Re: reakce na předchozí články.
Tohle téma by se sice mělo spíš objevit v rubrice o porodech, ale nedá mi to, abych taky nenapsala svůj názor. Přečetla jsem všechny příspěvky na téma "kde rodit/nerodit" a překvapilo mě, že názory různých žen na stejnou porodnici se často diametrálně liší. To se dá docela dobře pochopit, protože každá od porodu očekává něco jiného - někdo chce, aby porod pro něj i pro dítě byl hezkým zážitkem, někdo je zas ochoten leccos vydržet jen aby dítě bylo zdravé. Mám ale stále silnější pocit, že daleko méně traumatizující zážitky si z klasických porodnic odnášejí ženy, které jsou "ochotny něco vydržet" - jednak od porodu předem nic příjemného neočekávají, ale hlavně nejsou "na obtíž" personálu, na nic se neptají, proti ničemu neprotestují, celou odpovědnost přenechávají na lékařích, kterým bezmezně věří - zkrátka, ideální pacientky. A k takovým je personál vždycky o hodně vstřícnější, než k ženám, které se chtějí porodu aktivně účastnit, chtějí vědět co s nimi právě lékař dělá a proč. není to smutné?! Netvrdím, že to platí 100%, naopak se domnívám, že v mnoha porodnicích se situace výrazně lepší. Co si o tom myslíte?
Odpovědět