Arantxo, rozumím Ti, žel sama nemám metodu, jak tohle vyřešit. Také nám starší holku, která lže. Dnes má téměř dvanáct a lže, vymýšlí si, podvádí nás... Mluvíme o tom, vysvětlujeme... její reakce jsou, že dnes lžou všichni a všem a lhaní je normální. Má problémovou kamarádku, která s tímhle má problémy i ve škole. Její rodiče to neřeší. Občas nepřijde domů, oni ji hledají... nevím, jak tohle mohou neřešit
Před lety poté, co si vzala v obchodě bez povolení a samozřejmě zaplacení nálepku mi říkala, že to takhle děti ve škole běžně dělají, v obchodě si do kapes berou bonbóny, čokoládky, pak to doma či ve škole různě směňují a je to normální... Když jsme šly s holkou do obchodu vrátit tu samolepku a šla se tam omluvit, tak mi prodavačka řekla, že jsme první za historii obchodu, kdo takhle dítě přivedl... Já nevím, jestli to bylo správně nebo ne, ale myslím si, že rodiče jsou od toho, aby dítě sledovali, aby měli přehled a byli schopni včas zasáhnout, řešit to s dítkem když nějak začne vybočovat z řady...
Když jsem tohle pak řešila s učitelkou, tak mi řekla, že jsem asi jediná, která si všímá toho, co dítě má, s čím si hraje, kde vzalo ten či onen bonbon... Co s sebou nosí do školy - jsem také sledovala mimo jiné proto, že se v družině kradlo i z aktovek se ztrácely věci a navíc jsme byli x-krát upozorněni, že děti hračky do školy nosit nemají. Rozhodně si nemyslím, že je to nějaké vyslýchání, stopování... osobně si myslím, že je to běžná výchova, a to, že jsem za to dítě zodpovědná a učím ho neporušovat pravidla.