• |
8.3.2002 10:39:39
Věnuji se canisterapii (navštěvuji se svou fenkou německého ovčáka dětský domov) a při své práci obecně se setkávám s lidmi zdravotně postiženými i epileptiky. Ráda bych věděla, zda má někdo zkušenosti s chováním psa před epileptickými záchvaty respektive má psa cvičeného pro epileptika. Zajímá mne také jakékoliv kladné působení psa na epileptika. Prosím napište mi, sháním tyto informace také pro rodinu, která si pro svého dvanáctiletého syna pořídila štěně, jež mu má později co nejvíce pomáhat.
|
Viera Kvasnicová, dcéra Kamilka 2 roky |
• |
9.11.2001 21:21:32
Milá Jitka.
Napriek tomu, že mám epilepsiu a už 15 rokov užívam lieky (5 denne),tak som pred dvoma rokmi porodila zdravú dcéru.Otehotnela som neplánovane, a keď som zistila, že som tehotná, tak som v obave o zdravie dieťaťa prestala užívať lieky. Za dva týždne som dostala záchvat typu grand mal. Nato mi lekár nasadil lieky, o ktorých tvrdil, že by nemali ohroziť dieťa. Dávka liekov mi nestačila, a tak som mala každý mesiac tehotenstva záchvat. Pôrod prebehol normálne bez vážnejších komplikácii. Po pôrode som sa vrátila k pôvodným liekom a už dva roky som bez záchvatu. Veľa šťastia a zdravé mimino želá Viera. |
• |
22.5.2001 15:20:36
Vážený pane doktore, nechci nikterak zlehčovat účinnost léčby formou EEG biofeedback. Mám však přítele, který trpí velkými epileptickými záchvaty od svých 18ti let a tuto léčbu podstoupil již dvakrát po třiceti návštěvách. Po dvou letech co spolu žijeme mám pocit, že jsou záchvaty spíš častější a pravidelnější. Zprvu měl můj budoucí muž záchvat jednou za rok, nyní jej má co čtyři měsíce.
|
• |
22.5.2001 13:01:34
Milá Romano, dokážu si dobře představit, jak Vám musí být.
Se zájmem jsem si přečetla Váš článek a ráda bych se s Vámi podělila o své vlastní zkušenosti. Epilepsii typu petit mal u mě objevili ve 2 letech. Pro mé rodiče to byl samozřejmě šok, měli mě pozdě (v 35 letech) a byla jsem jedináček. Dostala jsem se do péče Dětské neurologie na Karlově náměstí. Záchvaty se mi opakovaly až do 7 let věku, od té doby ne, nicméně jsem byla v rizikovém věku (nastupující puberta a z toho vyplývající zákaz kouření, alkoholu, čokolády apod.). Z tohoto důvodu jsem brala léky (i když mi je postupně snižovali až na dávku na udržování). Od svých 20 let jsem bez léčby, provdala jsem se a brzy poté jsem začala řešit podobné problémy jako teď vy. Vše jsem podrobně probrala se svou ošetřující lékařkou (dodnes chodím na dětské odd.) a ta mi vysvětlila, že existují i léky, které, pokud se berou od začátku těhotenství, by dítěti neměly uškodit, každopádně je nejlepší první tři měsíce nic nebrat. Poté je prý případné nasazení léků bez rizika, neboť jsou již vytvořeny všechny orgány. Podařilo se mi otěhotnět bez problémů, taktéž těhotenství probíhalo bez problémů (tzn. bez léků) a před dvěma lety se mi císařským řezem (plánovaným, preventivní opatření) narodil syn. Držím Vám palce, hlavně buďte v pohodě a nestresujte se, to škodí nejvíce nejen v těhotenství, ale i pro Vaši nemoc. Dále bych Vám doporučila obrátit se na některé specializované sanatorium, které poskytuje komplexní gynekologickou a porodnickou péči, v mém případě např. sanatorium Pronatal, kde si Vás ohlídají, budou spolupracovat s Vaším ošetřujícím lékařem aby vše proběhlo v pořádku. Držím Vám palce a dejte vědět na těchto stránkách, jak se vše podařilo. |
• |
6.5.2001 6:34:54
Romano,
nabídka platí, máme vlastní EEG laboratoř, ve které dělá špičkový epileptolog prof. Faber, který to posoudí a pustíme se do toho. Najdete nás EEG Biofeedback, psychologie, neurologie Fakultní poliklinika VFN Klimentská Lannova 2, Praha 1, 110 00 Tel/Fax: (02) 2480 2349 PhDr. Jiří Tyl, klinický psycholog předseda, EEG Biofeedback Institut Tel 0602 22 49 64 E-mail: tyl@eegbiofeedback.cz Internet: www.eegbiofeedback.cz |
Nela, synové 7 a 9 let |
• |
21.12.2000 8:09:43
Milá Gábino,
reaguji na Tvůj dotaz ohledně podpůrné léčby při epilepsii.Náš syn bral zpočátku pyridoxin a magnesium, později k tomu přibyl vápník. Pro zlepšení mozkové činnosti měl nějakou dobu předepsaný Enerbol (něco jako vitamín pro mozek). Jinak (pokud vím) jsou pro vývoj mozku a dobrou činnost nervového systému potřebné vitamíny řady B, jód, zinek, mangan a lecitin. Co se týká krve a jejich odběrů - chodíme na kontrolu jaterních testů a krevního obrazu co 3 měsíce k obvodní dětské lékařce (musíme si hlídat sami). Na neurologii nám dělají pouze odběry na hladiny léků v krvi (asi 1x za půl roku). Jinak - přeji Tobě i všem čtenářům "Rodiny" krásné prožití vánočních svátků a šťastné vykročení do nového tisíciletí. |
• |
1.12.2000 23:45:26
Pane doktore,prosím Vás o odpověď,jestli platí ještě nabídka od Vás na terapii.Jsem z Prahy,myslím,že by neměl být problém na spolupráci s Vámi.Jestli chcete,tak Vám napíšu několik hlavních informací o mém onemocnění,které je trochu jiné.Prostě z ničeho nic mi praskla céva v myšlenkové části mozku na levé straně a krvácení do mozku bylo jasné.Ale první doktor na pohotovosti nic nepoznal,dal mi injekci na uklidnění a poslal mě domů se slovy,abych si došla k obvodnímu,jestli mi bude ještě špatně.Noc byla ta nejhorší v mém životě(ohromné bolesti hlavy,neustálé zvracení).Ráno jsem vstala a šla k obvodnímu lékaři,který taky nic nepoznal a poslal mě na Bulovku na gynekologii,že prý to bude zřejmě mimoděložní těhotenství,přišli jsme na Bulovku,kde jsem čekala jako všude samozřejmě v čekárně asi dalších půl hodiny a tam nezjistili samozřejmě také nic,a tak mě jěště poslali na neurologii,kdyby to bylo náhodou něco jiného a kdyby ne,tak že mě tady uloží na lůžko na nějaký čas.Na neurologii jsem jen natáhla ruce a za moment volali do nem. na Homolce,že mají kritický stav.(((Od té doby,co se mi udělalo špatně a hned odešla na pohotovost do Palacké ul.uběhlo devatenáct hodin,než první lékař zjistil co to je!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
Samozřejmě krvácení už bylo tak rozsáhlé,že lékaři,když viděli rentgeny,tak mi dávali 5% na přežití a manžela upozornili,že tuto operaci nemohu přežít!! Na Homolce operace trvala osm hodin,operoval mě naštěstí tým odborníků,kterým nyní vděčím,že jsem na živu,i když první operace se nezdařila jak měla,nastali komplikace,protože se do rány dostala infekce,a já nebyla v pořádku s mluvením a pohybem ruky,následovala po osmi dnech druhá operace,kde to dopadlo vše v pořádku,vše se zpravilo,nasadili mi sodanton,neurol atd.Po měsíci mě pustili domů.Přesně po půl roce jsem dostala těžký epi záchvat.který se opakoval ještě čtyřikrát,pak mi lékaři na Homolce změnili prášek za Epilan D-Gerot,po kterém jsem neměla záchvat až do této doby.Dokonce jsem si našla ještě jednoho neurologa,který mi doporučil prášky pomalu omezovat,a jsem stále bez záchvatu.Ale je mi 26 let,mám nyní už manžela(stále ten samý,který byl se mnou od začátku až do konce)a chtěla bych moc miminko,ale mám strach a potřebuji pomoci, poradit,protože lékaři na Homolce mi děti nedoporučují,a naopak ten druhý neurolog mě uklidnuje,že se těmto lidem taky narodilo plno zdravých miminek.Nevím si rady.omlouvám se,jestli jsem Vás zdržela,ale už jsem to chtěla napsat celé.Mám u sebe všechny papíry od začátku až do dnes,takže jestli mi chcete pomoci,tak mi prosím odepište.Nezůstaneme Vám nic dlužni.Děkuji Romana Svatková Praha 8 |
Šárka |
• |
29.11.2000 21:40:16
Gábino,
jednou za půl roku chodíme do poradny a na odběry krve.Tam zjišťují jednak hladinu těch léků v krvi, ale i hodnoty jaterních testů a myslím že i krevňák. V nemocnici mu začali dávat 2 x denně vit. C a B komplex. Místo toho mu teď dávám vitamíny Centrum. Nemyslím si ale, že by ty léky byly zbytečné a nebezpečné, i když ideální to asi není, stejně tak jako každé jiné prášky. Navíc každý záchvat i ten malý, zakoukávací, prý zanechává na mozku nějaké stopy. Takže si myslím,že pokud existuje způsob, jak dítě udržet bez záchvatů, tak to není zbytečné. Š. |
Gábina, dcera 7 let |
• |
28.11.2000 7:49:00
Přece jen mě k tématu ještě něco napadá. Co třeba vedlejší účinky antiepileptik ? Vliv na játra a tak ? Berete k nim nějaké vitamíny apod.?
Jsme s dcerou teprve na startu této trati, a tak ještě nevím přesně, co si o tom myslet. V jedné knížce o bylinkách jsem četla, jak jsou antiepileptické léky pro malé děti nebezpečné a prý i zbytečné. I když se s tímto názorem neztotožňuji, nutí mě to uvažovat o vedlejších účincích, jak o nich píšu výše. Na další EEG jdeme v lednu, tak se snad dozvím něco bližšího. |
Nela, synové 7 a 9 let |
• |
27.11.2000 8:33:36
Milá Šárko a Gábino,
mám stejné starosti jako vy. Náš 7letý syn už taky více než 1,5 roku bere léky, protože mu našli na EEG ložisko. Měl jen jeden velký záchvat, po kterém mu byly hned nasazeny léky, takže už další záchvat neměl. Za ten 1,5 roku už vystřídal 4 druhy léků a v nejbližší době nás čeká další změna. Přestože žádné záchvaty nemá a pravidelně užívá léky, EEG se nelepší, spíše zhoršuje. V příštím roce jej tedy čeká podrobnější vyšetření na magnetické rezonanci. Co se týká toho bezzáchvatového období, nám na neurologii řekli, že stačí 2 roky bez záchvatu a léky se vysazují. Ale to jen v případě dobrých výsledků EEG. Pokud bude nález na EEG přetrvávat, léky se dávají dále, dokud se EEG neupraví. Takže ta léčba je opravdu dlouhodobá. Ale jestli léky jsou opravdu schopny upravit EEG nález a epilepsii vyléčit, to nevím. Těším se na další příspěvky k této problematice. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.