| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Novorozenec bez plínek

[<<Předchozích 80] Příspěvky 8190 z 146 [Dalších 56 >>]
Ivana
  • 
17.12.2002 10:55:38
Tady přece nejde o stres, jestli maminka signál pozná. Komunikace může být perfektní, ale co když ten signál přijde v nevhodnou chvíli - např. ve frontě v obchodě, jak bude maminka reagovat? Tam už ten stres tedy vidím.
Lida a 2holky
17.12.2002 10:54:08
Ochrana prirody je samozrejme dulezita, ale nejsem si jista, ze bych to vymenila za to, ze potom budu prat mnoho a mnoho pocuranych kalhotek a a vycpanych prosteradel v pracce (energie +voda) + samozrejme prasky na prani (ktere nam tu prirodu zrovna dvakrat nesetri). Nemluve o tom, jak by ten nas byt asi po 2 letech byl "hezky mocove nacichly".
Petra Halámková
  • 
17.12.2002 10:53:02
Samozřejmě, že psychologicky nejpřínosnější pro dítě je, aby se jeho máma cítila dobře a něco nedělala proti své vůli a necítila se uštvaná a terorizovaná. Tak když je někdo šťastný při přebalování dítěte a dávání plen, tak ať tak přece činí a nikdo mu to nevyčítá. Když někdo zvládá v pohodě nedávat plíny, tak ať tak taky činí, ne?
17.12.2002 9:31:35
Jo Sosane, malem bych zapomnela. Uceni samostatnsti. Dite prece musi mit prostor si i samo hrat a zopakovat si v klidu to co se za posledni cas naucilo. Predstava, ze kolem nej neustale matka skace a hlida vymesovani musi stresovat i dite. Uplne silene mi pripadda mimochodem v clanku, ze vsichni spi ve spolecne posteli.....ALE TO BY BYLA DALSI DISKUSE. Proto jsem se Bory ptala jestli resi vsechno ostatni alternativne?
17.12.2002 9:25:48
Petro.... (nejsi nahodou Bora?:o)))
Ani ted jak jsi to strucne shrnula, nevidim vyhody pro miminko (o ekologii a odpadech jsem tady svuj nazor jiz napsala). Chtela bych ti napsat, ze pouzivam "pohodlnou, papirovou" metodu a me miminko je VELMI STASTNE. Dobre spi, ji, rychle se vyviji, komunikuje, je aktivni a je stale usmevave.
Jsem s nim 24 hod. denne, ale videla bych velkou nevyhodu v tom, ze dite pri bezplenkove metode nemuze byt delsi dobu s jinymi cleny rodiny. Nejedna se o odlozeni ditete na hlidani, ale je prece prirozene, ze dite je se svym otcem, sestrami, babickou...
Milada.
17.12.2002 9:16:24
Judy,

můžeš prosím Tvůj příspěvek trochu vysvětlit? Nějak tomu nerozumím...Ty téhle (Bořiny) metody využíváš?

Milada

Sosan
  • 
17.12.2002 9:15:42
Cituji z vašeho příspěvku: "...tato metoda je pro vztah matky a dítěte jistě psychologicky přínosná, protože dítě se cítí více vnímáno a respektováno, když na maminku zavolá, ona hned jde..." To je právě otázka, je-li to tak dobře. Po cca čtyřech letech s dětmi bych řekl, že se s nima manželka "už tolik nesere" jako zpočátku. Je to prostě otázka rovnováhy. Dojde-li k fázi, že děti požadují více opečovávání než je maminka schopna a ochotna poskytnout, začne být na děti naštvaná a zlostná a to je právě ta fáze, kdy rozhodně optimální postup není ten, kdy maminka jen "sedí na obrtlíku" a "jak si písknou, hned letí". Takhle to zní tvrdě, ale prostě to tak funguje. Náš druhý na to malinko doplácí, protože už kolem něj všichni přeci jen tolik neskáčí, ale musím zdůraznit, že rozhodně nepozoruji, že by mu to nějak vadilo a že by v důsledku toho byl nějak opožděný či tak něco. Spíš je daleko samostatnější a to je nanejvíc žádoucí vlastnost, pokud chcete mít víc dětí. Jistě záleží také hodně na povaze toho konkrétního dítěte (a konkrétní maminky), jaké zacházení mu (či spíš jim navzájem) vyhovuje.
17.12.2002 8:59:29
Petro....To že několikaměsíční dítě "čeká" až ho rodič odnese na WC (lavor, nočník) a pak teprve vykoná potřebu, je nemožné a to z toho důvodu, že několika měsíční dítě, ještě není schopno ovládat vyprazdňování. Toto se začíná postupně učit (a je toho hlavně fyzicky schopno) až zhruba po roce života. Do té doby se dítko vyprazdňuje nekontrolovatelně . Je logické, že když ho Bora strká pokaždé když se probudí, nebo po jídle, nebo když začne plakat, kňourat (vydávat signály), tak se většinou musí trefit do doby vyprazdňování, protože několikaměsíční dítě skoro nic jiného nedělá:)
Jde jen o to mít tu trpělivost a čas neustále s dítkem běhat k lavoru. Když se nad tím zamyslím, tak bych s touto metodou asi celý den nic jiného nedělala, než upřeně sledovala miminko a čekala na signál, kdy mám vyběhnout:))) Jelikož jsem i na mateřské poměrně dost zaměstnaná a má dcera hodně času tráví s babičkami, tatínkem, mou sestrou, tak si nedokáži dost dobře představit, že by oni byly ochotní (místo hraní si s ní, chození na procházky a podobně), ji jen sledovat a čekat až začne čůrat (kakat:).
Určitě se Bořino miminko naučí po dosažení určitého věku velice rychle chodit na noční, ale jinak mi tato metoda připadá pro praktický život nepoužitelná.
Je to jen můj osobní názor, tak zatím nehledejte odsuzování, nebo kritiku, prosím...

Petra Halámková
  • 
17.12.2002 8:32:12
Bořina metoda: Je ekonomicky méně zatěžující, ekologicky méně zatěžující, náročnější však, hlavně zpočátku, na pozornost maminky. Musí být s dítětem nonstop a sledovat to, co dítě naznačuje. Musí ho trpělivě sledovat, vnímat, co jí radí intuice a vysledovat časová období vyměšování děcka. A naučit dítě posunek nebo zvuk na oznámení vyměšování. Pak musí pokaždé hned letět dát děcko nad nočník a s láskou ho tam drží. To se jí časem zúročí, protože brzo se komunikace zpohodlní a zautomatizuje, takže jí velmi brzo, o hodně dřív než maminkám vedoucím děti normální metodou, ubydou starosti s plenami, čištění a kontrola dítěte. Navíc tato metoda je pro vztah matky a dítěte jistě psychologicky přínosná, protože dítě se cítí více vnímáno a respektováno, když na maminku zavolá, ona hned jde a pomůže mu ulevit si. Někomu však celé toto připadá jako cirkusové nacvičování a otravování děcka a nevidí v tom žádnou radost ani smysl, taky princip komunikace s dítětem si představuje jinak a ani se mu nelíbí představa tímto způsobem jakoby na naše poměry "urychleného" dítěte a "exota" či "domorodého zaostalce". Taky maminka praktikující tuto metodu asi děcko nemůže jen tak předat na hlídání.

Normální metoda: Je finančně zatěžující, když bereme používání papírových plen, u látkových plen nastupuje velká pracnost a amortizace pračky, v obou případech zatěžování životního prostředí buď odpadem nebo pracími prostředky a spotřebou energie na vyváření. Někdo tuhle práci pro dítě ale dělá nesmírně rád, s láskou skládá a připravuje pleny atd. Maminka používající tuto běžnou metodu počká, až se dítě vyprázdní, a pak ho očistí, nesnaží se najít si nějaké preventivní signály či tak něco, prostě si s láskou miminko přebaluje. Je to pohodlné, ale značně dlouhodobější než Bořina metoda, protože trvá o hodně déle než dítě ovládne svoje funkce a začne být spolehlivé. Tam mohou trošku nastat problémy, ale trpělivostí se vše zvládne. Zase ta maminka nemusí být pokaždé okamžitě k dispozici, když dítě zavelí, takže si připadá volnější a svobodnější. Může dát děcko na hlídání babičce bez problémů a připadá si normálně jako běžná maminka.

Tak co myslíte?
Petra Halámková
  • 
17.12.2002 8:04:10
Ano, píšeš to hezky - miminko má maminku, aby mu pomohla. Tak některá maminka, jako třeba Bora (nebo domorodka), se snaží pomoci miminku tak, aby se vůbec nepokakalo a nepočuralo pod sebe a donese ho nad nočník dříve než tu potřebu vykoná, protože se cíleně učí poznávat, kdy to bude. Protože věří vyměšovacímu instinktu dítěte určitým způsobem. Jiná maminka věří vyměšovacím potřebám dítěte jinak, raději počká, až si děťátko uleví a pak ho očistí - každá to dělá tak, jak považuje za nejlepší, ne? Já třeba nevím, zda bych při péči o dítě našla tolik důslednosti nebo zda by vyhrála moje pohodlnost. Ale cítím Bořinou metodu jako podnětnou a smekám před těmi, kdo ji dokážou úspěšně provozovat, protože mi to připadá smysluplné počínání takto vychovávat dítě. Rozumím těm, komu připadá smysluplné něco jiného. Vždyť každý je jiný, každý si žije podle svého přesvědčení, každý vidí svět jinak a důležitost v něčem jiném, ne? Tak se mějte.
[<<Předchozích 80] Příspěvky 8190 z 146 [Dalších 56 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.