárky na Vánoce nosí Ježíšek atd., tak jsme na to už kolikrát s dětma narazili a já tak trochu tápu, jak jim to podat - jak to řešíte? Povídáte např. biblické příběhy dětem jako pohádku? Nebo jim to nějak řeknete s tím, že tak to prostě bylo? Nebo naopak že nikdo neví, jak to doopravdy bylo a co se z toho stalo a co ne? Nebo že si náboženství lidi v podstatě vymysleli, aby jim to pomáhalo zvládat ten běžný život? A říkáte jim i o jiných náboženstvích v jiných zemích - že jinde mají lidi jiného boha/bohy, jinou víru, jiná pravidla... Já jim nechci nic nakecávat, ačkoli na Ježíška na Vánoce si hrajeme, to jo, to mi přijde takové neškodné a milé (zatím... děti jsou předškolního věku)...
Nebo když jdeme kolem kostela a je tam otevřeno, tak se teda jdeme podívat dovnitř, a to jsou dotazy - co to je ten domeček se záclonkou (zpovědnice), kdo tam bydlí, co se tam dělá, k čemu vůbec kostely jsou (lidi se tam chodí modlit - jak modlit? co to je? mami, ty se taky modlíš? jak se to dělá? atd...)
Mě hrozně baví si s dětma povídat o různých věcech, ale v tomto sama nemám úplně jasno (věřím v takové to neurčité NĚCO) a tápu. Klidně bych jim koupila nějakou dětskou bibli a můžeme si to doma číst, ale tápu v tom, jak to prezentovat... nechci jim to říct jako jedinou možnou pravdu, ale ani je zahltit různými možnostmi.
Díky za názory.
Odpovědět