Suroviny: | 1 kuře • 5 rohlíků • 150 ml mléka • 2 vejce • 150 g kuřecích jater • 80 g másla • 2 - 3 stroužky česneku • sůl • pepř • muškátový oříšek • čerstvá (nebo sušená či mražená) petrželka • může být hrstička loupaných mandlí • |
---|---|
Postup: | Kuře omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenku potřeme rozetřeným česnekem se solí. Žemle nakrájíme nebo natrháme na menší kousky a polejeme mlékem. Máslo utřeme s trochou soli, kořením a žloutky. Z bílků uděláme hustý sníh. Do utřeného másla vmícháme žemle, na kousky nakrájená jatýrka, kousky mandlí a sníh z bílků. Nádivkou naplníme kuře uvnitř i pod kůží na prsou. Vložíme do pekáče, do které jsme dali lžíci oleje, nejprve prsíčky nahoru. Na kůži můžeme položit a nechat rozpustit kousek másla. Kuře podlijeme trochou vody. Přiklopíme víkem a necháme péct na cca 220°C hodinu a půl. Během pečení poléváme výpečkem. Po půl hodině kuře obrátíme, aby se peklo rovnoměrně, což ještě 2 - 3x po čtvrthodině zopakujeme. Poté pekáč odklopíme a kuře necháme cca 15 - 20 minut péci na maximum (nebo zapneme gril), aby mělo pěknou opečenou kůrčičku.Kuře podáváme s rýží nebo vařeným bramborem, a nejlépe se zeleninovým salátem. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 20.4.2010 22:43:31 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.