Hanka, Honzik, 1,5 roku |
• |
1.10.2002 14:52:46
Rada bych napsala moji zkusenost. Jsem pracuji matka, syn chodi do jesli.
Kazdy den rano ho tam s manzelem spolecne vozime. Syna vyzvedavam v 15 hod. Pote jdeme na prochazku nebo domu si hrat. Mezitim musim nakoupit, doma uklidit, zapnout pracku, zamest atd., proste bezne domaci prace. Manzel chodi domu kolem 18 hod., kdyz ma naladu, tak vykoupe syna. Ja pripravuji veceri, dodelavam domaci prace v kuchyni, pak uspavam maleho. Pote mame veceri, vecer vetsinou zehlim. Manzel se venuje svemu pocitaci a resi pracovni problemy, ktere nemel cas vyresit pres den. Ne ze bych si stezovala, ale muzi nevidi (nebo nechteji videt ?), ze domaci prace se nedelaji sami od sebe, ze uklizeny a cisty byt, vyprane pradlo je jaksi samozrejmost.... Jinak, muz materskou striktne odmitl, pry by si pokazil karierovy postup. Vydelavame srovnatelne, moje pozice je take narocna, nicmene cas si organizuji podle sveho. Zadneho muze na materske jsem jeste nevidela ani zadneho neznam a kdybych ho videla, asi si ho vyfotim ........ Mejte se blaze, letim pro syna, pak na prochazku, pak domu pripravit veceri a tak dale ................. |
1.10.2002 14:02:14
Vladana překvapuje že se žena po návratu z práce brání hned převzít děti...Nevím jak je to u otců co se vrací z práce, myslím že hned mezi dveřmi se na děti taky nevrhají. Myslím že je potřeba nějaký čas na to se přeorientovat z pracujícího na ženu v domácnosti. Vím o čem mluvím od dceřiných 5 měsíců je s ní doma její otec a přiznám se že hned po příchodu domů z práce taky nejdu stavět věže z kostek, ale potřebuju chvíli klidu. Potřebuju si klidně i přečíst noviny a dát si kafe. Myslím že to není ani špatně ani dobře, prostě to tak je.
Většina práce stejně leží na ženě. u nás to funguje tak že večer uvařím oběd na druhý den, peru, žehlím ale rozhodně nemám pocit že by mynžel byl jenom na hlídání. Ono fakt, že za ten den třikrát zametá a mezitím uklidí, je sice mě známý ale po návratu z práce to vidět není. Nebylo by to ale asi ani vidět kdybych byla doma já. A že má někdo pocit že to ani jednomu nevyhovuje? Taky si myslím že ne. Je to rozdělení rolí které má svá pro i proti. Jenže asi víc by mi nevyhovovalo kdyby byla role obrácené. |
Alena |
• |
1.10.2002 13:50:43
Už kdysi dávno jsme se s přítelem shodli na tom, že s dítětem zůstane doma jeden z nás, podle okolností. Není tedy pevně určené, kdo to bude. Dřív jsem měla pocit, že bych chodila do práce já a přítel by zůstal doma, teď se to zase překlopilo na druhou stranu. Možná je u nás ještě pořád netradiční, když doma zůstane muž, ale kolem sebe vidím, že už to není zase tak výjimečné. Nejsme to jenom my, ale i naši přátelé, kteří se teď o miminko pokouší. Ona vydělává 3x tolik, co on, proto chce pokračovat v práci.
|
• |
1.10.2002 10:47:41
Nerad bych tu byl za člověka, který ještě nic nepoznal a umí jenom radit, ale...
Mám pocit, že Jirka opravdu není muž na mateřské dovolené ale spíš baby-siter. Protože na domácí práce moc není...alespoň tak jsem pochopil větu, že sice děti hlídá, ale domácnost stejně vede Eva. Připadá mi to podivné - stejně jako fakt, že chce děti poté předat Evě, která se úspěšně brání. Buď musí svoji roli "muže v domácnosti" přijmout se vším všudy a domácnost včetně dětí skutečně vést s tím, že pak může Evě děti předat - a nebo se stará o děti a v tom případě na plný úvazek 20 hodin denně. Není pravda, že bych zas až tak nevěděl, o čem mluvím. Když bylo mé neteři osm měsíců a synovci devět let, byl jsem nezaměstnaný. Abych se nějak realizoval, nabídl jsem švagrové, že se budu starat o domácnost a děti, aby mohla chodit do práce. Přijala to. Ráno jsem synovce vypravil do školy a staral se o neteř - krmení, přebalování, hraní, uspávání...během té doby jsem měl jako povinnost uklidit částečně dům (s malými dětmi je uklízení sysifofská práce), uvařit večeři a umýt nádobí. Odpoledne jsem vyzvedl synovce ze školy a pomáhal mu s úkoly. Tenhle model mi vyhovoval - připadal jsem si využitý a užitečný. Proti roli muže v dománosti bych tedy v zásadě nebyl. Nemyslím si, že by tím děti nějak strádaly. Jenom si muž musí zvyknout na fakt, že není živitelem rodiny. |
1.10.2002 10:05:56
Z Vašeho rozhovoru mám pocit, že to vlastně nevyhovuje ani jednomu.
Zajímá mě, jak jsou Vaše děti staré? |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.