Suroviny: | 8 řízků (vepřové nebo kuřecí) • 4 vejce • strouhanka • polohrubá mouka • 1 smetana 12% • 3 lžíce kečupu • cca 100 g anglické slaniny nakrájené na plátky |
---|---|
Postup: | Pekáček (nebo zapékací misku) vyložíme plátky anglické slaniny. Řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Potom plátky masa obalíme ve strouhance, kterou do masa naklepeme. Potom maso protáhneme rozšlehanými vajíčky a nakonec obalíme v polohrubé mouce. Na oleji je osmažíme (cca 2 minuty), potom naklademe na plátky slaniny v několika vrstvách. Plátky můžeme i rozříznout, pokud se nám někde nevlezou.... Dáme je na sebe, vedle sebe - prostě vyplníme pekáček nebo misku v několika (asi 3) vrstvách. Do vajíček, ve kterých se obalovaly plátky, přidáme smetanu, kečup (může být jemný i ostrý podle vaší chuti). Směs osolíme a připepříme. Vše promícháme, zalijeme řízečky položená na slanině, dáme do trouby. Zapečeme do zlatova při 180°C. Podle toho, kolik máme vrstev (tedy v jak velké nádobě zapékáme), to může být 20 - 40 minut.Krájíme svisle na plátky. Jsou krásně pruhované, jak se střídají vrstvy masa a vaječné hmoty....Co mně na tomto receptu uchvátilo bylo i to, že si kuchařka může klidně připravit řízečky den či dva dopředu do misky a uložit je v ledničce. V den podávání jen umíchá vejce se smetanou a dalšími ingrediencemi a nechá v troubě zapékat. V tomto případě rozmícháme při obalování plátků jen jedno vejce a zbylé tři až v den zapékání. Převzato z časopisu Knihovnička recepty - Nejlepší řízky, plátky a řízečky. V časopise to bylo z vepřového, já jsem vyzkoušela z kuřecího - střídala jsem plátky prsíček (bílé maso) a plátky stehenních steaků (tmavší maso). Po zapečení byly mezi nimi narůžovělé vrstvy vaječné hmoty s kečupem. Tuto jsem ochutila česnekem, který máme moc rádi. Bylo to moc dobré i pěkné na talíři. Podávala jsem k tomu vařené brambory a okurkový salát. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 4.2.2010 15:04:31 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.