| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Symboly svatebního dne

[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 309 [Dalších 209 >>]
Vanilka,30
28.2.2005 14:24:09
No, ono když se nad tím člověk zamyslí, tak to tak zhruba vychází...nevěsta má sice "jen" hostinu a svoje výdaje na parádu, ale ženich má těch položek zase víc, i když třeba levnějších. Takže mě přijde že to 50:50 se skoro vždycky sejde (pokud nemají briliantové prsteny a hostina nesestává z opékaného prasete).
Kudátko+3
28.2.2005 13:11:36
ze svatbu plati nevesta snad uz v dnesni dobe neplati. Myslim, ze by to melo byt 50/50.
Vanilka,30
28.2.2005 10:13:28
Milko, je to nepsané pravidlo, jak už napsala Jana, nyní se to většinou "zmírňuje", že nevěsta (resp. její rodiče) platí z těch největších položek hostinu a oznámení a ženich platí prstýnky (četla jsem i že se mohou domluvit tak, že on zaplatí prsten jí a ona jemu), kytice a pití na hostině. To s tím pitím se potom dělává (záleží na každém, ale nejčastěji tak), že platí víno a aperitivy, prostě to, co patří k té hostině a tvrdé většinou pijí až "pozdnější" hosté a za svoje, protože to je dobrovolné a lze se bez toho obejít a, podle mého(!) názoru je to i správné, protože svatba by myslím měla být o všem jiném, než lacinou ožíračkou pro bandu kámošů.

Jano, špatně jsem to napsala, nemyslela jsem, že se vyloženě bojí...spíš prostě nechápu, co je vede k tomu odmítat jít do kostela. Nemám nic proti nevěřícím lidem (coby věřící se usmívám pod fousy, a říkám si, že "pravda se stejně jednou ukáže":-))), jsou morální nevěřící a prasata věřící, takže o to nic. Ale podle mně není sporu a je s podivem, že hrad a kostel jsou vlastně historicky, architektonicky, vybavením, dějem...s nadsázkou tytéž stavby-a přece když vlezete do kostela, dýchne na člověka něco úplně jiného než na hradě. Tak to jsem tím spíš myslela, že myslím, že existujou i lidi, co se toho prostě "bojí" stejně jako někdo by v životě nešel ke kartářce nebo tak...takový ten posvátný strach z tajemna a něčeho, co si nemůžu osahat.

28.2.2005 8:37:20
Milko - obecne plati, ze svatbu by mela platit nevesta. Je to proste takove nepsane pravidlo. Muze to byt takova nepsana dohoda z minulosti, kdy svatby byly domlouvany rodici nebo dohazovaci. Vsichni rodici chteli vdat svoje dcery, takrikajic se jich "zbavit". Proto take muz a rodina manzelova chtela nejake veno za tu "obet", ze si musi uvazat na dozivoti manzelku na krk... Je to takova kompenzace... Nerikam, ze to tak byt musi a ze tak je to jedine spravne. Myslim, ze vsechno je o komunikaci. Pokud spolu snoubenci pred svatbou ziji, maji jiz najeke spolecne vydaje, v podstate rodinny rozpocet, mohou to zaplatit spolu dohromady a myslim, ze se tak vetsinou deje.

Mitchi - prijde mi to taky dost sprosty. Vadi mi, ze na svete neexistuje tolik tolerance k pochopeni zivota vsech nabozenstvi a zvyku (samozrejme taky neuznavam jehovisty a ruzne sekty, kteri vyuzivaji lidske duverivosti. Kdyz stoji v metru s tim svym casopisem "Probudte se" a hrnou se s nim ke mne, vzdycky jim reknu: "Dekuju, jak jsem vzhuru"...). Vanilko na rozdil od tebe si nemyslim, ze by ti, co meli strach ze svatby se bali toho, ze by je to mohlo chytnout. Naopak kdyz si vezmu, jak v minulem rezimu bylo vsechno nabozenske spatne, tak jsou proste tak vychovani, ale tohle chovani je neomluvitelne.

Vanilko: Vira v boha neni spatna. Ja sama v nejakou tu existenci verim, ale jestli je to "To" nebo "Ono", to nikdo jiste nevi... Spatni jsou pouze lide, kteri si ji prizpusobuji k obrazu svemu. Vsechno je jen a jen v lidech, v tom, jak to tem "masam" podaji, jak vylozi uceni z bible a podobnym kniham. Smula a problem nastava tehdy, kdyz jsou davy lidi negramotni.... Jo a neboj. Ted se blizi pracovni termin, takze uz nebudu odpovidat hned... Budu pracovat s jazykem na veste, dnem i noci... ;o))

Hezky den vsem nevestam.




Vanilka,30
28.2.2005 7:54:53
Jo Jani, dlužím Ti z pátka mejlíka, jakmile budu mít chvilku, odpovím! Ty odepisuješ vždycky hned a já se pak stydím, ale odepisuju taky, jen mi to někdy víc trvá:-)
Vanilka,30
28.2.2005 7:53:12
Mitchi-to je ale sprostý a smutný. Pobyt v kostele ještě nikdy nikomu neublížil, naopak, to místo je prodchnutý čímsi, co i nevěřícího člověka podle mně musí uchvátit. Jestli to nebylo právě proto, takový ten podvědomý strach, že by je to mohlo "chytnout". Jejich škoda.

Jani, když se chtějí církevně oddaní rozvést, musí se buď žádat o povolení skutečně ve Vatikánu (ale zpravidla to jde přes naše biskupství) nebo prokázat že byl sňatek neplatný (např. jeden ze snoubenců něco zamlčel-nemoc, neplodnost, předchozí sňatek...). Nebo jinak-můžou se dát rozvést normálně občanským soudem, ale nesmí nadále chodit ke svátostem. Takže to má smysl u lidí, kteří nechtějí svatbu v kostele proto, že je to tam "hezčí", ale proto, že prostě chtějí spojit sebe navzájem Božím požehnáním.

My jsme oba věřící (ne klasičtí pánbíčkáři ani svíčkový báby), ale prostě věřící, takže tak nějak jiná svatba než s tím "Co Bůh spojil, člověk nerozlučuj" pro nás ani v úvahu nepřipadala. Podle mého, v kostele by se měli brát jen lidí, kteří to cítí podobně. Jinak na tu honosnost, slavnostnost a krásu stačí nevěřícím lidem určitě nějaký nádherný hrad či zámek.
Milka
  • 
26.2.2005 6:00:30
Tak já ted´ nevím jestli jsme diskutovali na téma věno nebo výbava, já měla ten dojem, že je to jedno a to samý. Ted´ vidím, že není. Oni se na to neptali nějak přímo, ale z náznaků jsem pochopila, že chtěli vyzvědět jak se k tomu staví moji rodiče, jestli se chystají zaplatit svatbu atd. Oni si totiž představují, že naši jako nabídnou že tu svatbu zaplatí, a oni budoucí tchánovci, jako za nima přijdou, že zaplatí tu druhou půlku. Tak to přesne bylo když se vdávala přítelova sestra. Jenže moji rodiče nic takového nemají v úmyslu. U nás byla taková výchova jako chceš studovat, tak si na to ušetři, nechce se ti studovat, je to tvůj život, chceš se vdávat, tak si to zaplat´. No někdy až moc liberální. Moji rodiče a přítelovi rodiče to jsou lidi jak z jiný planety.
vojtami
25.2.2005 18:04:39
já jsem byla na svatbě na kukandu kámošce, pak po 2 letech jsem se na tom samém místě vdávala já, pak o 2 měs později se tam vdávala další kámoška a pak 1.10. jsme byli dalším kamarádům na svatbě. a ti měli svatbu v kostele....

já byla na svatbě v kostele poprvé. snoubenci nám říkali, že dokonce někteří příbuzní odmítli do kostela vstoupit. prostě jen tak. to jsem nemohla pochopit. my věřící nejsme, ale kruci když už je mi někdo blízký a má to být jeho jeden ze dnů, které nikdy nezapomene, tak proč ho kazit něčím takovým...
tak to mi jich bylo líto. ale asi to zase nebyli až tak dobří příbuzní ani přátelé, když to pro ně neudělali.

chodili na nějaké přípravné povídání či co, ke zpovědi a učili se nějaké texty....

a hrála jim tam hudba nahoře na chóru ( myslím ) a bylo to strašně krásné, až mi běhal mráz po zádech. hrál tam pán na housle myslím ave maria.....


jinak manžel pochází také z jižních čech - okr český krumlov.
25.2.2005 13:49:27
Vanilko, nevim, jak to plati u nas, ale mam dojem,ze cirkevni svazek je "pevnejsi" diky cirkevnim "zakonum". Tam pry musi rozhodnout o pripadnem rozvodu papez nebo nekdo z Vatikanu. Je to tak? Vim, ze se nebudete brat kvuli pripadnemu rozvodu, ale asi o tom vic vis...
Vanilka,30
25.2.2005 12:26:12
Klárko, přidávám se k Janě-neodcházej:-) Tahle diskuze se jmenuje Svatba, ne Budu se vdávat nebo Nevěsta a nikdo jiný:-)

Kdo jiný by nám, co se na to teprve chystáme, měl poradit s vychytávkama, které nám svobodné nebo paní vdané 25 let neřeknou? Já osobně třeba nemám žádnou blízkou (ba ani vzdálenější) kamarádku, která se vdává + - stejně, takže mým jediným nezávislým zdrojem jste Vy:-)

Mitchi, no tak to se Vám to krátí, to těhulkování. Vojtíšek je krásný jméno, taky o něm v duchu přemýšlím, jmenoval se tak děda, ale odešel už před 6ti lety.

Kde svatba bude se zatím rozhodujeme, rozhodně v nějakém kostele, chceme svatbu církevní. Jsme z JČ, takže ještě uvidíme, v úvahu přichází Bavorov, Vodňany, Prachatice, nebo některý z Budějckých kostelů...Toto je výhodou svatby v kostele, že nejsou tak plné, že se nemusíme v únoru bát, že nebude v červenci místo. I tak se ale musíme rozhodnout brzo, farář to po nás bude chtít vyplnit co nejdřív a kromě toho si myslím, že toho 9.7. bude svateb poměrně dost-je to sobota po týdnu, ve kterém jsou ty svátky (Cyril a Metoděj a M.J.Hus), takže vlastně stačí vzít si dovču jen na Po a Čt, protože Pá už máme volno ze zákona a budem doma 9 dní...tak podle mně toho dost lidí využije.
[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 309 [Dalších 209 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.