Re: Yusra plave o život
Slupko,
díky za zajímavý rozbor, teď víc chápu logiku toho, co jsi chtěla sdělit, ale mám na to stále jiný úhel pohledu.
Jestli to správně chápu, tak to vnímáš tak, že to bylo myšleno jako "nediv se, že se s Tebou Pelíšek hádala, protože jestliže si Pelíšek myslí, že uprchlíci jsou zlo, tak je zcela logické, že pro ni ten, co si to nemyslí, je také zlo" (protože jejich příchodu neodporuje nebo ho snad dokonce podporuje, a tudíž je spoluzodpovědný za to, že se zlo u nás rozšíří)
Pokud to bylo skutečně myšleno takto, pak příliš nechápu, proč to bylo vyřčeno právě v tomto kontextu (když jsem v odpověď tuším Madelaine, podle které jsem relativizovala nenávist vůči uprchlíkům, vyjádřenou mimo jiné v nadávkách té plavkyni, a chtěla jsem se vymezit v tom smyslu, že nenávistné výroky se mi také nelíbí a už jsem se kvůli tomu s někým chytla). Jaký smysl má v momentě, kdy říkáš "ale já nic nerelativizuju, vyjádření nenávisti skutečně neschvaluju a důkazem je to, že jsem kdysi kvůli tomu šla opakovaně do konfliktu" mi říct "pokud někdo považuje jev X za zlo, tak se nediv, že se bude vymezovat i vůči tobě"?
Nevím, zda se vyjadřuju dost jasně, ono je to docela těžké to popsat, aby z toho nebyl elaborát na tři strany, ale přišlo mi, že ten výrok je z hlediska toho, o čem byla řeč, takovej "úkrok stranou" od věci, že mi nebylo moc jasný, jak je to vlastně myšleno.
Já jsem se v danou chvíli vymezila proti tomu výroku "pokud jsou uprchlíci zlo, tak ten, kdo si to nemyslí, škodí" (chápu to tak, že si myslíš, že v danou chvíli vůbec nešlo o obsah toho výroku, ale čistě o jeho "formální logiku". A tady se asi rozcházíme, protože já si sice myslím, že logiku to jistě má a staletími dostatečně ověřenou (lidi skutečně velmi často vnímaj, že "kdo nejde s námi, jde proti nám"), ale ta je tak nasnadě, že mě vůbec nenapadlo, že to bude někdo považovat za nutný zvlášť připomínat. Navíc ač je fakt, že tak lidi velmi často fungujou, tak si myslím, že je to celý tak z principu špatně, že ač jejich reakce je logická, tak není dobře.
A vyjádřila jsem se v tom smyslu, že kdo považuje takto za zlo celou skupinu lidí, tak si o něm nemyslím nic pěknýho. Na rozdíl od Zetka, kterej je mně schopen natvrdo napsat, že jsem "prolhaná manipulátorka" a "svině" jsem neřekla "Zetko, jsi haj.zl, protože si myslíš něco takovýho", ale "ten, kdo si to myslí, je...", tj. i kdybych se domnívala, že Zetko takto ventiluje své vlastní přesvědčení a nebyla to pravda, tak je tam ponecháno dost prostoru pro to, aby si to nemusel vztáhnout na sebe, pokud si nic takového nemyslí.
Odpovědět