| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jaká rodina, taková role počítače

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 33 [Dalších 3 >>]
9.1.2003 16:51:56

Teda Sosane, zhluboka dýchám ... :-)

To byla ironie nebo pravda?

Sosan
  • 
9.1.2003 16:22:34
Připomínání přes počítač nám pomáhá doma v komunikaci. Netvrdím, že jsem zrovna líný, ale když mám něco udělat, je pro mne důležité, abych to udělal tehdy, když mám na to náladu a mám na to čas. Pokud je např. potřeba něco doma opravit, je pro mne mnohem lepší, když mi to manželka zadá do připomenutí a já si pak sám naplánuju, co kdy udělám. Počítač mi to připomene a já si pak podle toho třeba naplánuju program na víkend. Jinak by byl standardní postup ten, že manželka mi to řekne v nějakou nevhodnou dobu, kdy na to nemám ani čas ani náladu. Až ten čas a náladu mám, tak už si to ovšem dávno nepamatuju (a manželka taky ne) a pak jindy opět ve zcela nevhodnou dobu to schytám, že jsem to měl už před měsícem udělat a že na rodinu kašlu. Podobně to platí i opačně - já např. záclony neperu. Přitom je příjemné, že když si dávám do připomenutí to, že mám např. za 14 dní zavolat do servisu, zda je již hotová oprava, napíšu si tam rovnou i to telefonní číslo, eventuelně kam jsem si založil ten lísteček na opravu.
Co se týká nějaké zbytečné buzerace počítačem, ta se nekoná, protože jakožto programátor podnikových informačních systémů jsem naprogramoval náš domácí informační systém přesně na míru, takže jsou v něm opravdu jen samé potřebné věci a případné nedostatky není problém upravit. V našem případě neplatí, že kovářova kobyla chodí bosa.
Ovšem je pravda, že poskládat stejnou funkcionalitu z komerčního kancelářského software by asi byl problém, takže je naše využití počítače opravdu dost specifické.
ecilA
9.1.2003 3:55:49
No my tedy s pocitacem problemy nemame. Mame doma v dva notebooky. Na starsim ma nase 3,5 leta dcera ruzne svoje hry, sklada kosti pravekym jesterum, atd a na druhem mame nase veci, takze problemy tohoto razu neresime, ale uznavam, ze je to opravdu vyhoda viz fotky na disketach, filmy, posta atd. Na siti zacina byt rada zajimavych odkazu, takze se za chvili bez teto vymozenosti asi neobejdeme....
ecilA
9.1.2003 3:53:47
No my tedy s pocitacem problemy nemame. Mame doma v dva notebooky. Na starsim ma nase 3,5 leta dcera ruzne svoje hry, sklada kosti pravekym jesterum, atd a na druhem mame nase veci, takze problemy tohoto razu neresime, ale uznavam, ze je to opravdu vyhoda viz fotky na disketach, filmy, posta atd. Na siti zacina byt rada zajimavych odkazu, takze se za chvili bez teto vymozenosti asi neobejdeme....
Milada.
8.1.2003 23:33:13
Hele,

a to vážně máte doma nastavený počítač tak, že Vám houkne v 18.55, připravte se, bude mávat čepičkou Večerníček a nebude mít druhé kolo? :-))) Tak na to mám syna, učím ho hodiny a celou už zvládá docela dlouho:-)), sám hlásí, bude sedm, to je plus dvanáct devatenáct hodin, takže bude Večerníček, mohu zapnout TV? No, rejpnout jsem si prostě musela, je tedy fakt, že nevím, jak máš staré děti:-))

A ještě by mne zajímalo, jak to děláte s těma záclonama, jakpak často se mají prát?? :-))

A fakt vím jedno, s naším, městským úřadem se komunikovat mailem nedá, i příspěvky do místního časopisu se stále nosej na disketách:-(( Ale ono se to změní, až se nám tady ve městě ten net vzduchem trochu více rozmohne..jen co se do toho pustím :-))

Milada
Sosan
  • 
8.1.2003 23:32:16
Trvaláky mám také, i když u něčeho (třeba mobil) dávám přednost platbě interaktivní než inkasu. S tím pamatováním jde spíš o to, že počítač ví, co se kdy z účtu odebere, a že je to kolikrát dost nepravidelné (pojištění auta, pojištění dětí, spoření, platby za odpady...) - zůstatek z bankomatu je klidně i 14 dní za realitou (obvzlášť platby kartou u benzínových pump, to je skoro úvěr).
Milada.
8.1.2003 23:21:36
Sosane,

musím fakt říci, že mne v první chvíli ta Vaše bezpapírová domácnost zarazila:-)) Vybavil se mi můj šéf, jeden z ředitelů IT firmy (kde pracuje nyní tak cca 100lidí), kterému se po straně říkalo Databázový prudič :-)), ale on to věděl a bral to jako poklonu...já jsem svého času byla bohužel, správce jedné z nejdůležitější dtb ve firmě a jsem fakt celkem v obraze, kolik různých sloupečků mi do excelu nandal a jakej význam to mělo či spíš nemělo :-)))
Vzhledem k tomu, že i my s manželem jsme oba celkem ajťákoví, tak se samozřejmě také snažíme co nejvíce archivovat na disky (např. fotky už jiné než digitální neděláme, těch 18 albumů s klasickými fotkami nám vážně zabírá místo)....jenže..to je právě ten problém. Ne všichni lidé na síti jsou a težko, když k nám přijde návštěva, zapneme naši domácí síťku, pustíme program na fotky a prohlížíme...ale i tak někdy návštěvy u nás končí :-))

Ohledně placení složek..opravdu máme školku, která toto do nedávna vyžadovala (bylo to kvůli zřizovateli, kterým je město), nyní je situace jiná, školka má právní subjektivitu a stravné, školné a kroužky se budou platit v hotovosti v určené dny kolem každého 15.-tého v měsíci.

Píšeš, že bez počítače by se nedalo vůbec pamatovat na to, kdy máš co zaplatit...hele, tak tomu nerozumím..na to já mám trvalé příkazy, Ty ne? :-)) A pokud fakt chci zaplatit něco rovnou, nevím, třeba nákup na Vltavě či účet za Telecom, tak to pošlu přes mobil a je to.. Doba, kdy vše půjde platit přes net zatím u nás ještě nenastala, Mlynář ani Březina tomu moc nenapomohli :-( Na druhé straně si myslím, že když zaplatím z ručky do ručky paní učitelce angličtinu, syn bude u toho a hned se bude ptát, co jsem to platila a já mu vysvětlím, že je to ten a ten kroužek a že by si toho měl vážit a hezky se učit..tak mu to v té jeho makovince zůstane, než když mu řeknu: teď neruš, posílám nějaké peníze mobilem, hlavně, abych napsala správně konstantní symbol a došlo to... Podle mne, všeho s mírou, já ty šanony doma prostě snesu :-))
Milada
Sosan
  • 
8.1.2003 19:47:17
Jistěže i u nás jsou desky a šanony s návodama a účtenkama a záručákama. Ale věci, které potřebuji častěji si skenuju a mám v počítači, protože se snáze hledají a používají. Hlavně věci kolem stavebního spoření a pod. a že je toho požehnaně. Bez počítače by se to nedalo vůbec pamatovat. Jinak s placením složenek přes internet (jako příkaz k úhradě) problém nemám. Např. i za povinné ručení vozím s sebou vytištěnou potvrzenku z internet-bankingu místo útržku složenky.
8.1.2003 19:21:39
Sosane,

u nas je pocitac asi stejne nezbytna soucast domacnosti, i kdyz ne az tak do dusledku jako u vas (viz pripominani vecernicku atd.:-))), ale je zapnuty cely den..

Nasi dcerce je 2.5 roku-zatim ma na pocitaci "svoje" hry tzn., ze ma k dispozici par "detskych her", Paint program atd...
Huceni pocitace asi tezko "odbourame", ale treba fakt, ze pritahuje pozornost nasi dcerky se resi vypnutim monitoru (umi si ho sama zapnout, ale vi ze nesmi pokud je vypnuty). Pokud je u pocitace sama, tak ma svoje uzivatelske konto, takze se nemusim bat, ze pri jejich "badatelskych" cinnostech nam nevleze nekam, kde mame dulezita data..( samozrejme zalohujem data jako divy:-))
Jinak co se tyce vlivu na oci - my pro nas klid zakoupili TFT LCD 18monitor - neni to zrovna "levna" investice, ale bereme to jako investici do zdravi...

Milada.
8.1.2003 18:29:51
Sosane,

nemám teď moc času, ale mám na Tebe pár otázek:
1. u Vás doma OPRAVDU nejsou žádné šanony s domácí administrativou? To když např. přijdeš od Bati s novými botami, tak si ten účet naskenuješ a vypálíš na CD ?? To Ti to pak při reklamci vezmou??? :-) To mi připadá méně pracnější ten účet dát do šanonu, a když projde záruční doba, tak ho pak vyhodit:-))
2. Stejně takhle bych mohla pokračovat dalšími účty, např. u nás v MŠ donedávna nebyla jiná možnost, než platit školné a stravné složenku na poště :-( o platbě přes účet či přes GSM banking v životě neslyšeli..nebo třeba inkaso..atd.
3. Ohledně malování to je myslím jasné..kreslením se dětem cvičí jemná motorika..

Víc teď nemám čas napsat.

Milada
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 33 [Dalších 3 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.