6.3.2017 16:07:49 Alca
Re: Fixní rovnátka
Tutenstein, Lewis, bacha na zbytečné trhání stálých zubů, měla by to být vážně až poslední varianta. Zejména bacha na trhání zubů jen v jedné čelisti, pokud se tam totiž ty zuby nemohou vejít a do druhé je, tak to většinou znamená, že je jedna užší, což znamená i špatný skus a to jen rovnátka na zubech nevyřeší.
Mě kdysi v 11 letech vytrhli horní čtyřky, že se mi do pusy nevejdou. Jenže ve skutečnosti byl problém s čelistí, měla jsem tu horní výrazně užší než spodní a zuby mi na sebe v důsledku špatně sedly (nedokusovala jsem plocha na plochu ale hrana na hranu - vnější hrana horních stoliček na vnitřní spodních), v důsledku toho by se rychleji opotřebovávaly a rychleji bych o ně přišla.... K lékařce, která řešila i skus jsem se bohužel dostala až ve 22 a musela jsem na operaci - rozšíření čelisti. Po té operaci by se mi tak ty dva zuby bez problémů vešly!!! Takže mi byly vytrženy dva zdravé zuby úplně zbytečně
![~q~](/g/s/18.gif)
..... Ještě dodám, že bratr měl stejný problém a v dospívání (cca do 18) se to dá řešit i bez operace, poměrně jednoduchým aparátkem drátků za zuby.
Takže za mě fakt bacha na trhání zubů jen v jedné čelisti a raději zkonzultovat ještě jinde. Neříkám, že je to zbytečné vždy, ale má doktorka měla případů, dky bylo třeba čelist rozšířit a ne trhat zuby poměrně dost (ukazovala mi fotodokumentaci)..... Takže já jsem k nutnosti trhat jen v jedné čelisti skeptická.
Odpovědět