Vedlejší diskuze o psech navolno mi připomněla něco, co už dlouho v sobě řeším. Tak se zeptám tu na názor pejskařů i nepejskařů.
Jezdím nakupovat do Jednoty, kde je za hlavním vchodem místo na vozíky a pak teprve dveře do prodejny. Jendou se mi stalo, že jsem přivezla vozík, vytáhla batole, postavila na zem, zacvakla vozík, udělala krok vzad a málem zašlápla psa. No, hrozně jsem se lekla, on naštěstí zdrhl a nekousnul. Ale orosila jsem se při představě, že těsně vedle mě stálo mrně, který by bylo mnohem snazší cíl kousnutí.
Když jsem pak o cca měsíc později zase přijela nakupovat, viděla jsem pána (čipernej důchodce), jak jde do místnosti s košíky, přivázal buldočka na dlouhám vodítku (volně se dostal prakticky přes celou tu místnost) a bez košíku. Tak jsem pána pozdravila a slušně požádala, jestli by nemohl psa přivázat venku nebo mu dát aspoň košík. Že bych mu nerada ublížila (minule jsem chudáka málem zašlápla) a že bych nerada aby ublížil on dítěti nebo mně. Pán se rozčílil a začal hulákat, jak je to hrozný, že lidi nežijí v souladu s přírodou a jak nemají rádi zvířata. A že jeho pes ještě nikdy nikomu neublížil. (Sorry, ale nehodlám být první.) Prý "jen se na vás podívám a už vím, s kým mám tu čest." Protože byl místní, znal hodně lidí v obchodě. Celou cestu obchodem nadávala všem známým ukazoval na mě. U pultu lahůdek pak začal ještě vykládat prodavačce, jaká jsem to zrůda, co nemá ráda zvířata. A jak on nemůže psa uvázat venku, protože se manželka bojí, aby ho někdo neukradl.
No, když na mě došla řada u lahůdek, tak jsem požádala prodavačku, aby mi zavolala vedoucí. Ta přišla a na moji prosbu o ceduli zakazující vstup se psy i ke košíkům zareagovala ochotně. Bohužel zatím se nic nestalo a už jsem tam zase na psa narazila.
Teď ten dotaz:
Je můj požadavek opravdu tak nezdvořilý, neuctivý k právům psů a jejich majitelů, prostě byla jsem přes čáru? Nebo je mimo pán?