halí belí tak jsem našla pojednání o ukolébavkách, kde se píše, že halí belí je slovní hříčka, doslova podle pana Vladimíra Karbusického: "Ukolébavka má podle něho u všech etnik překvapivě shodné vlastnosti. Zaříkavé gesto, které má přivést dítě ke spánku, podmiňuje malý rozsah etc. Za obzvlášť významnou považuje souvislost ukolébavky s magií (princip magického klíče). Takřka nikdy nechybí magické klíčové slovo: hajej-dadej, dadej-nynej, halí-belí, etc. To vše ukazuje na antropologické kořeny hlubší než etnické rozdíly." (více tadyk: www.etnomuzikologie.cz/misc/clanky/ukoleb.doc )
rozmarýna co sama roste tak u nás na valachoch se zpívá ... žádnej ji tam nezalívá ona neporoste.. což teda smysl dává, takže se vyhýbáme pochybnostem o daném stavu věcí )
beskyde beskyde> černý bača mě nepletl, ale dlouhou dobu jsem nemohla pochopit co znamená plíhalovo "sé ditopi džupiána"
černé oči těch milion slok by mě moooc zajímalo, protože já znám jenom asi šest, a je to nejdelší písnička co znám (ostuda), takže ji jedu furt dokola, a vymýšlím vlastní sloky. nějaké dodané originální bych brala
Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.
Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.