Renka tři děti 11, 8 a3 roky |
• |
29.2.2004 14:13:29
Moje tříletá dcera umí všechna písmena velké abecedy už od dvou let.O vše se zajímá a vždy když její bratři dělají úkoly si přinese svůj blok a tužky a snaží se být také "školoačka". Malovat jí také baví a nemaluje jen "hlavonožce" jako stejně staré děti. Nevím zda si s ní můžu dál hrát s písmenky a necht ji ať se naučí číst. Je totiž pravdou že, nevím co by v 1 třídě dělala. I když můj starší syn měl ve školce spolužáka, který byl ceněn právě kvůli čtení. Mohl totiž ostatním přečíst jídelníček ! Ale v první třídě vyrušoval protože už vše uměl.
|
7.4.2003 23:01:47
Ráda bych znala názory a zkušenosti rodičů,kteři dali dítě do školy před šestým rokem.Naše dcera je narozná v říjnu,při nástupu do školy jí bude 5 let a 10 měsíců.První písmena se naučila ve 2 letech,číst a psát sama v 5 letech.Byly jsme dvakrát v PPP a pokaždé nám předčasný nástup doporučili.I v ostatních oblastech má širší rozhled než je obvyklé.Je také na svůj věk hodně velká.Ve školce už jí to moc nebaví a těší se do školy.Má někdo zkušenosti s nešestiletým prvňáčkem?
|
22.12.2002 15:08:05
Daltonska skola je i v Praze. Nevim, ale odkud jste, takze kdyby vas zajimalo jaka skola je nekde u vas, muzete zkusit me internetove stranky: www.webpark.cz/alternativy
|
Mirka, 1 dítě |
17.12.2002 21:34:11
Mílo,
mrzí mě to, ale asi je opravdu tenhle typ výuky jen v Brně. Nepodařilo se mi vůbec sehnat informace odjinud - přitom se tam učí přesně to, co později studenti potřebují - využívat samostatně zdroje informací, hospodařit s časem a odhadnout svoje síly...a taky umět si obhájit svoji práci. Všechny děti mají velmi důsledně stejné podmínky, povinné úkoly a prostředky, což by mělo právě ty pomalejší motivovat, protože jsou schopni v povinné části úkolu uspět. Vím, že v zahraničí je to velmi úspěšný a žádaný typ výuky a nevím, proč se u nás nepoužívá - snad proto, že je náročný na zvládnutí pro pedagogy? |
Mirka, 1 dítě |
17.12.2002 11:37:17
Mílo,
bohužel ne...ale existují stránky Sdružení daltonských škol - zkusím je najít a přeposlat ti adresu. V Brně by měla mít odkaz na tyhle stránky škola na Husové... |
Míla, dvě děti |
• |
16.12.2002 23:42:12
O daltonské škole jsem taky už slyšela, ale na internetu jsem našla odkaz jen na daltonskou školu na Moravě, nevíš o nějaké v Praze nebo okolí?
|
Mirka, 1 dítě |
16.12.2002 16:41:03
Mílo,
zkus si prostudovat údaje o daltonské výuce - je to ten typ, který by měl takovým dětem vyhovovat - v jakémsi (i když malém) počtu hodin měsíčně se tam děti pomocí slovníků a encklopedií potýkají samostatně s úkoly - přičemž si musí samy rozvrhnout čas na práci...je to přesně ten typ školy, kam jsem chtěla dát syna, jenže jako malý tam nastoupit nemohl (v té době jsem nemohla chodit a jezdit sám půl hodiny jednu cestu nemohl), a později mi ho už nevzali... |
Míla, dva kluci, 3 a 2 roky |
• |
15.12.2002 23:12:40
Nemůžu si pomoct, ale v našem školství se toho za posledních dvacet let příliš nezměnilo. Mám podobný problém jako ostatní, jejichž příspěvky jsem četla. Můj starší syn je také nadaný, v 1,5 roce uměl všechna velká tiskací písmena, během dalšího měsíce i malá, umí počítat do dvaceti, je velice zvídavý, hlava mi třeští z jeho věčných podrobných otázek, na které někdy sama nezvládám odpovídat (vysvětlete tříletému dítěti jak pracuje elektřina). Bohužel jeho nadání je zřejmě "vyvážené" problémovým chováním. Je velice konzervativní, těžko přizpůsobivý, mám pocit, že naše společné soužití je jeden velký souboj.
Jímá mne hrůza, když čtu o dětech, které nechtějí vzít do školy dřív kvůli pár měsícům narození. My máme to štěstí, že syn se narodil v červenci, takže to snad nebude problém. Ale i před nějakými 25-lety, když jsem nastupovala já do první třídy, bez problémů jsem byla přijata v pěti letech(narodila jsem se v listopadu) , hlavně proto, že jsem uměla číst a počítat. Ale i přes to se na mne, alespoň to do dnes tak cítím, škola tak trochu podepsala. I když jsem celou základní školu bez problémů prošla s vyznamenáním, škola mě nenaučila podle mne dost základní věci - umět učit se, nemluvě o nějaké motivaci. Na gymnáziu přišlo nutné vystřízlivění, na čtyřky jsem opravdu zvyklá nebyla. Ještě dnes mám v živé paměti marné hodiny, trávené nad učebnicemi biologie či dějepisu, s výsledkem nevalným. Opravdu se děsím okamžiku, kdy výběr vhodné školy pro mé děti bude jen na mně a doufám, že učitelek, zmiňovaných na začátku úvodního článku, potkám co nejméně. |
Kateřina, devítiletá dcera |
• |
10.11.2002 11:12:15
Podobný problém jako Vy jsem byla nucena řešit také.
Moje dcera uměla v pěti letech číst, počítat a je také velmi živá a činorodá. Bohužel se narodila 1. září a tak nastupovala do školy až v 7 letech! Chtěla jsem, aby šla "o rok dříve", ale ten jediný den, o který se narodila později bohužel rozhodnul! Žádala jsem o zápis do školy dříve, v mateřské škole kam docházela mi sdělily, že pravděpodobně ještě nebude zralá ke školní docházce. Navštívila jsem i dětského psychologa, ale bezvýsledně. Dcera mu předvedla, jak plynule čte, bez problémů sčítá přes desítku. Na závěr sezení mi pan psycholog oznámil, že doporučení k zápisu nevystaví. Argumentoval tím, že je ještě fyzicky malá a nezvládla by například nosit tác s jídlem ve školní jídelně! Dcera tedy nastoupila do školy v sedmi letech. Měli jsme veliké štěstí na skvělou paní učitelku, která Kristýně umožnila samostatnou práci. Nyní dcera chodí do třetí třídy, dostává úkoly, při kterých musí přemýšlet a když ve třídě opakují učivo, které má Kristýna zažité, může si třeba číst vlastní knížky a škola jí moc baví! Podle mého názoru nezáleží ani tak na tom, jak je dítě vyspělé při nástupu do školy, ale na učitelce, která dítě učí. Můj obdiv proto patří všem učitelkám , které dokážou zaujmout všechny děti, bez ohledu na to, s jakými znalostmi do školy nastoupily. |
Klára |
• |
17.9.2002 21:17:52
Poptala jsem se spolužáků na vysoké škole (!) a závěr byl udivující. Valná většina z nás uměla číst před vstupem do první třídy. Takže bych se vůbec nebála, že zpočátku zvídavé dítě postupně nějak zakrní. Koneckonců já jsem se ve škole taky nenudila. Ale záleží hodně na přístupu učitele.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.