Re: Proč stojí totéž zvíře s PP míň na mazlíčka a víc na chov?
Chovám kočky. Nemám to jako zaměstnání a rozhodně jsem za ty roky prodejem koťat nezbohatla, ale baví mně to
.
Všechna koťata mají PP. Koťata chodí do nových rodin kolem 4 měsíců věku, zhruba tak po druhém měsíci už mám trochu představu, jak jsou která "kvalitní" - čím víc let chovám, tím jsem náročnější a kritičtější a do dalšího chovu chci pouštět jen ta typově a povahově nejlepší zvířata. Pokud si chce někdo ode mne koupit kotě do svého chovu, tj. jako chovnou kočku nebo chovného kocoura, prodávám ho za plnou cenu, která vyjadřuje kvalitu
. Pokud zájemce pro chov nemám, nechci si ho nechat, tak ho prodám jako mazlíka za cenu o mnoho nižší a novému majiteli ho předám už kastrovaného/kastrovanou.
Dřív jsem taky měla ve smlouvě, že kotě se zavazují kastrovat až noví majitelé, nebo doplatit rozdíl v ceně, ale po několika špatných zkušenostech jsem to začala dělat takhle. Ta špatná zkušenost je taková, že později si to noví majitelé třeba rozmyslí, nebo to třeba měli v úmyslu už od začátku a na takovém "mazlíkovi" začnou vesele množit další koťata a prodávat je bez PP. To podporovat nechci. A ano, chráním si tím monopol a svoje linie, já jsem si svoje chovná zvířata taky koupila za vysokou cenu, ještě větší peníze jsem investovala do výstav a titulů, zdravotních a genetických testů.
Mimochodem s kočkami se dá chodit na výstavy i s kastráty.
Ve skutečnosti do chovu málokdy prodávám, koťata mívám 1-2x do roka a zájemci si na ně čekají.
Odpovědět