Zuzana |
• |
18.4.2004 22:46:58
No o svém věku jsem se sice nezmínila, ale psala jsem o svých dětech, jimž je 12 a půl a 15 let - přičemž to starší (patnáctiletou dceru) jsem porodila ve svých pětadvaceti letech, takže si snadno spočítáte, že "tu dobu" si moc dobře pamatuju. Jenže nic není černobílé. A i v tehdejším způsobu života jsme všichni měli na výběr. Buď se podřídit životu a nebo život podřídit sobě. Šlo to blbě, ale šlo to. Dneska je strašně "in" nadávat na všechno, co bylo, ale většinou ty nadávky patří nám samotným. Doba byla taková, jaká byla, ale člověk má ten život holt takovej, jakej si ho udělá. Nadávat pak může jedině sobě. Spílat "vládě" nebo "krutému osudu" či "špatný době" je prostě směšný... Lidi strašně rádi hledají vinu všude možně, ale sami "za nic nemůžou"... směšný. To je můj názor.
|
Iva |
• |
18.4.2004 22:30:47
Milado a kde jsi na té mateřské, když ne v domácnosti??
Myslím, že na to, že jsi na MD, máš kupu času... |
Agneska |
• |
18.4.2004 12:47:01
Tak promiň, Petře, píšeš tu svůj věk, 28, a tím je to jasnější.
Co se týká tvých poměrně méně hmotných priorit a džínů, to je dáno patrně tím, že si neumíš představit, v jaké chudobě jsme vlastně žili. Nejen duchovní, ale i faktické. Navíc se s tím moc nedalo dělat, a pořídit si džíny byla jedna z mála možností přiblížit se nedostižnému a obdivovanému Západu, udělat si v té šedi radost... S tou cenou trochu přeháníš, moje první džíny byly značky WILD CAT, stály 100 bonů, tedy 500 -600 Kčs podle momentálního kurzu veksláků, a koupila jsem si je v Tuzexu v 16ti letech za výdělek z týdenní brigády - mytí oknen o jarních prázdninách (kdo neví, co byly bony, vekslák a Tuzex, je na tom dobře). A tu radost, co jsem prožívala po celé týdny, kdykoli jsem je viděla nebo si oblíkla, tu moje dcera nezná, i když džínů už měla spoustu, různých značek. Takže to taky nechápe, naštěstí. Ta částka mimochodem odpovídala měsíčnímu poplatku za nájem a inkaso nebo částce, kterou jsem po skončení mateřské dostávala do dovršení jednoho roku věku dítěte (550,- Kčs)-pak už nic). |
Agneska |
• |
18.4.2004 12:17:57
Janino, musím podpořit tebe a Ditu (možná jsem někoho vynechala ?). Petr ani Zuzana evidentně neví o čem je řeč, i když se o svém věku nezmínili, jsou určitě mladší a nedochází jim souvislosti, neznají atmosféru co tu panovala a to je hodně důležité. Nebo jsou prostě výjimka.Je to vlastně pozitivní jev, jak se společnost a lidi rychle přizpůsobují lepšímu tak, že nechápou situaci v které žili lidi před patnácti lety.
Taky by mě zajímalo, jaké byly tehdy ty možnosti.(Je mi 41). Ty tlaky na to se vdát a mít děti byly obrovské a ze všech stran, naopak možnosti se jinak realizovat téměř nulové. Vdávala jsem se ve 24 letech jako už pomalu stará panna, byl tzv. nejvyšší čas,(naštěstí jsem vysokoškolačka, to byla jediná omluva) a byla jsem svědkem toho, jak do mé kamarádky se ve 22 letech (měla jen střední školu, takže už pracovala, proto to bylo pozdě)na svatbě navážela tak nehorázně celá její rodina, že nemá známost a že se už nikdy nevdá, takže ona pak klofla prvního co se nachomejtnul, a o tři měsíce poté měli svatbu (dítě až za rok a půl). Nedivila jsem se jí, takový nátlak až psychický teror by zvládl jen málokdo. Co se týká jiných možností, pracovní kariéra se bez červené knížky dělat nedala, slovo kariéra vůbec bylo neslušné, kariérista byla nadávka, člověk, který změnil firmu byl fluktuant, a to byl dost černý puntík. Chtít mít majetek a vydělat si bylo nevhodné (v jakémsi seriálu ze zemědělství v soialismu se vyskytuje "mamonářka" Jiřinka, která chtěla přestavět dům a šla kvůli tomu z účetní dojit krávy, a pak jim tam "dělala rozbroje", protože chtěla víc vyděla na stavbu tak dojila za dvě a kazila jim normy. Ten seriál vyjadřuje ducha tehdejší doby a posun hodnot hodně dobře, doporučuju ke shlédnutí těm, co chtějí tu dobu pochopit - jen nevím název, pokud někdo ví, uvítám doplnění.) Platy byly tzv. nivelizované, tedy nebyl mezi nimi v podstatě velký rozdíl, proto ani z toho hlediska nemělo moc cenu se snažit... Takže ralizovat se v pracovní oblasti se moc nedalo.(Já na to neměla žaludek). Jazyky se učit daly, taky jsem se je učila, ale už dopředu bez reálné možnosti použít je někdy v praxi. Jako životní program mi to přijde dost málo.Cestování do zahraníčí bylo něco jako cesta na Měsíc, sice tam někteří už byli,ale pro normálního člověka to evidnetně nebylo...Navíc umět třeba anglicky byl další černý puntík, říkali nám emigrantské kurzy a jejich absolventi měli potíže dostat výjezdní doložku do Jugoslávie. Takže možnost cestovat po světě sice prakticky byla a pár lidí cestovalo, ale to byly opravdu výjimky, já nikoho takového osobně neznala a všichni jsme "věděli", že to "nejde". (I když to nebylo nijak vyhlášeno, to je pravda). A co zůstává? Chata a zahrádka (ale bez rodiny, bez dětí? Zařizovat si byt? O tom, jak "snadno" byl k sehnání, se tu už psalo. Společné soužití dvou tří generaci v panelákových dvoupokojácích nebyla žádná výjimka, a i dnes dostanete byt na vesnici nebo ve špatné oblasti docela snadno nebo lacino, zatímco ve městech to i tehdy byl problém. Myslím, že je to dnes jako dřív - kdo má prachy bydlí. Nebo dřív naopak i s penězi to byl problém, muselo se podmazávat,koupit si byt se nedalo...Kde tedy mohl být ten životní program? Žít životem veřejně odsuzovaného podivína, tedy podivínky, čelit tlaku okolí, když navíc většina lidí tu rodinu a děti stejně chce, jen třeba o trochu později. Na to málo lidí mělo odvahu, prostě to nešlo, ale to pochopí jen ti, co to prožili. Omlouvám se, trochu jsem se rozepsala a vím, že to do tohoto tématu asi nepatří, ale dost mě rozčiluje, když někdo hodnotí něco, o čem nemá ani páru.Tím mám na mysli třeba Petra. Nepochopila jsem ani, jestli i toho puberťáka vlastně doma má,nebo jen tak teoretizuje... Abych nepsala zas já o tom, o čem nemám ani páru - My sice mladá rodina věkem nejsme,ale díky životním peripetiím vlastně jsme v pozici mladé rodiny, a věřte, že ty tehdejší "jistoty" by dnes mladí (ani já) nebrali ani za nic. Byly chudší než život dnes v sociální síti, a tuhletu jistotu tu má i dneska každý. |
Agneska |
• |
18.4.2004 11:08:20
Přečtení příspěvku Ivy mě přivedlo k zamyšlení. Holky v pubertě nesnášely, že otec po návratu z práce přijde do pokojíčku a pozdraví je slovy Názdárek, holčičky, co je nového?
Obecně vzato na téhle větě není nic špatného. Není to vyzvídání, kritika, buzerace, napomínání, poučování...je to jen pozdrav, na který člověk většinou moc odpověď nečeká (někdy čeká). Neznám tedy tón, kterým to bylo řečeno, ani další detaily z rodinného soužití. Soudím z toho, že otec prostě nechtěl tak úplně vypadnout ze světa dcer jak dorůstaly a odtahovaly se, byl rád, že je zase od včerejška (popř od rána) vidí a tento rituál bral jako součást vztahu. Chápu taky, že to pubeťačkám vadilo, že viděly fotříka jako zaostalého podivína, vyracely oči a říkaly si "Už zase!", chichtaly se tomu, halasně si navzájem (nebo s kamarádkama) stěžovaly na to, jak je jejich táta nemožnej...a bylo jim všem při tom dobře. Taky si představuju situaci, kdy otec "pochopí", že dcerkám tento kontakt vadí (že jim v tomto věku vadí jakýkoli kontakt s někým tak trapným, out a tak málo cool jako jsou rodiče) a vyhoví jim. Do pokojíku nestrčí nos, po příchodu z práce se ulije do ložnice, obýváku nebo kuchyně a aby dcerunky nedráždil, radši je ani neosloví, na nic se neptá, do jejich věcí nezasahuje...co je dál? Asi chvíli spokojenost dcer. Pochvaly jako táta je prima, on nás nechá dělat co chceme, on ani nechce nic vědět...A pak může taky zničeho nic přijít scéna, kde šokovaný otec v přívalech výčitek zjistí, že na své dcery kašle, že ho nezajímají, že se o ně nestará, nerozumí jim, nic mu nemůžou ani nic říct, s ničím se svěřit, že jsou pro něho vosk, že myslí jen na své pohodlí a to jak se cítí ony mu vůbec neleží na srdci, a žeho za to nenávidí...a občas se otec po letech studených vztahů v dospělosti dětí dozví, že to bylo tím, že tenkrát se absolutně nezajímal...... Myslím, že Iva, kdyby otec pokojíček obcházel tehdy obloukem, by neměla hezkou a pohodovou historku o tom, jak ji otec v mládí štval, ale skutečný problém k řešení s psychology. Díky za prudící rodiče, obvykle to znamená, že mají o dítě zájem, a to dítě, i když to navenek odmítá, hrozně potřebuje. Možná to chce jen občas trochu popřemýšlet nad zajetou formou kontaktu a citlivě ji vylepšit, a proto je moc fajn, že je tu tato diskuse. |
Milada. |
18.4.2004 2:19:57
Ivo,
to víš, jsem úplně vadná :-)), znuděná manželka u PC, mého manžela komunikace se mnou přes ICQ vyloženě ŠTVE :-))..a budeš se divit, v domácnosti nejsem, jsem na mateřské dovolené, to je rozdíl :-) Milada |
Milada. |
18.4.2004 1:27:01
Jsem z takové vesnice, je na tom snad něco divného?
Milada |
Sylva |
• |
18.4.2004 1:26:29
Hlásím se s další oblíbenou a děsnou otázkou - "řekni, koho máš radši - tatínka nebo maminku?".
Puberťáka mám doma taky. Je docela v pohodě, bohužel má stejnou vlastnost jako já - když ho něco nebaví, prostě si to nezapamatuje. No a ačkoliv jsem celkem liberální matka, bohužel si uvědomuju, že ho se čtyřkama nevezmou ani na učňák. Takže občas holt musím prudit. Smutné je, že dost často prudím proti svému přesvědčení. Sama nechápu, proč by měl Fanda vědět, v jakém roce porazil jeden dávno mrtvý král jiného dávno mrtvého krále či jak se liší buňka jednobuněčného živočicha od buňky mnohobuněčného živočicha, když se (doufám) bude živit čímkoliv okolo elektřiny. Ale co s tím nadělám... |
17.4.2004 23:52:41
:oO Týda Ivo, že ti ústa neupadnou :o0 Jinak můj manžel taky se mnou řeší pracovní den. A to i přes to, že si během dne často telefonujeme a eSeMeSkujeme. Ne z nudy, ale rodinná firma je rodiná firma a spolupráce je holt nutná... Nu co, aspoň jsem v obraze :o)
S. |
Iva |
• |
17.4.2004 23:34:01
No dobře, jsi výjimka... jenže každá není znuděná ženská v domácnosti, která nemá co na práci a má čas vysedávat u počítače. Spousta (asi většina) lidí chodí do práce a doma se sejdou až odpoledne či večer. A svým založením jsou to prostě ženy, které jsou komunikativnější a mají potřebu sdílet názory, pocity... já být chlapem chodícím do zaměstnání, tak bych asi brzy vyběhla s manželkou, která se doma nudí a pořád otravuje na icq.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.