| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Domácí majonéza

Domácí majonéze dáváme přednost před kupovanou - je chutnější, levnější a vždy čerstvá.
Domácí majonéza
Suroviny:1 vajíčko • špetka soli • olej • malá lžička octa • 1 - 2 lžičky plnotučné hořčice
Postup:Celé vajíčko vyklepneme do hrnku, trochu ho osolíme a ponorným mixérem pomixujeme vejce se solí - mám vyzkoušeno, že se takto lépe ušlehá dotuha. Pak přikapáváme olej, dokud hmota neztuhne. Následně přidáme 1 malou lžičku octa a 1 - 2 lžičky plnotučné hořčice a pomixujeme. Majonéza trochu zřídne, ale po zašlehání další trochy oleje je tuhá jako Majolka z obchodu. Z jednoho vajíčka jí je plný 1/4 litrový hrnek.

Mám vyzkoušenou i jinou metodu - do hrnku dám vejce, posolím a zaliji asi 1,5 - 2 dl (podle velikosti vajíčka) oleje. Dám ponorný mixér na dno a pustím. Pomalu začnu mixér zvedat a když vyjedu až nahoru, je hrnek plný majonézy. Nakonec ji dochutím... Je ale třeba zkusit, zda tato druhá verze půjde s "tím vaším" mixérem, s naším to jde, s tím u mamky ne....

Dávám ji do skleničky se šroubovacím uzávěrem a mám ji dole v lednici - vydrží tak 3 dny. Doporučuji horní plochu uhladit vypouklou stranou lžičky, kapnout kapku-dvě oleje, tou lžičkou rozetřít po povrchu, pak nezoxiduje (nežlukne).
Vložil:

*Simča, dcery *1988 a 1997

Errin a její rodina
Datum:13.8.2008 17:09:13
Názory k receptu (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

Žádné fotky k receptu zatím nejsou. Přidejte je vy!

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.