27.9.2005 14:11:32 murriel
Re: hledam kamaradku
Ahoj Hanko,
četla jsem Tvůj dotaz na Californii.
Právě jsem se odtamtud vrátila, žila jsem tam skoro pět let. Vzala jsem si Amíka a za několik měsíců to skončilo rozvodem, takže jsem měla taky jenom zelenou kartu. Nejsem žádná puťka ale po mých zkušenostech lidé nemají žádný vztah ke svým rodinám, spíše je zajímá práce. Ale to se také nedivím, při místních cenách jim vlastně nic nezbývá.
K tvému dotazu na bydlení, je to opravdu strašně drahé! Vlastnili jsme dům v Orange county, nic přepychového, 3 ložnice, 2 a půl koupelny, 2 obýváky a zaplatili jsme za něj 750 tis. dolarů. Kdekoli jinde by to bylo min. o polovinu levnější. To nemluvím o nákladech za plyn a elektřínu, atd. Potraviny v supermarketech jsou také nesrovnatelně dražší, včetně benzínu. Vlastně všechno na co si vzpomeneš je ve srovnání s ostatními státy mnohem dražší. Měla jsem tu možnost žít v Georgii, než jsem se přestěhovala do Californie, takže mám srovnání. Nesmím zapomenout na všudypřítomné šváby, v potravinách, ve sprše, v ložnici, na zahradě u bazénu a jen tak se ty malé potvůrky nedají. Pastičkám se vyloženě smějí a spreje určené na jejich hubení otráví spíš lidi než je. Já osobně jsem se jich zbabovala skoro rok a ještě dnes sem tam nějakého najdu. Nejhorší jsou ti obrovští, kteří nezabijete ani botou. Ještě jsem si na to nezvykla. No ale nebudu Vás znechucovat. Co se týče práce, resp. cleaningů,s tím tam není vůbec žádný problém a dá se tak i docela slušně vydělat. Záleží, jak jste pečlivý, rychlí, kolik procent dostáváte, atd. Ze začátku jsem to také dělala a přišla jsem si tak až na 700 dolarů čistého týdně.Vystudovala jsem v ČR cestovní ruch na univerzitě v Praze, ale bohužel ještě dnes si Amíci myslí, že mají to nejlepší vzdělání na světě (hehehe) a jen tak vám něco neuznají. Ale poměrně snadno jsem si sehnala práci jako manažerka v nóbl restauraci. Začínala jsem tam jako servírka, ale když makáte jak "barevní", oni to určitě ocení:). Momentálně musím běžet, ale kdybyste potřebovala nejaký kontakt na cleaning, či cokoli jiného, dejte vědět!
S pozdravem
Murriel
Odpovědět