11.3.2015 12:03:12 Filip Tesař
Re: Vražda Jana Masaryka
Byl jsem v tom bytě víckrát, i v koupelně (největší atrakce pro návštěvy), koukal z okna a i na tu římsu. Těžko říct, tělo prej neleželo pod oknem, ale snad asi dva metry (?) od něj. Podle mě není nepravděpodobný, že z okna vylezl Masaryk sám, ve strachu z návštěvníků, který slyšel, spěch by mohl vysvětlit i rozházený polštáře a pyžamo naruby. Pokud by potom spadnul sám, spíš než uklouznutí mu asi hrozila ztráta rovnováhy, což by při jeho otylosti nebylo divu, pak by mohl dopadnout i kus ode zdi. Není ale samozřejmě vyloučený, že ho nezvaný návštěvníci objevili - okno zůstalo otevřený - využili příležitosti a odstrčili ho. To je čistě můj názor - neznámejch je v tom případě tolik, že by to vyřešilo jen očitý svědectví a na to není naděje. Náhodnej pád (pokuřování u okna...) je samozřejmě nesmysl a sebevražda je dost nepravděpodobná, ale přesnej průběh zůstane asi tajemstvím jitřícím zvědavost. Estébácko-enkávéďáckej podtext se dá vymazat jen s velkým úsilím, já se vcelku spokojuju se závěrem, že smrt Jana Masaryka způsobili komunisti, který se potřebovali zbavit a to nejlíp fyzicky a nejlíp bez procesu, protože byl v zahraničí nejen známej, ale měl řadu přátel na vysokých postech (komunisti - ÚV KSČ a Kreml, protože je dost nepravděpodobný, že by u Masaryka dělal osobní prohlídku někdo bez vědomí ÚV a Zorin byl větší pán než Gottwald).
P.S. Hra je dobrá, ale Barešův přednes je děsivej, někdy si říkám, že je na těch akademiích několik let učej snad jen "vyslovujte pomalu a zřetelně" a absolventi, co uměj hrát, včetně přednesu, to uměj navzdory a ne díky studiu.
Odpovědět