19.6.2024 20:23:13 Pihovatá
Jít do živnosti?
Pěkný den,
předesílám, že ač se cítím poměrně finančně gramotná, neorientuji se v oblasti pracovního práva, přesného pojmenování dějů v účetnictví atp. Omlouvám se tedy odborníkům za případné nepřesnosti.
Celý pracovní život (tedy přes 20 let) jsem byla zaměstnancem. K tomu jsem si přivydělávala nárazově na Dohodu o provedení práce - lektorství kurzů, besedy, přednášky. Vzhledem k chystaným změnám kolem "dohodářů" mi bylo při plánování akcí na další školní rok doporučeno, abych si zřídila živnost a začala své služby fakturovat, jinak mi hrozí, že se mnou dohody nebudou uzavřeny, protože budu pro organizace nevýhodný pracovník. Nejsou to pro mne existenčně důležité peníze, ale samozřejmě nějaký přivýdělek je to je.
Neumím si představit, co by mě čekalo - můj HPP na plný úvazek je u státní organizace (školství), dohodu uzavírám opakovaně každý semestr na 10týdenní projekt pro jednu univerzitu, občas vedu lektorsky jednorázová školení pro projekty typu MAS, MAP. Někdy mám tak mám za rok přivýdělek 25 tisíc, jindy 5.
Můžete mi prosím vy, kdo jste věci znalí, poradit, jestli má smysl a co pro mě bude obnášet případná živnost? Nebo jestli se mám držet dohod, co to půjde.
Díky moc za každou radu.
Odpovědět