Marky |
• |
23.2.2005 12:23:46
Tak tu pověru jsem nevěděla. Sakra, to na tom prodělám, protože košile se koupit stejně musí, ale já budu mít botky, co už nějakou dobu běžně nosím. A nový mi přítel stejně nekoupí, už tak se mi boty nevejdou do dvou botníků :)))
Jinak jsem fakt ráda, že v tom nejsem sama. Přítel chtěl žlutý oblek (jako Daniel Nekonečný - fuj toho nesnáším) nebo že bude celý v černym. To v žádnym případě a protože budu mít tmavě vínové doplňky, tak takovou bude mít přítel košili. Ale bude to ještě boj. |
Marky |
• |
23.2.2005 12:15:56
Helčo, to je jako by to bylo o mém přítelovi. Ten je úplně stejný. Bohužel občas potřebuji jeho radu, názor, spolupráci a to je docela kámen úrazu. Zrovna včera jsem mu musela říct, že příští týden mám schůzku v místě konání obřadu a protože je to na zahradě, tak si musíme vybrat, kde to tam chcem mít. Tak chci aby šel se mnou. Trochu to na mně zkoušel, ale byla jsem neoblomná. Ale jinak vidím, že jsou ti chlapi všichni stejní :)))
|
22.2.2005 16:44:25
z dob, kdy žena nebyla samostatně výdělečně činná - tedy kompenzace pro manžela, od nějž se čekalo, že ji bude živit. Dnes už nic takového nemá opodstatnění, obvykle jsou oba partneři ekonomicky soběstační.
|
poupě |
• |
22.2.2005 16:08:45
Tak v naší rodině mě na výbavu střádali cca od mých 10 let, takže jsme do domácnosti dokupovali opravdu jen drobnosti a nové vymoženosti typu sendvičovač, mikrovlnka, myčka... A nemůžu říct, ža bych se třeba styděla před návštěvou ukázat talíř nebo hrnek :o)
Mám několik kamarádek a všechny nějakou výbavu mají. Věno asi přežitek je, ale rodiče nám oběma přispěli ke koupi bytu, takže bychom to mohli za věno považovat :o) |
Lenka |
• |
22.2.2005 16:00:05
Jasně holky, vpodstatě je to všechno pravda. Nic proti výbavě, spíš mě zaráží otázka věna jako taková. Nevím, co bych si myslela o rodičích mého partnera, kdyby se mě zeptali, jaké mám věno. Jakoby tím posuzovali, jestli jsem pro jejich syna výhodná partie nebo ne. Dneska už snad soudíme člověka podle jiných hodnot, ne? A výbavu neřeším už vůbec, co máme, to máme, co budem potřebovat, to si koupíme. Jsme dva dospělí vydělávající lidi, tak myslím, že to vůbec není problém rodičů.
|
Vanilka,30 |
22.2.2005 13:44:56
Já nevím, ale cítím trošku rozdíl ve dvou pojmech: výbava a věno.
Výbava jsou podle mně ručníky, osušky, hrnce...prostě to, co si nevěsta přináší do své nové domácnosti. A bylo to tak vždy, každá správná "panna" si vyšívala monogramy na kapesníčky a šila povlečení. Naopak co se týče věna, tak tam si myslím, že to bývaly často i věci nemovité (u bohatších, viz např. Levý Hradec, sídlo českých královen, který bývá označován i jako "věnný" Hradec), nebo peníze, či větší hospodářské zvíře, na které mladá rodina hned mít nemusela. |
Klára, vdaná |
• |
22.2.2005 13:17:32
Tak já jsem výbavu měla. Asi taky tak patnáct let. Ručníky a utěrky sice někdy vypadají "zastarale", ale při dněšních cenách jsem za ně vděčná. Samozřejmě se řídím věčnou radou: používej nejdřív to, co se ti líbí, protože za pár let už ti to bude jedno ;-) Ložní prádlo jsem si sama šila z látek, které mi kdysi maminka koupila. To by byl asi jeden druh výbavy.
Ten druhý se týkal vybavení kuchyně. Nerez hrnce máme báječné a dnes bych jistě lepší nenašla, možná ani tak dobré. Pak jsem měla sadu příborů, skleněné talíře a sklo na nápoje (to zatím nemáme doma, neb bydlíme v malém). Velkou část výbavy jsme si s manželem pořizovali sami po kouskách za svobodna, čili podle vlastního vkusu: hrnečky, misky, kořenky, sklenice, pánve atd. A jsme rádi. Před svatbou nám chybělo jen pár drobností typu vařečka, nic jsme nepotřebovali dokupovat ani dostávat darem. Dřív jsme byli rádi, že si můžeme koupit něco do budoucí domácnosti a místo kravin jsme si udělali slušnou sbírku. Já jsem totiž vášnivá kuchařka ;-) Tak si z toho vemte, co uznáte za vhodné. Je fakt, že když rodiče pořizují dcerám výbavu, mělo by to být něco "nadčasového", což se ne vždy povede. Nám se výbava vyplatila. |
22.2.2005 8:19:10
Tak tedy nevím jak je to s věnem, ale já jsem z Jižní moravy, z malé dědiny a věno jsem neměla. Nevím ani o žádné kamarádce, která by si od 15ti let střádala utěrky a ručníky. Podle mě je to přežitek z dob, kdy ničeho nebylo a proto když se na pultě něco objevilo tak se to koupilo s tím že "až se bude holka vdávat, bude se to hodit. Moje babička měla taky takové chutě kupovat postupně výbavu, což jsem jí ale zavčas zatrhla s tím, že jestli mě chce něco dát, tak ať mi dá peníze, že si ve správný čas koupím to co budu do domácnosti potřebovat. Pochopila.
|
Klára |
• |
21.2.2005 18:14:46
Jak jsem si pročítala místní vzkazy, narazila jsem skutečně na některé květnové svatby, kdy všechno proběhlo v pohodě. Budu tedy ráda, když se mi někdo ozve, klidně zatím jen informativně. Natáčelo by se v březnu a Trní by se vysílalo právě v květnu, myslím, že by to mohl být zajímavý a pěkný díl....
|
• |
21.2.2005 18:06:56
Dobrý den,
hledám tady manželský pár, který se nebál porušit nepsané pravidlo, že svatba v květnu znamená smůlu a tuto svatbu na květen plánuje, nebo ji mají již za sebou. Také je možné, že zde naleznu někoho, kdo měl v květnu svatební obřad a skutečně soužití příliš dlouho nevzdrželo, nebo to nebylo to pravé. Připravuji pořad Trní na toto téma, kde si o květnových svatbách budeme povídat. Natáčení je honorované a podrobnosti sdělím na emailu, nebo na čísle 602 122 441. Děkuji.. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.