Petra Halámková |
• |
19.12.2002 11:34:28
Ale myslím, že tuhle metodu mohou zvládat i velmi aktivní i daleko cestující maminky, když vědí jak na to a když si vytvoří svůj systém - nejen maminky, které jsou většinu času doma. Zrovna tak jako maminky hodí bobky v pleně do odpadků a nenechají tu použitou plenu na zemi,tak myslím, že by bezplínkové maminky taky bobek odhodily - sice ne v pleně, ale v mikrotenovém sáčku. Co myslíš? Rozhodně třeba bezplínková maminka, která uvažuje, jak zatěžuje pracími prostředky a odpadem životní prostředí, by asi nedopustila takovéhle znečištění veřejných prostor a obtěžování spoluobčanů. Ale zas je fakt, že každá bezplínková maminka má svoje motivy, proč se tak rozhodla, a životní prostředí zrovna může být na posledním místě, to máš tedy pravdu.
|
Petra Halámková |
• |
19.12.2002 10:49:48
Dano, tvoje názory na dětské vyměšování ti rozhodně neberu, každý máme svoje ideály, rozumím ti. Odpovím ti na tvoje otázky a stesky. Děti jsem vychovala(myslím ohledně vyměšování) pomocí plínek, neboť jsem o bezplínkové metodě v té době nic neslyšela. Další děcko vychováme nevím jak, protože nevím, jak bychom postupovali venku (neláká mě představa veřejných záchodů)a nelíbí se mi také představa, že by tělesné funkce našeho děcka měly být veřejnou záležitostí. Takže spíš bychom to asi nějak kombinovali. Doma nočník, venku plínka, jestli by to děcko zvládalo. Možná ale nebudu schopná doma být tak důsledná, to se všechno uvidí a vyvine. Já si vážím maminek, domácích typů. Prostě nechodí do obchoďáků ani třeba nepodnikají různé turistické či auto výlety, a pohybují se kolem domácnosti - proč bychom se na ně měli koukat pohrdavě, že čekají doma třeba s lavorkem? Stěžuješ si na psy. Chápu tě. Psa máme jednoho. Vodíme ho na vodítku. Po každém jeho kadění hovínko sebereme. Kdyby bylo nutné konat potřebu venku s dětmi, bobek bych taky sebrala. Kdybych potkala tebe, radovala bych se spolu s tebou, jaké to máš krásné buclaté miminko v plínkách, a opravdu bych to tak cítila. Kdybych potkala Boru, radovala bych se spolu s ní, jakého úspěchu dosáhli s miminkem a lavorkem a taky bych to myslela upřímně. Tak se měj.
|
18.12.2002 21:24:46
Nevím opravdu, co na tohle říct!
Na jednu stranu je asi bezva, že miminko zvládá samo něco, co nám obyčejným matkám později přidává vrásky, ale kdo ví, jestli ho to spíš nestresuje. Sama si nedovedu představit, pozorovat celý den našeho šimona. Když kadí, to poznám :), ale kdy čurá? Nepřijde mi, že by se u toho nejak jinak choval, nebo vydával nějaké signál! Ať radši čurá a kadí do plínek a má čas objevovat všechno kolem sebe a taky ať má spokojenou matku, která sice vyhzuje plínky do koše, ale je v klidu a nevystresovaná tím, že máj počuranou postel, koberec, sedačku.... A taky nehodlám experimentovat na svých dětech. Což ovšem neznamená, že Boru odsuzuju, jen mi to připadá trochu podivné: |
18.12.2002 20:47:01
hlavne petre halamkove (opravdu to neni bora) - skoda ze nemas emajlovou adresu, nechce se mi komunikovat jen pres diskuzi
martine z maternity - koliks toho uz k tematu precetla? vypada to jako citace, mas naprostou pravdu (a to rikam nejen z vlastnich zkusenosti, ale ze zkusenosti zhruba stovky nemecky mluvicich mamin) -taky nemas emajl? kdyz jsem pred rokem cetla vesmes negativni reakce na muj preklad clanku o teto metode, docela me to vzalo. dnes uz me to nerozhazi, protoze vim, ze to funguje a negativniho jsme si uzili dost i kvuli kojeni a satku. vim totiz, proc to delam. samozrejme muzu problematiku odlozit o dva-tri roky a spokojene balit, ale pripadne mi logictejsi a snazsi zabyvat se tim ted, kdy jeste karolina neni zabrana do zkoumani okoli, nenaucila se slovo ne - a hlavne se nenaucila sve telesne potreby ignorovat (jako niki - nastesti nebo nanestesti muzu srovnavat). prosim timto vsechny, ktere to opravdu zajima, aby se mi ozvali na emajl, sledovat diskuzi je opravdu namahave. uzivejte si ty sve drobecky, jsou bajecni a maji vas radi bora |
Mimla |
• |
18.12.2002 17:56:36
Já jsem nechala nočník v pokoji na zemi a dcera od doby, kdy začla lézt si na něj bez učení sedla a používala ho. Pak přestalo léto a jakmile jsme jí začli víc oblíkat a dávat pleny na nočník zapomněla. Kdybysme měli v bytě větší teplo, asi by jí to vydrtželo, ale poskakovet jsme v té zimě kolem ní nechtěli, snažili jsme se jí co nejvíc nabalit. Syn ignoroval nočník do dvou let úplně.
Kamarádi hlídají děti v zahraničí a jsou docela vedle z dětí, které už umí skoro číst/ 5 let/, ale stále používají pleny a nikdo z rodiny se tím nezabývá. Ono asi jde i se učit udržovat čistotu, když v tom rodiče děti podporují i se naučit být lenoch. Jeden psycholog to komentoval, že možná brzy připraví internetové kurzy odkládání plen, kam se mu budou děti samy hlásit. |
Dana - 2 děti |
• |
18.12.2002 17:08:04
Ahoj Moniko,taky jsem to zkoušela kolem 1 roku, a když se to "povedlo" tak to podle mě byla zásluha spíš moje a to, že jsem včas reagovala já, i když jsou děti, které si to i v tomto věku osvojí. Nechtěla jsem ale naší holčinu do ničeho nutit, takže jsem nočník NEschovala, ale nechala holce na očích a občas zkusila. Ona si spíš sama sedala oblečená /to jsem hned kontrolovala, jestli je něco v plíně -nee/, ale alespon si na něj zvykla a později jí nepřišlo, že je to "něco". Pak nic, občas jsme posazovaly nány a dělaly ee a pak jsme to zkusily opět a když se povedlo, tak jsme všichni tleskali, všude jsme říkali, jaká je šikulka a ona byla hrozně důležitá, a v necelých 2 letech to přišlo skoro samo. Ještě ne v noci, madam dost pije, takže plínky jsou po noci atále mokré, ale přes den si už řekne v pohodě. Takže podle mě máš recht, když mimi do ničeho nenutíš, myslím, že bych ho neschovala, ale občas zkusila. Pokud zaujme odmítavý postoj, pak uklidit a vytáhnout třeba za měsíc a zkusit. Jednou jsme byli na písku a jedna mamina měla děcko ještě s plínama, a furt koukala po dětech bez plínek /a to jí nikdo nic neřekl/, po 2 měsících hrdě nakráčela bez plen. A její holka si hrála s nánou něco na ten způsob, no ty seš ale, že ses počůrala, a panence nabacala. Takže jasné, že jo? Neber to jako 100% návod, každé je jiné, starší to měla na háku a čůrala vesele do plínek až do skoro 3 let, měla "fajn" a dost dlouhé odmítací období, takže jsme s ní fakt nehli/a to sem si občas na písku pár jízlivostí vyslechla od super mamin se superdětmi/. Hodně štěstí s nočníkem a já bych z toho fakt vědu nedělala.
|
Lida a 2holky |
18.12.2002 17:07:19
Boro,
ja bych si dovolila te trochu poopravit. ano, na svete to provadi miliony maminek ve statech 3tiho ci 4teho sveta, kde se ani plinky neprodavaji nebo na ne proste nemaji. Jinak ve vsech "vyspelejsich" statech sveta, deti proste plinky nosi. Ty jiste pouzivas menstruacni vlozky ci tampony, proc? Vzdyt milliony zen na svete si stale prepira stare hadry ci nosi sukne a nechaji to "jen tak volne". Nikdo ti neupira, ze to nejde, samozrejme jde, ale svet se tak nejak posunul trochu dopredu. K pohodli jak deti tak jejich rodicu. |
18.12.2002 15:51:38
na svete to provadi miliony maminek, jen evropa a amerika to povazuje za silenost. zbytek sveta z uceni na zachod nedela vedu.
bora |
18.12.2002 15:51:31
na svete to provadi miliony maminek, jen evropa a amerika to povazuje za silenost. zbytek sveta z uceni na zachod nedela vedu.
bora |
Moni+2 |
18.12.2002 9:42:49
Jarco,
Dik moc za prispevek, uplne jsem se u pocitace rozchechtala (pri cteni o cunicich a prozkoumavani ruznych "dobrot"). Matysek bude mit skoro rok, asi pred mesicem jsem koupila nocnik, protoze taky vzdycky poznam kdy rano tlaci, ale zkusila jsem to 2x, pak jsem nahledla do moudrych knizek, kde psali ze ucit dite na nocnik vetsinou nema cenu pred 2 rokem. No a jak tady ctu, je to asi pravda. Nocnik jsem uz dobre schovala na pozdeji :-) Monika |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.