Suroviny: | 1 kuře cca 1300g • 4 lžíce rozpuštěného másla • sůl • středně velká cibule • 3 - 5 stroužků česneku • 2 - 3 lžičky kreolského koření • cca 1/4 l drůbežího vývaru, nebo vlažné vody • 1 střední pórek • 1 nožka (cca 100g) dunajské nebo jiné pikantní klobásy • 1 lžíce medu (nevadí, je-li ztuhlý, naopak se mi s ním lépe pracuje, než s tekoucím) • 1 - 2 lžíce suchého bílého vína |
---|---|
Postup: | Směs "kreolské koření" je možné doma namíchat: 2,5 lžička sladké červené mleté papriky1 lžička černého pepře1 lž. kayenského pepře1,5 lž. sušeného tymiánu1 lž. sušeného dobromyslu1/2 lž. kurkumy1/2 lž. římského kmínu1/2 lž. pískavice (řeckého sena). Toto množství - pokud si ho umícháte - není samozřejmě na jedno vaření, ale ve sklence se šroubovacím či zabroušeným závěrem vydrží dlouho. Lze ho použít na jakékoli maso, nebo na zeleninu před a během grilování. Kuře je dobré si naložit dopředu - alespoň 2 hodiny, já dávám přednost celému dni. Cibuli nakrájíme najemno, česnek rozetřeme na pastu. Do pekáčku dáme rozpuštěné máslo, přisypeme směs koření, smícháme. Přidáme česnek, opět doporučuji promíchat (jde o to, aby se chutě dostaly všude rovnoměrně) a přidáme jemně nakrájenou cibuli. Pokud nemáme kupovanou směs koření, vznikou pastu posolíme (kupovaná je dost slaná). Do nádoby dáme umyté a osušené kuře a potřeme maso pokud možno všude - uvnitř těla, pod kůží na prsíčkách i na kůži. Odložíme do chladna na 2 a více hodin.Kuře vložíme v pekáčku do vyhřáté trouby (cca 180 - 200°C) a podlijeme trochou vývaru (nebo vody) a dáme péci. Tekutinu nedáváme všechnu, kuře by se nemělo dusit. Po cca 10 - 15 minutách kuře obracíme a stále poléváme výpekem. Je-li třeba opět podlejeme. Takto pečeme zakryté cca 45 minut, pak přidáme do pekáčku na jemné kroužky nakrájený pórek a na drobné kostičky klobásku. Dáme je i dovnitř kuřete a pečeme dále asi 15 minut. Pórek omáčku značně zahustí, tedy naředíme šťávu zbytkem vývaru (vody). Potom kuře odkryjeme, otočíme a dáme na horní stranu půl lžíce medu. Jak se med roztéká, roztíráme ho lžící všude po kuřeti. Pečeme 5 minut, opět otočíme a uděláme totéž s druhou stranou kuřete a opět 5 minut na nejvyšší výkon, abychom získali zlatou barvu. Na posledních 5 minut šťávu doplníme vínem (není nutné).Podáváme s rýží, kterou připravíme s cury-kořením a rozinkami. Zeleninový salát (zejména rajčatový) dá jídlu korunu :-). |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 12.6.2010 18:41:56 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.