24.4.2022 10:02:44 Vítr z hor
Krbová kamna – jak správně topit?
Prosím, PROSÍM, poraďte!
Coby zkušená tábornice jsem neohroženě zatopila v nových kamnech...a bylo to fiasko.
Na podpal jsem měla jen něco kancelářského papíru (školní testy mých dětí), kus papundeklu, sušené třísky a luxusní suchá buková polínka. Dokonce i sirky jsem našla.
Sestavila jsem v kamnech hraničku (dospod kancelářský papír, pak papundekl, na to třísky a na závěr buková polínka). Čoudilo to strašně, bohužel hlavně do obýváku. Sice jsem byla v podpalování úspěšná (chytlo to krásně), ale vedlejším efektem byl totálně vyuzený dům.
Po nějaké době, když už to hezky hořelo, začal kouř stoupat komínem vzhůru, topilo to a bylo to hezké. Sklo jsem začadila jen zcela nepatrně, ráno jsem to vyřešila pár tahy houbičkou.
Zagooglila jsem. Prý se má v kamnech topit obráceně – tedy naskládat polena dolů, na to menší polínka, pak třísky, nahoru podpalovač a na něj stříška z dalších třísek. Prý se to skrz konstrukci kamen prohoří dolů k těm polenům. Je to pravda?
Jaký mám koupit podpalovač? Někde píšou, že prý eko, bo ty ne-eko smrdí a dlouho čoudí.
Mám starý komín, venku bylo asi 16 stupňů, jasno. Může to čoudění být vysokou venkovní teplotou, čili můžu zatápět, jen když je větší zima?
Doma nám to teď smrdí jak v pastoušce
Dá se ten smrad nějak řešit?
Odpovědět