4.11.2016 9:54:45 1kulička
Re: Může lékař předepisovat konkrétní léky?
Přesně, nabádání navíc naprostých laiků k údávání a on takový maloměstský pán/paní dokážou ještě lékaři pěkně tu praxi znepříjemnit. Ačkoli chápu, co chtěl tím plakátem básník říci, ty důsledky mohou být mnohem horší než to, že se objevují případy kupčení v ordinacích - ano, prostě jako všude jinde, dá se systému zneužít vždycky se najdou takoví, kteří něčeho zneužijí. Na druhou stranu, nechat se šikanovat od pacientů (potažmo obviňovat od úřadů), zda "umím a mám právo" určité léky předepsat a podat je naprosto směšné.
Z praxe mám zkušenost, že lékař je při předepisování (logicky) rozhodně zodpovědnější než většina lékárníků, kteří u výdeje spletou formu (tableta/tobolka, mast/kapky) nebo i množtví (vydají jednu místo 2 krabiček), čehož si pacient všimne, až když má nějaký problém, nejlépe o víkendu....
A to píšu jako člověk, který má několik dobrých kamarádek lékárnic a váží si jejich práce i vzdělání. Ale jen jednou se mi stalo, že by mi v lékárně nějak relevantně poradili u léku, který mi lékař předepsal a který já nebo děti užíváme. A už několikrát se mi stalo, že radili špatně. Pravda, na malém městě když je lékař lempl, může být situace skoro opačná, ale celkově si myslím, že jde o zbytečnou debatu.
Odpovědět