Suroviny: | cca 1/2 kg mletého masa (v originále jehňěčí, v české kotlině vepřové a hovězí - doporučuji v poměru 2:1) • 3 velké cibule • 2 stroužky česneku • cca 5 cuket • 2 minikonzervy rajčatového protlaku • kvalitní olivový olej • 50 g hladké mouky • 50 g másla • 400 ml mléka • cca 100 g balkánského sýra • mletá skořice • muškátový oříšek • pepř • sůl |
---|---|
Postup: | Musaka se skládá z několika vrstev - já dělám cuketa - maso - cuketa - maso - cuketa - bešamel, ale je možné i méně pater.Nejprve připravíme bešamelovou omáčku. Z másla a mouky uděláme světlou zásmažku (nesmí zhnědnout) a zalijeme postupně mlékem a rozšleháme tak, abychom neměli žádné žmolky. Okořeníme pepřem, muškátovým oříškem a solí.Tykvičky nakrájíme je na plátky cca 0,5–1cm tenké. Plátky dáme na pánev do olivového oleje udělat do měkka, okořeníme skořicí, pepřem a solí, necháme odpočinout na papírové utěrce (zbavit tuku). Na oleji (klidně použijeme ten od tykviček, případně přidáme) zesklovatíme cibulku nakrájenou na jemno, přidáme mleté maso a vařečkou pořádně rozmačkáme a úplně promícháme s cibulkou. Restujeme do hněda, postupně přidáme rajčatový protlak, okořeníme drceným česnekem, skořicí, solí, pepřem a malinkým množstvím mletého muškátového oříšku. Vše dusíme tak 30 minut do sladce pikantní tomatovo-masová směs bez kousků. Chuť můžeme doladit pomocí citronu - cukru. Do pekáčku (nebo jednotlivých zapékacích misek) naskládáme vrstvy tykviček a masové směsi, navrch zalijeme bešamelem, do kterého jsme po prochladnutí nadrobili balkánský sýr (sirene).Vše dáme do středně vyhřáté trouby a jelikož máme všechny vrstvy již dokonale uvařené, zapečeme krásně dozlatova.Musaku podáváme přímo i s pekáčkem nebo v zapékacích miskách rovnou na stůl. K ní dostatek bílého chleba a vody. A potom se odkutálíme od stolu :-). |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 2.8.2016 0:03:24 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.