7.9.2016 18:07:53 Monika
Společný zpěv
Částečně pod vlivem nedávných debat o všeobecným a zejména hudebním vzdělání plus fakt, že jsem zrovna vyhrabala "historické" CD Brontosaurů, nostalgicky pustila a vybavilo se mi společné zpívání na gymplu (v rámci výletů, pobytů a podobných akcí), ne při vyučování a uvědomila si, že skoro v každé partě, kde jsem byla, se našel někdo kdo dokázal zahrát (obvykle na kytaru) ke společnému zpěvu a že to byla oblíbená aktivita i mezi "nezpěváky" (tj. ty, kteří neumí zpívat čistě), jako jsem já. Teď v létě jsem byla na takové společném pobytu více rodin (rodiče kolem 40, děti od 3 do 13 let, pár prarodičů) a zpívali jsme i tam a i děti se zpěvu o ohně dožadovaly. Kdo máte puberťáky a starší děti, případně se v jejich okruhu pohybujete (učitelky) - zpívají tyto "starší děti a mladší dospělí" ještě i dobrovolně samy od sebe (když jim to nikdo nezorganizuje) takhle společně? A jaký repertoár? A Vy? A mimochodem - v mém životě snad nikdo z těch "hráčů na kytaru a spol." nebyl absolventem ZUŠ nebo když už, tak ne na tu kytaru, všichni byli "jen samouci ze zájmu". A ti, co do "hudebky" chodili, naopak obvykle odmítali zahrát "jen tak", pokud to nebylo naprosto nevyhnutelné (ale z některých tedy se později staly učitelé/učitelky, takže ti to potom asi využili)...
Odpovědět