3.4.2021 8:30:24 Půlka psa
Re: Co se vědělo za války o koncentračních táborech?
Nevím, ale taky by mně to zajímalo. Můj příbuzný říkal, že vůbec absolutně nic, ale on byl teda narozen na začátku 30.let, tak byl možná ještě malej.
V jiné části rodiny se odehrálo to, že pán byl němec, ale už dvacet let žil u nás, měl českou manželku a za války odmítal s němci spolupracovat a vyvíjel nějakou lehce protiněmeckou činnost. No a moc jsem to nepochopila, ale asi na něj tak jednoduše nemohli, tak měl vlastně původem jejich. Dostal nějaký trest hodný němce. Nevím, co to přesně bylo, ale byl asi soud a nějaké standardní vězení pro němce v předem stanovené délce a k tomu pokuta nebo tak něco.
Do KT ale odvezli jeho čerstvě dospělého syna, který byl narozený u nás české manželce a byl tedy čech. Něco mu přišili (asi, že věděl o tom, co jeho otec dělá) a syn ve výsledku zemřel v Osvětimi. Ten jeho otec prý (aspoň dle mé babičky) po dobu války vůbec nevěděl, co ten KT znamená, jak to tam vypadá, co se tam děje. Věděli samozřejmě, že je to špatný, že ho odvezli, ale konkrétní okolnosti ne.
Odpovědět