16.6.2014 11:21:11 Molly.
Re: Dotaz na chovatele koček. S PP a bez PP.
Kočka s PP má samozřejmě záruku, že přesně odpovídá standardu, že rodiče nebyli agresivní, že třeba byli testovaní na dědičné choroby.
Nicméně podle mě je mnohem důležitější to, v jakých podmínkách matka a koťata žijou. I chovatelské stanice můžou vychovávat koťata ne přesně podle mých představ, naopak někdo, kdo svoji kočku nesmírně miluje a nechal jí udělat koťata, je pak třeba vychovává doslova u sebe v posteli a to je mi prostě strašně sympatické a milejší, než to, jestli má kotě jednu skvrnu navíc nebo ne. Ale problém je, když se pak několik generací bez PP a bez kontroly standardu zkříží s tímtéž, pak už to nemá s původním plemenem nic společného. Mamka má takovou retrívřici.
Hodně koťat bez PP je ale o tom, že člověk přijde natěšeně se podívat na osmitýdenní kotě, majitel řekne, že už je poslední z vrhu a že když si ho nevezmeme, bude smutné/dá ho utratit/pošle do zahraničí. No a člověku krvácí srdce, tak si kotě vezme.
Takže za mě - kotě z přátelského prostředí, aspoň jednou se na něho jít podívat před koupí (a nejlépe, kdyby na tom trval sám prodávající) a hlavně, nebrat kotě dřív, než ve dvanácti týdnech!!!
Odpovědět