Dobrý den, delší dobu jsem na rodině nebyla, všimla jsem si Vašeho příspěvku až teď, možná bude něco z toho pro Vás použitelné.
U syna jsme přišli na šedý zákal až v sedmi letech, je možné, že to má od narození, ale nic tomu nenasvědčovalo. Zdálo se mi, že hůře vidí na jedno oko, měli nějaké vyšetření ve školce, ale po něm mi vraceli peníze, že nespolupracoval a nešlo s ním vyšetření provést. Tak jsem hledali doktorku, která by měla velkou zkušenost s dětmi, měl šedý zákal na obou očích. Doporučila nám Fakultní nemocnici v Brně, teď s odstupem času vidím, že to byla výborná volba. První operaci měl v říjnu 2014, druhou před dvěma týdny. V obou případech hospitalizace 9 dní, v nemocnici jsem byla s ním, vzhledem k tomu, že mu po narkoze bylo špatně, tak to bylo dobře. První dny bude trávit hlavně na lůžku, doporučuji vzít náhradní pyžamo, pohádky, hry, tablet ... protože od okamžiku, kdy je mu dobře, to udržet conejvíce v leže a v rámci postýlky je fuška
Ani u nás v široké rodině nikdy nebyl problém s podobným onemocněním, já mám od puberty brýle, jsem krátkozraká, moje babička měla v pozdním věku šedý zákal.
Syn se narodil jako čtvté dítě, měla jsem ho po čtyřicítce, byla jsem hodně sledovaná před i po narození, ale i tak se neví, od kdy ten zákal má. Vývoj byl u něj normální, v něčem možná byl občas i rychlejší, ale každé dítě je jiné. Od mala hezky maluje, když začal sedět, tak jsem mu dala do malé plastové misky temperky a půl hodiny si to matlal štětcem z misky na papír, pro mne to byl vždycky odpočinek - triko se převléklo, ruce a obličej umyly žínkou a židličku se stolkem stačilo taky jen otřít, dál se to nedostalo. Do svých 3,5 roku měl takové navlékací období, to udělal korálky snad všem ženským v rodině, třídili jsme to i podle barev, pak jej to přestalo bavit. Jediné, co nás mohlo varovat je to, že občas se na něco díval jakoby od boku, vytočil hlavu a koukal z divného úhlu. Stále hledám informace k tomuto onemocnění, protože netuším kdy? proč? a jak? neměl úraz, o nějaké nemoci taky netuším, něco mi říká, že nic se neděje bez příčiny. Hanka