Re: Jak jí to naucit ...
Milá Gábino,
jsem laik, ale myslím si, že si s tím nemusíte dělat hlavu. Naše malá se také až do osmi měsíců neuměla převrátit, vždy jen začala plácat ručičkama (jako kdyby chtěla vzlétnout) a my ji museli obrátit nebo posadit. Manžel ji to za jeden víkend naučil dokonale vyřešit. Sice se neobrátila, ale rovnou se posadila (nechtěla totiž ani lézt). Nejdřív si to zkuste sama na sobě. Popis bude asi krkolomný, ale sama na sobě nejlíp vidíte, jaké pohyby děláte automaticky a jak je děláte. Lehněte si na zem a vzepřením se na všechny čtyři (ruce a kolena) se zkuste na zemi posadit. Pak tutéž cestu předvěďte Vaší malé s jejím tělíčkem, naveďte ji a ona už si pak pomůže. Znamená to zvednout zadeček a při pohybu dozadu se nechat automaticky převážit na levý či pravý bok. Ruce slouží jako opora a ještě to urychlí mírný pohyb vpřed či do boku pod sebe právě té nohy, na kterou stranu má zadeček dopadnout (aby nám tam ta noha nepřekážela).
Naše malá to pak zvládala jako blesk a sedala a lehala si, kdy chtěla. V devíti měsících díky tomu konečně (teprve) lezla a až v jedenácti měsících jsme zaznamenali první kroky. Ani k chození jsme jí moc nepomáhali (abychom nechodili s manželem stále v předklonu a netahali ji za ručičky - tuto metodu jsme jí nikdy neukázali). Jediné, co mohla a na co si přišla sama je, že když jsem někde stála, přilezla si ke mně a vytáhla sa zezadu podél mých nohou, pevně je objala a pak ji sloužily jako opěrné kužely pro vlastní chůzi. Časem se držela už jen hohavic. Mělo to výhodu, že viděla, kam jdeme (mezi nohama)a perfektně vyrovnávala rovnováhu. Až ji to přestalo bavit, tak se prostě pustila a sedla si.
I vaše malá si na to přijde, jen jí to trochu ukažte. S tím otáčením to bude asi stejné. Zkuste si, co děláte, abyste se přetočila a pak ji naveďte.
Přeji hodně zábavy při "učení".
Zuzana
Odpovědět