| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kdy začíná život - názory občanů

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 204 [Dalších 124 >>]
Sosan
  • 
9.8.2002 17:58:57
Fando, Fando... ty si koleduješ. Zabíjíš na Vánoce kapra? Jíš hovězí? Co myslíš, že si myslí ta kráva nebo ten kapr, když ji zabíjejí? Možná, že mají tou dobou daleko vyvinutější vědomí než ten měsíční zárodek při miniinterrupci. Kde to vědomí začíná, víš to? Všichni se soustavně dopouštíme věcí, které nějakým způsobem někomu ubližují. Jde jen o tu míru. Život není peříčko. Jsou situace, které nemají dobré řešení. Můžeš si vybrat, jedno zlo nebo druhé zlo. Jde o to zvolit menší zlo, které odvrátí to větší. Interrupce je jistě zlo, ale je individuální - případ od případu -, jestli ty ostatní varianty jsou zlo menší nebo větší. Četl jsem o tom knihu "Interrupce ano, či ne". Velmi poučné, doporučuji. Jen si zjisti, kolik těhotných žen spáchalo sebevraždu právě proto, že nebyla k dispozici interrupce. Kolik rodin se rozvedlo a kolik dětí přišlo o rodiče, když žena otěhotněla "nemanželsky" při svém chvilkovém selhání s mužem pro rodičovství naprosto nepoužitelným. Lidé jsou tvorové chybující. Až ti otěhotní tvoje (na mateřství duševně naprosto nevyzrálá) patnáctiletá dcera, protože se něčím sjela na diskotéce, pak se tě přijdu zeptat, jak to budete řešit. A když jí přemluvíš, aby si to dítě nechala a ona ho pak bude těžce zanedbávat a nenávidět, jak jí "ten parchant zpackal život", to bude teprv selanka. Dítě se někdy nevyvede i superrodičům. Přeji ti, abys nic podobného nikdy řešit nemusel.
9.8.2002 15:38:03
ještě dovětek.

jediné, co maminka mé ženy tehdá potřebovala slyšet je někdo, kdo jí podpoří. Někdo kdo jí vezme kolem ramen a řekne: zvládneš to, jsi šikovná maminka. Holt, stalo se stalo. Ale tvoje dítě tě bude mít rádo a rádo ti pomůže, až trochu vyrosteš.

Co však slyšela z okolí ?
Kamarádky: "Čtvrté dítě ? Ty jsi se zbláznila, dyk budeš sedřená jak kůň."
Společnost: "Musíte chodit do práce deset hodin denně, abyste je společně s manželem uživila"
Lékař: "Tady máte formulář, vyplňte jej a zítra přijďte v deset hodin na kliniku"
Mysl: "Budeš lítat kolem čtyř dětí a všichni se na tebe vykašlou. Vždyť už teď si tě manžel skoro ani nevšímá a co teprv až vůbec nebudeš "k mání".

To je vše.

Všichni potřebujeme trošku přemýšlet o svých postojích k maminkám. Jsou to ty nejobětavější stvoření na světě !!!

Fanda
9.8.2002 15:29:38
Jájo
jsem rád, že koukáš na věc realistyckými brýlemi.
V podstatě smýšlíme o včech podobně. Douvolím si však oponovat v pár věcech.

Zaprvé. Nemluvil jsem o Pro-Life do škol, ale o "mém konceptu" do škol!
Zadruhé. Nemluvil jsem o obrázcích utrhaných ručiček a nožiček (doprčic, to je hnusný), ale naopak ukázat dětem fotky a modely zdravých několikatýdenních miminek v děloze.
Říkáš, že děti si to na internetu najdou sami. Promiň, ale jsi úplně "out". Jestli si něco školáci hledají sami tak to jsou vtipy, nahotinky a hry. To je realita. Nedělej si naděje, že děti se zajímají o vývoj miminka :(
A zatřetí, říkáš že aby bylo dítě šťastné, musí být chtěné a milované. Jak jsi na to přišla prosímtě ? Mám dvě nechtěné děti a nemyslím si, že by byly nešťastné. A milované? Naše tělo je přecijenom chemická továrna a jakmile se mamince narodí děťátko, tak hormony spustí a mateřský instinkt je tu. Nechci tím říct, že je to všelék, ale nemluv mi prosím o tom, že nechtěné dítě bude nemilované.
Především si přečti statistiky. Prosím !!!! Kdokoliv o tom mluvíte čtěte statistiky !!! Vyjímečné případy jako incest, matou v 15cti apod je mizivé procento. Totální většina potratů je prostě čistě ze sociálních důvodů. Klasický je případ - máme dvě děti a třetí už bych asi nezvládla.
Nebo .. máme jedno dítě a druhé přišlo nečekaně. Nejdřív jsem chtěla dokončit postgraduální studia. atd ...

Já bych si nikdy nedovolil mluvit o rozhodnutí ve vyjímečných případech: znásilnění, incest, zdravotní riziko atd. Tihle lidé by spíše potřebovali pochopení :::(

Dám opět příklad. Je to život maminky mé ženy.
Moje žena je ze čtyř dětí. Žádnej sladkej život pro matku se čtyřmi dětmi ... to je bez debat. Když měla tři a najednou čekala čtvrté, řekla že tohle už je moc (a já se jí nedivím - my máme tři děti a někdy z toho vylítávám z kůže - a to jsme tolik dětí chtěli!). Bylo to pro ni těžké, ale rozhodla se pro potrat. Život šel dál a po nějakém čase opět čekala miminko. Po tom, co však byla na potratě a po tom všem, jak jí bolelo srdce a pořád si říkala "moje čtvrté dítě tu není" už znovu na potrat nešla.
Narodila se jí krásná dcera, zvládla to a na své děti je moc pyšná. Nikdy nelitovala, že se naposledy rozhodla takhle.

To dítě, co se nenarodilo - je mrtvé. Bylo by milované i přes to, že bylo "náhodou". On nebo ona tu není. Matka rozhodla. Jistě byla v těžké situaci a nikdo jí to nezávidí a NIKDO jí to NESMÍ vyčítat.

Takže nechtěné, ale rozhodně né nemilované.
Rozumíš mi ?

Fanda
Jája
  • 
9.8.2002 14:37:03
Byla jsem 2x na webových stránkách Hnutí pro život a stačilo mi to,hodně mne znechutili - právě těmi výhradně černobílými názory.Silně zaváněly středověkem (brr!).Tou poslední kapkou bylo,když jedna doktorka - vedoucí diskuze se vyjádřila v tom smyslu,jako že 16-letá dívenka,která byla znásilněna při návratu z diskotéky (a otěhotněla a dle HPŽ si měla dítě samozřejmě a povinně nechat) si o znásilnění,díky krátké sukýnce a tenkému tričku,přímo koledovala.No vrchol neuvěřitelnosti!

Souhlasím s názory Grizzličky a nejsem vůbec přesvědčená,Fando,že pustit fanatiky typu HPŽ do škol by bylo přínosem ;jak jsem říkala - středověké názory,např. na již diskutovaný odpor k HA.Fandův návrh - ukazování obrázků roztrhaných plodů dětem školou povinných zabrání potratům - bude asi stejně tak účinný jako ukazování zmaskarovaných těl nevinných mrtvých při automobilových nehodách (to si asi děti uvědomí,že se má striktně dodržovat vyhláška a pravidla silničního provozu a nikdy v životě,až budou mít řidičák,je neporuší ?!?).To jen na okraj,myslím si,že chytré děti,které navštěvují internetové kroužky,knihovny nebo mají doma přístup k internetu si už dávno takovéto obrázky našly a prohlédly.Jak říkáš ty,Fando,nejsou hloupé.Jen je maximálně nutné,aby k tomu dostali náležité citové vysvětlení v rámci výchovy V RODINĚ - podotýkám V RODINĚ(ani učitel ani nějaký cizí člověk - lékař,nebo nějaký aktivista nemají k dětem tak blízko,aby jim tuto intimní věc náležitě a s citem vysvětlily).

Domnívám se,že odpůrci a příznivci legálního provádění interrupcí mají jedno společné (škoda,že na tomto HPŽ nestaví základy spolupráce - no tam asi bude zakopaný pes trochu jinde)- a to,že ani jeden nepovažuje interrupci za věc vítanou.Příznivci ji považují za nutné zlo,kterým řeší svou,jistě neutěšenou,situaci.A to vyplývá z toho,že žádná antikoncepce není stoprocentní (a taky ani nejúčinnější HA není 100%tně bez nežádoucích účinků)a žádná výchova k rodičovství v rodině není taky stoprocentní.

A vůbec si nemyslím,že průměrně inteligentní žena "používá" interrupci jako antikoncepci.Kdo tohle tvrdí,tak asi nikdy nebyl u gynekologa nebo vůbec neví,jak to tam chodí a co je to za "libůstku" (a co musí být umělý potrat pro ženu za "libůstku").Sama jsem prožila časný spontánní abortus (bohužel) a ježí se mi chlupy z představy umělého vyvolávání.Nevěřím,že je u nás tolik masochistických žen.

Lidem,kteří chtějí uzurpovat ženě svobodnou volbu pro přivedení života na svět,říkám - ano malé embryo a plod vykazuje známky života,ale je nutno si uvědomit,že je do cca 6-8 měsíců plně odkázáno na ženino tělo a jinak samostatně nepřežije.A je jen na ní,jestli ona chce své tělo podstoupit a riskovat zdraví (své i dítěte),společenské znemožnění,finanční a bytové problémy,dát všanc přípravu na povolání atd...
Takové ženy je nám všem jistě moc líto.Ale nedomnívám se,že přivedení nechtěného a odmítaného dítěte na svět je řešení.Dle mého názoru, aby bylo dítě šťastné,musí být již od počátku chtěné a milované.(Tím nemyslím,že hned od počátku plánované - stačí vědomí,že "kdybyněco",tak je to radost.)A to je hodně důležitý vklad do budoucnosti pro dítě,které se má narodit.
9.8.2002 14:14:16
...Je nejen důležité, aby se miminko narodilo, ale hlavně aby je někdo miloval a jeho život měl smysl...Láska se nedá nařídit ani naprogramovat a o to by tu mělo jít zejména...Nic mě nebolí víc, než když vidím jak se maminka chová ošklivě ke svému dítěti, nebo mu dokonce vyčítá jeho narození...
9.8.2002 13:58:21
Ano s tím souhlasím...Ale já hlavně "jančím" z toho že doporučuješ propagaci pro-life do škol...Ano ať si chodí agitovat do katolických škol (nebo jak se říká školám pro věřící, myslím že už u nás také jsou)...Ale nechtěla bych, aby blbli (z prominutím) hlavu například mé dceři, nejsme věřící a proto máme na určité věci jiný názor...
A miminko v 8 týdnechn (mám tu před sebou pro jistotu 3 knihy:))) je veliké 2,5 cm a vypadá (promiňte mi ten výraz) jako malý pulec...Ale to není až tak důležité, jde o to že právě ti z pro-life ukazují fotky na kterých jsou už mnohem větší mimina a tvrdí, že to jsou ty zárodky staré 2 měsíce(a podobně) a že ty se vraždí jak na běžícím pásu...Nefandím potratů, jen nemám ráda, když někdo zastává určitý názor, aniž by uváděl pravdivé informace...
Mám osobní důvody "jančit" kdykoliv zaslechnu něco podobného, jako je Pro-life, nebo třeba Svědkové jehovovy...Jedna mě dříve moc blízká osoba na takové lidi málem doplatila životem...Jejich síla je právě v té dobrotě a falešné laskavosti, ale to je zase jiná kapitola...
I když tak působím, nejsem agresivní, jen jsem zvyklá mluvit přímo a otevřeně. Nevadí mi když má někdo jiný názor, ale nesmí tím škodit ostatním...
Pro ti tvé osobě nic nemám, vše to bylo míněno na adresu pro-life a spol...
9.8.2002 12:46:03
Grizzli,

pálíš do mně všemi náboji a přitom ani nevíš jaký názor zastávám :))) Tak prosimtě trochu brzdi. Ju ? Díky.

To, že Pro-life prezentuje, že veškerá antikoncepce je špatná kromě PPR ... s tím samozěrjmě nesouhlasím. Opět je to to, co říkám - Pro-Life je katolickou organizací a proto tyhle názory. Antikoncepce je přece velmi důležitá věc včetně kondomů, HA atd.
K HA mám sice funkční i zdravotní výhrady a popravdě HA je jeden velký business, co si budeme vykládat, ale pokud bych měl vybírat mezi HA a potratem, tak HA je samozřejmě mnohem mnohem lepší.

To o čem mluvím ani není strašení dětí potratem, prosimtě Grizzli, opusť útočný postoj :))))
Mluvím o tom, že děti by měli vědět, že dítě ve čtyř - pěti - šesti týdnech není malý pulec, nebo chomáček buněk ale docela pěkný miminko. Vidělas někdy model takovýho miminka ? Já tu mám doma učebnici biologie pro sedmou třídu z doby, kdy jsem byl školák a tam je namalovaný embrio jako malá "nedomrlá" rybička. A o to mi tu jde !!!!! Je fér, aby všechny děti věděli jak vypadá takhle malinký dítě. Je to fér pro to dítě .. nemyslíš ? Pak samozřejmě přichází na řadu žena aby se rozhodla. Ona má taky život a také má stejné právo na život, jako to mimčo. Rozumíme si ? Já přece nefandím jen dítěti a kašlu na maminku !!!
Jen vidím, že to maličké je v nevýhodě a ono má taky svá práva, ať se to mně nebo tobě líbí, nebo ne.

Takže prosímtě nejanči:) Chci, aby děti byli v prvé řadě vedeny k odpovědnému životu. Tzn, co je sex, proč se lidé milují, jak to citově zasahuje člověka a co tím lidé vyjadřují. Je na dívce a chlapci samotné jak s tím naloží. Potom je tu rodina, která miluje své děti a chce pro ně to nejlepší. Jako máma víš, že nechceš, aby se tvoje dítě stalo matkou v 15cti. Proto ho budeš vést k odpovědnosti v pohlavním životě, dobrému výběru partnera, nebudeš jí strkat do sexu v 15cti, ale radši jí poradíš ať chvíli počká. Poučíš ji o antikoncepci, ale poradíš jí, že když se sexem ještě chvíli počkají a raději se budou mazlit, hladit, případně praktikovat petting, tak že jim nic neuteče - naopak naučí se vnímat přijemné pocity svého těla a vše pak bude snažší.
Není to tak ?

A potom by měly děvčata i kluci vědět něco o těhotenství. Vědět že maličkému bije srdce od 20tého dne po oplodnění, že je to za pár dnů už nádhernej malej drobeček. Kdo tu mluvil o moralizování a ukazování záběrů z potratu ? Děti jsou chytřejśí, než si mi dospělí myslíme. Mají přece svoje názory a jsou svobodné bytosti! Máme je vést, ale ne jim do všeho kecat !!!

Rozumíš mi Grizli ?

Je to fér pro ty maličké, abychom mi dospěláci a předdospěláci o nich torchu přemýšleli a dali jim prostor se představit. Oni mají právo na život stejně jako my a když už jsme si je jednou počali (ať už za jakýchkoliv hezkých, nebo hrozných okolností), tak bychom jim měli dát prostor, aby nám řekli "mámo táto, vím, že tu jsem nevhod a vím, že jste smutní ... prosím, nechte mně žít, budu hodné a vše vám jednou vrátím. A jestli ne, uvidíme se -tam nahoře-. Stejně tě mám rádo".

Po tomhle všem je to uź na mamince, jak se rozhodne. Jsem zastánce toho, že by nikdo neměl maminku nutit k tomu si "dítě nechat". Cítím s maminkami, co mají nechtěné děti.

Aby sis nemyslela, že kecám o něčem co neznám - sám mám tři děti a až to poslední je plánované. Ty dvě předtím jsou obě "náhoda" a popravdě, zkusili jsme si hrozně moc. Sedmkrát se stěhovali po pronájmech, neměli peníze a naše manželství dostalo pěkný kapky. Udělali jsme to ale pro naše děti a věříme, že až vyrostou tak to budou šťastní lidé a my jednou taky dojdeme lásky a porozumění a odměny od svých dětí.

To je vše co jsem chtěl říct.
Měj se pěkně.
Fanda

9.8.2002 11:02:51
To přeci nemá logiku strašit děti ve školách ukazováním nějakých obrázků potracených plodů a říkat jaká je to vražda... A že antikoncepce je špatná a vůbec četli jste někdy jejich stránky celé? Já osobně se nedivím že je do škol nechtějí pouštět. No a i když si nějaká dívka (čistě pod vlivem strachu, nebo obrázků, nebo strachu z božího trestu) ve svých 15 letech dítě nechá, co dál...Copak je to tak jednoduché!...Kdo za ni bude platit účty (né všechny mají skvělé rodiče), kdo ji bude pomáhat s výchovou, kdo zaručí že matka (nevyzrálá která je sama dítětem) se bude o dítě starat tak jak má (myslím hlavně citově), že ho bude mít dostatečně ráda (když ho vlastně nechtěla)....
Pro rozvoj osobnosti člověka (pro jeho povahové rysy) jsou nejdůležitější první 3 roky života. To jak se s ním bude v té době zacházet, ovlivní celý jeho život...To není z mé hlavy to je vědecky dokázané. Všude kolem nás si můžete všimnou že "většina" lidí( né všichni!) co má problémi se zapojit do společnosti (co mají problémi se zákonem, nepracují, užívají drogy) jsou z rozvrácených rodin...Když si zjistíte jejich minulost, je zřejmé že jim chybělo pro život to nejdůležitější a to je láska...On zakazovat potrat a ukazovat obrázky umí každý, ale vnutit ženě lásku a zotpovědnost k něčemu co původně nechtěla, nedokážeme...
Děti potřebují vědět co je to mateřství, láska. A starší děti by měli znát i důsledky milování (sexu), mít přístup k antikoncepci (jak hormonální, nebo kondomům)...Zákazy nikdy nic nevyřešily! Ukazováním obrázků nezabráníte nechtěnému oplodnění...A trvdit že hormonální antikoncepce je škodlivá? Dnes jsou již tyto pililky na takové úrovni, že pomáhají léčit akné, bolesti při menstruaci, nepravidelnou menstruaci, i neplodnost a jiné...Je jich na našem trhu nepřeberné množství a skušený gynekolog každé ženě a dívce předepíše pilulky přímo na míru...Matky by se měli zajímat o své dcery a vést je k zodpovědnosti za svůj život a v čas vypozorovat vhodnou dobu, kdy je třeba probrat toto téma...Pak je tu téma pohlavních nemocí, zejména AIDS! Snažit se aby mladí lidé nestřídali partnery a chránily se také před nemocemi...O užívání drog, nekontrolovanému pití alkoholu, kouření ani nemluvím...Děti to budou dělat pořád, tomu nezabráníme, ale měli by vědět kdy dost a kam až to může zajít...Tohle by se mělo dětem říkat a né zakazovat a vyhrožovat...
To co dělá skupina pro-life je k ničemu, naopak to škodí. Například: ( takt řeba ze strachu před "jedovatou" antikoncepcí) nějaká dívčina přijde v 15 do jiného vztahu a zkazí život nejen sobě , ale i dítěti co si (ze strachu) nechá...
Lidi dívejte se trochu víc kolem sebe a uvidíte jak to chodí v reálu...
9.8.2002 10:12:35
Milá Grizličko,

život je plný radostí a starostí. To co se stalo tvé přítelkyni je opravdu smutný .. nechtěl bych být v její kůži. Nejsem pro nelegalizaci potratů i když bych si ze srdce přál, aby už ani jeden nebyl. Jde mi o to, že tvoje přitelkyně před potratem myslela více na svoji situaci než na to maličké, které rozseká vakuová pumpa.
A já ji chápu. Ten chlap jí prostě zničil život .. hrůza :( Těžký rozhodování.

Fanda
9.8.2002 10:09:14
Zdeňko !

Pro life do škol ... no právě to je ono. Jde vám o propagaci : Interrupce ne! A v dnešní době vás nikdo s tímhle heslem poslouchat nebude. Musí změknout vaše srdíčka a jít dětem mluvit o miminkách v bříšku, o prenatálním vývoji. Děti stačí naťuknout .. jsou nesmírně chytrý !
Když dítě školou povinné uvidí model plodu 4 týdny starého, uvidí malinkatý ručičky nožičky hlavičku ... a pak jim ukážete model nožiček potraceného plodu ... jen tak .. bez vysvětlení ... tak si tenhle obrázek ponesou sami !!! Chápeš ?
Když takhle vychováme naše déti, z 90% nep;jdou na potrat !!!!

Přeji vše nejlepší,
Fanda
[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 204 [Dalších 124 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.