| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nadané děti 2

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3138 z 38 
Ivana Nová, dvě děti
  • 
1.3.2004 23:08:27
Mám podobné zkušenosti. Můj syn, nyní 5 a půl, již od útlého věku miluje kytky (ale i houby). Zná názvy domácích rostlin, ví jak kterou pěstovat, sám pěstuje ze semínek vše, co lze. Zajímá se do hloubky - rozlišuje cibuloviny, hlíznaté apod. Bohužel, má problém, asi jako většina takových dětí, nalézt kamarády. Do školky chodí o dpěti roků. Hrozně se mu tam líbí, ale komunikuje převážně s paní učitelkou. Nerad děl¨á hromadné úkoly, plní je po svém. Je perfekcionista, když se něco nepodaří, je nešťastný, až hysterický. Stále má potřebu dělat něco důležitého. Hru bere jen jako doplněk života. Ale to, co mu nejde napoprvé, nechce zkoušet. Jinak je velmi komunikativní, s vysokou slovní zásobou. Nejraději je ve společnosti dospělých. Jediným způsobem, jak mu pomáhat do spokojeného života je nechat ho stále něco pracovat. Náš byt a zahrada jsou zahradnictví, které on obhospodařuje. Ivana
  • 
6.2.2004 23:00:21
Tak už jsme si došli prohlídnout základní školu co nám je nejblíže.Moc se Mírovi líbila,jelikož je celá nově opravená.Hned si vyzkoušel lavice a tabuli a do školky už nechce chodit.U zápisu se také moc líbil,ale já se pořád bojím,že nedokáže obstát se svým věkem a vzrůstem mezi spolužáky.Chu´t učit se má velkou,ale tkaničku nezaváže.No objednala jsem nás do ped.psych. poradny a snad nám pomohou.Prý by mohl ev.i zůstat doma a pak přeskočit 1 třídu.Kamarádky si asi myslí své,ale dítě napřed je opravdu problém asi jako dítě pozadu.S mužem jsme šli také do školy už v 5ti letech,ale dost nás oba trápilo,že jsma byli stále nejmladší a nejmenší i když mezi prvními v prospěchu.Až do maturity jsem měla pocit,ži mi ten rok chybí.Jaké máte kdo zkušenosti?dík Eli
Senedra
22.1.2004 13:36:37
K této diskuzi se velice ráda připojím.
Učím děti na víceletém gymnáziu, takže se setkávám s těmi nadanými.
Pokud mohu poradit rodičům, kteří uvažují o tom, že děti pošlou děti do školy dříve. Poraďte se ve školce, zajděte do pedagogicko-psychologické poradny, aby provedli na Vašem dítěti testy, zda je schopné nastoupit do první třídy a rozhodně se spojte se školou o které uvažujete. Pokud Vám všichni doporučí, aby dítě nastoupilo dřív, buďte stále připraveni na to, že se vaše dítě může z nějakého důvodu trápit a je lepší vzít do nazpátek.
Neznám ze své praxe smutnější případy, než ty, kde rodiče drží téměř násilím děti na škole, kde jsou z nějakého důvodu nešťastné.
Přeji Vám i Vašim báječným dětem spoustu krásných dní.
Maki
  • 
22.1.2004 10:32:41
Taky máme doma podobnou holčičku a zvažujeme, že ji dáme do školy o rok dříve ( měla by správně nastoupit v září 2006 protože je podzimní). Setkali jsme se už s názorem, že jí kazíme dětství... ale na druhou stranu nám jedna z učitelek v MŠ řekla, že je to rozumný nápad, protože děti jou pro školu optimálně nastartovaqné v určitém období, a v tom by tam také měly nastoupit ( co na tom, že je to u ostatních o rok déle). Nebo je pak varianta domácí škola. Máme výhodu, že je na svůj věk hodně veliká, takže se ve svých čtyřech letech v pohodě ztratí mezi šestiletými.
Eli +Míra 5 let.
  • 
29.11.2003 21:02:14
Tak něco podobného máme doma.Mireček je živé ,nespavé dítě ,které dost vyčerpává svými otázkami.Ve 20ti měsících se sám začal učit písmenka a ve 2 letech je bravurně všechny uměl.Barvy + číslice ani nepíši,to šlo vše spolu.Te´d si přidal malá písmena +angličtinu a také psaní.Moc si maluje a trénuje ruku.K tomu pěkně kope míč a umí stojku na hlavě +dobře kotrmelec.Ve školce už ho to nebaví a to tam má být ještě do roku 2005.Chce už teď jít do školy.Sám vyhledává větší děti a moc ho bolí,když ho neberou a říkají mu mrňousi.To ty o rok starší a tak si vybírá ty 10ti leté ,ty mu dávají pokoj.No mám z první třídy doslova hrůzu a nevím kam jít,aby se mu škola líbila a nebyl tam jen otráven jako teď ve školce.Možná bych změnila i školku,ale o žádné pro tyto děti nevím .Máte někdo radu?dík Eli + Míra+malá Elinka,
Radka
  • 
4.9.2002 22:09:42
Díky za zmínku o ZŠ Londýnská v Praze. Právě to je škola, o níž uvažujeme pro naše děti, je jednou z mála v Praze, která splňuje naše představy, například právě kvůli přístupu k poněkud nestandardním dětem. Vím ale, že je o tuhle školu docela zájem - nevíte někdo, jak je těžké se tam dostat, pokud nebydlíte na Praze 2? Díky za odpovědi.
Martina, dcera 2/95, syn 10/95
  • 
27.8.2002 9:33:01
I moje dcerka je nadprůměrně nadaná, ale ne zas tak moc - prostě jen rok před školou četla, psala a počty tak cca konec první třídy + něco zlomků (má od pěti let cukrovku a na schopnosti sčítat třetiny, poloviny a čtvrtiny závisí její možnosti kombinace jídla - např. kolik si může dát k sváče chleba, aby mohla přidat ještě bonbon). Větší problém měla spíš s důvěrou v absolutní platnost daných či domluvených pravidel, ačkoli jsme rodiče spíše liberální, což lze snadno dokumentovat na chování synka.
Ve školce byly potíže minimální, měli jsme štěstí na MŠ dánského typu, která se nám náhodně nabídla přímo na sídlišti. Po přestěhování jsme ovšem nelitovali námahy a času s dojížděním, a děti jsme nadále nechali v této MŠ, zohledňující individualitu dětí včetně potřeby (nepotřeby) odpoledního spánku.
Školu už jsem vybírala cíleně tak, aby si s dcerou "sedly", a můžu říci, že se to se ZŠ Londýnská v Praze 2 podařilo. Dcera postupuje v již nabytých znalostech dále (nikdo jí nebránil, aby si během výuky písmen prostě stranou četla - nebyla ostatně sama) a nenásilně je rozvíjena i v těch oblastech, kde je slabší - spolupráce ve skupině, úprava prací... Navíc se denně přesvědčuje, že pravidla mohou být dosti variabilní a že je většina dětí často porušuje, aniž by se stalo něco "hrozného".
Synek nastoupí za týden do stejné školy a všichni se celkem na začátek nového školního roku těšíme.
Držím vám palce na dobrou učitelku, případně výběr vhodné školy, je-li to v místě Vašeho bydliště alespoň trochu možné.
22.8.2002 17:53:52
Po přečtení tohoto článu mě zamrazilo,měla jsem dojem,že autor byl u nás doma.Mé dceři je 6let a má v září jít do školy.Ve školce měla stejné problémy ,naštěstí se narodil můj syn a mohla sem jí vzít ze školky.S kamarády to má jednodužší,protože je napřed i výškou a tak jí nepovažují za mrně.Přiznám se,že z nástupu do školy mám větší hrůzu než moje dcera.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3138 z 38 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.