| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Deklarace práv počatého dítěte

[<<Předchozích 110] Příspěvky 111120 z 218 [Dalších 98 >>]
Kačka (Markétka 5,5 roku)
12.12.2001 9:28:55
Paní Zdena opět reaguje na sofistikovanou argumentaci totální demagogií...
Zdeňka (Áňa02,Majda03,Matěj05)
12.12.2001 9:14:51
To bylo sice pro Edith, ale snad se nebude zlobit, když se ozvu. Janatris, tedy důkazem, že miluji své dítě, svou babičku či dědečka, je to, že svou lásku a svůj soucit s nimi transformuji do podoby usmrcení?

Mimochodem, stojí někdo o ten soucit - stojí např. embryo o soucit, který se projevuje odsávačkou?

Každý potrat je zlo a nikoliv výraz lásky.

Děkuji za to pozdravení. Hezký advent.
12.12.2001 1:02:48
Edith,
Já na Tvou otázku odpovím - "Co opravnuje cloveka zabit jineho cloveka?"

Jelikož výraz "právo" a "opravňuje" vymyslel člověk a dal mu také jistý význam, je odpověď na tuto otázku jednoduchá: Zákon.

Samozřejmě, otázka je ve jménu svaté manipulace velmi expresivně zabarvena. Stejně tak (jak už jsem kdysi zmínila) můžeme mluvit o nedělním obědu nikoliv jako o svíčkové, ale jako o mrtvé kravičce.

Přátelská rada: Pokud skutečně stojíš o odpověď na svou otázku (a nejde Ti jen o dogmatickou propagandu), nahraď slova "zabít člověka" slovy "usmrtit embryo". Pouze na emocionálně nezabarvenou otázku se dá odpovět objektivně. Vyjadřuješ se k velmi vážnému tématu a nepřesná formulace, jak sis jistě všimla, vede k nedorozumění.
Je značný rozdíl např. mezi euthanasií, kterou vyhovím trpícímu člověku, a upálením důchodce pro padesát korun. K mé hrůze se obojí z Tvého pohledu nazývá "zabitím"!!!

Poopravila jsem tu nepřesnou formulaci ve Tvé otázce: "Co opravnuje cloveka USMRTIT jineho cloveka?"
- Láska a soucit.
Jak při euthanasii, tak při interrupci.
Jelikož nikdo nemá legislativní právo soudit ženu za podstoupení interrupce, je nejvyšším soudem žena sama. K tomu jí napomáhá mozek a srdce. Jen těhotná žena, nikoliv nějaká Edith z diskuze, ví nejlíp, zda bude či nebude schopná udělat své dítě vděčným, že žije.

Připadá mi, že vy věřící v zápalu boje ztrácíte souvislost s realitou. Proč tolik lpíte na pozemském životě za jakoukoliv cenu, i v podobě nuceného utrpení, když ten SKUTEČNÝ ŽIVOT poznáme i my pohani až po smrti, v náruči boha? Nutnost žít vyzdvihujete nad vše jiné, i když je vlastně pozemský život jen vstupenkou do opravdvého všeobjímajícího porozumnění a boží lásky (či jak to formulujete).

Pozdravuj Zdeňku Rybovou

Jana
6.12.2001 16:34:21
Jé holky, kdysi jsem se do téhle diskuse zapojila právě se Zdeňkou Rybovou. A já cvok se fakt snažila něco vysvětlit. Nechci vám radit. Ale být vámi, moc bych to nerozebírala. Edith se rozhodla, že nikdy na potrat nepůjde, tak fain, my ostatní bychom se z různých důvodů, které si nemusíme obhajovat před nikým jiným, než před sebou mohly rozhodnout jinak. Naštěstí žijeme v zemi, kde to možné je, tak si nekažte náladu tím, že se vám tady někdo demagoigicky snaží opakovat, že potrat je zabití. Nepochybně jde o ukončení něčeho potenciálně životaschopného, ale myslím si, že je nesrovnatelně horší rodit děti, které jsou týrané, nechtěné, opuštěné a nešťastné. Tyhle životní zkušenosti naštěstí několikatýdenní embryo nemá. A nehodlám tady rozebírat, jestli už má emoce, strach, pocity atd...Tohle nikdo nerozhodne a pokud existuje takové množství antikoncepce na našem trhu, ani to nemusí rozhodovat tak často. Edith člověče neblázni, nenech si pomást hlavu nějakými emočními výlevy podobných fanatických hnutí jako Prolife apod. Demagogie byla vždy ve světě destrukční a zabíjela mnohem víc životů než miniinterupce.
M
  • 
10.11.2001 20:40:41
Nejprve jsem se chtěla k tématu rozepsat, ale pak jsem si řekla, že to nemá cenu. Říká se že nejhorší srážka na světě je srážka s blbcem a to EDITH rozhodně je. Nesnáším zfanatizované lidi, kteří neuznávají práva a životní styly ostatních. Nesnáším lidi, kteří znají jen jednu pravdu a to tu svou. Jsou to lidé hloupí a omezení, lidé bez tolerance a rozhledu. Naštěstí už si jich v dnešní době absolutně nemusíme všímat a nemusíme ty jejich bludy ani číst ani poslouchat. Právo svobodné volby a svobodného rozhodnutí ( např. jak naložit s oplodněným vajíčkem /ne s nějakým tvorem s rukama a nohama-to je jen hra na city/) je na každé z nás. Takže sbohem a když se některá z vás ocitne jednou v tak težké situaci že bude muset volit mezi porodem nebo potratem (ať už kvůli zdravotním problémům, sociálním podmínkám, rodinným problémům atd.) nenechte se nikým zastrašit nebo ovlivnit, je to VÁŠ život - a vy tu možnost volby máte a to je to nejdůleitější.
Pavla, syn 10 měsíců
  • 
24.10.2001 23:16:20
Když čtu tuto diskuzi, musím přiznat, jsem trochu zmatená. Ne z vás, ale ze sebe. Interupci chápu jako potřebnou věc, neodsuzuji ji,pokud není brána jako antikoncepce nebo důsledek lehkomyslného života. Ale když jsem viděla na ultrazvuku v 7.týdnu fazolku, pak po narození naše miminko a teď když kolem mě běhá můj syn, vidím jeho každodenní pokroky, musím se zeptat sama sebe, jestli bych byla schopná podstoupit interupci. Nevím, asi se každý člověk teprve musí dostat do situace, kdy toto zvažuje a teprve se opravdově rozhoduje podle svého nejlepšího svědomí. A nezáleží na tom, jestli byl dříve pro nebo proti. Je úplně jedno, jak si v této diskuzi každá stojí. Nejsou v té situaci. Možná že by si stály za svými názory a možná taky ne. V každém případě by to bylo asi to nejtěžší rozhodování v životě. Nejlepší pro dítě by bylo ho porodit a dát k adopci. Vyhnout se tak interupci. Na druhou stranu kvůli byrokracii v našem státě pak mnoho dětí strádá v děcáku a než to soudy rozhodnou, jsou velké na adopci. Je to začarovaný kruh.
V, tři děti
  • 
10.10.2001 9:56:00
Sharon, Mišce, Jarce Editě...
Po delší době jsem se dostala na "interrupční" diskuzi a přečetla si Vaše názory.
Sharon, i já znám - sice převážně jen z vyprávění své kamarádky - případ postižené holčičky a toho, co to dokáže s rodinou (mají starší dcerku) udělat. V jejím případě sice nejde o postižení vrozené, vinou je nekompabilita RH faktoru, díky které se narodila v šestém měsíci a zůstala na úrovni novorozeněte. Rodina jí do ústavu nedala, snažili se dělat zázraky. Zázraky se bohužel nedějí, teď je v denním stacionáři, protože starší dcerka potřebuje mámu...
Manželův bratranec se narodil mentálně retardovaný a třicet let tráví v ústavu rovněž na úrovni novorozeněte.
Miško, psala jsi o tom, že díkybohu existuje antikoncepce. Jestli jsi zabrousila na webové stránky Prolife, jistě sis přečetla jejich "názory" na antikoncepci. Když to čteš, nevíš, jestli se máš smát, nebo brečet. Spíš to druhé, protože jedním dechem odsuzovat potraty a zároveň jim stavět na roveň např. hormonální antikoncepci mi přijde opravdu poněkud moc. Stejně tak odsuzování osvěty, sexuální výchovy dětí ve škole.
Jarko, tvoje názory jsou opravdu uváženě napsané a myslím, že žádný jedovatý jazyk nemá šanci je rozhodit.
Edito, říkat NIKDY je strašně zrádné. Nazývat interrupci "zabití" - nevím. Představuji si si situaci, kdybych znovu otěhotněla. Šla na mateřskou a měla nějaké 3 tisíce rodičovský příspěvek. Mám dceru na střední škole - umělecké a nikoli soukromé. Výdaje jsou astronomické, ale školu si dcera vybrala, protože to byl její sen. Myslíš, že bych jí mohla při mateřské tohle studium dovolit? Za tři roky půjde na střední školu i prostřední dcera. U ní to vypadá na počítačové zaměření. Tady asi bude obtížné dostat se na státní školu, jako alternativa by připadala v úvahu škola soukromá. V současné době se svoji finanční situací to nevidím reálně, ale co kdyby. Se třemi tisíci rodičovského příspěvku bych si takovou možnost nemohla ani připustit.
Je sobectví myslet na děti, které už mám, na to, aby v životě dosáhly toho, čeho dosáhnout chtějí? Nakolik je nemorální dát šanci těm třem, když vidím, že to čtvrté by jim pořádně zamíchalo kartami? Je ospravedlnitelné osud třech životů, ke kterým mám vybudovaný citový vztah, na kterých mi nesmírně záleží proti zmařené šanci někoho, ke kterému jsem si ještě nestačila vztah vybudovat? Tady by se neměl vést spor o utrhané ručičky, nožičky - o vývoj člověka se dost zajímám a tak z různých publikací vím, kdy jak lidské embryo vypadá - spíš jde o to, jestli si stačíme za těch pár týdnů vybudovat k dítěti takový vztah, abychom viděly v potratu zabití. Pokud dítě z nějakého důvodu nechceme nebo chtít nemůžeme.
Miško, asi mne odsoudíš, vím, že jsi v jednom příspěvku psala, že necítíš tím, že máš třetí dítě starší děti ochuzené. Mám holky přibližně staré jako ty kluky a v době, kdy jsem čekala "neplánovaného" třetího synka byly věci úplně jinak než jsou teď a já vůbec neuvažovala, že bych je bráškou nějak šidila. Teď by bylo všechno špatně a nikdo mne nepřesvědčí, že bych udělala dobře, kdybych si případné miminko nechala.
Nejsme všichni podle jedné šablony a každý z nás máme jiný pohled na věc. Všechno je o toleranci a kompromisech. Myslím, že v otázce potratů se kompromisům nevyhneme, ať děláme co děláme.
  • 
10.10.2001 6:18:02
Mila Edith a ostatne diskutujuce,
uz som sa chcela ozvat davnejsie. K tejto reakcii ma pohla az myslienka na konci prispevku od Edith "Kto dal pravo cloveku vziat inemu cloveku zivot" (tak nejako to bolo). Chcela by som tuto diskusiu posunut trochu inym smerom. Potraty nie a asistovanu reprodukciu ano? O nej nikto negativne nehovori ale v istom uhle pohladu sa moze dostat na uroven potratov. Kolko zien je ochotnych zmierit sa s tym ze neotehotneju? Asi tolko kolko sa zmieri s tym ze porodia tazko postihnute dieta. Podstupuju rozne liecebne procedury, umele oplodnenia... Kto dal pravo lekarom umelo tvorit "zivot". Ak sa lekarovi podari "otehotniet" nejaku zenu tak je v ponimani tych co odsudzuju potraty "bohom". Ak na jednej strane niekto odsudi potrat ako zasah do zivota mal by na druhej strane hned odsudit umele oplodnenie, nie? Pani Edith chcem sa Vas opytat, ak by ste zistila ze nie ste schopna otehotniet resp. ze sa to nedari Vasej dcere ako by ste postupovala? Povedala by ste jej ze sa s tym ma zmierit?
Pani Edith, mam zdrave dieta a som rada ze pocas tehotenstva ma lekar vysetril ultrazvukom a urobil aj ine potrebne vysetrenia. Ak by som zistila ze plod je tazko postihnuty sla by som na potrat. Nikto mi nedal pravo skazit inemu cloveku zivot. Aky zivot caka dieta ktore nema ruky, nohy, musi absolvovat niekolkonasobne operacie... Chodte sa pozriet do nemocnic a do ustavov. Tiez mame vo vzdialenej rodine postihnute dieta, chlapceka. Ma tri roky a je na urovni mesacneho dietata. Je krasny, ale nikdy sa neposadi, nikdy mame nepovie "mami, som hladny", nikdy jej nebude odvravat, nikdy si nic neprecita... O com je taky zivot? Kym je tazko postihnute dieta male tak sa zda ze to predsa zvladneme. Ale je ine starat sa o dieta a o dospeleho cloveka. Ine je prebalit dieta a ine je prebalit muza alebo zenu. Ak sa starate o nejakeho tazko postihnuteho cloveka tak klobuk dole, ak nie tak prepacte ale neviete o com pisete.
Sharon
  • 
5.10.2001 21:25:27
Edith, nejsi náhodou maskovaná Zdenka Rybová? Pokud ne, někde ji vyhledej a zkus své další debaty rozvíjet s ní, budete si rozumět, váš smysl pro demagogii a vytrhávání z kontextu jenom toho, co se vám hodí, je dosti totožný. Nebudu už dál pokračovat v téhle diskusi, protože můj názor na spoustu věcí je minimálně hodně odlišný, ale ty ve své zaujatosti vlastní myšlenkou jiný názor prostě odmítáš a nepřipouštíš (a přitom bys chtěla, aby všichni hodnotili a přijali za vlastní ten tvůj). Nepotřebuju tvojí agitaci, mám dvě zdravé děti, obě byly chtěné a plánované, proti dalšímu se bráním a pokud bych někdy ještě měla řešit nějaké těhotenství, rozhodně se nepůjdu zeptat tebe...
A mimochodem - srovnávat embryo s dětmi ve školce je demagogie na druhou. Máš vůbec nějaké dítě, abys mohla takhle hodnotit? Neodpověděla jsi na tuto otázku. Jak můžeš tvrdit, že vypiplané batole, předškolák, školáček nebo puberťák má pro potenciální rodiče stejnou hodnotu jako embryo! A co se týče postižených dětí - trochu ti uniká význam slova - postiženými jsem rozhodně neměla na mysli ty mentálně či fyzicky... i když mezi námi, ujišťuji tě, že kdybych věděla o postižení svého plodu, nerozhodovala bych se ani vteřinu o tom, že jej přivedu na svět... než začneš vřeštět svá hrdinná slova o právu na život i pro tyto děti, můžu ti dát kontakt na velmi dobrou kamarádku, jejíž jedenáctiletý syn má mentální i fyzickou úroveň tříměsíčního miminka... tato obětavá žena se mu věnovala celých 10 let, než našla odvahu dát ho do ústavu, protože už byla psychicky i fyzicky na dně...bere si ho domů na víkendy.... a dnes plným právem prohlašuje, že kdyby toto dopředu tušila, nikdy by se nenarodil... zajímalo by mě, jak tvrdě budeš odsuzovat i tuhle matku. Koneckonců - je mi to vcelku tak nějak i jedno. Roď si kolik chceš dětí, zdravé, postižené, sociálně silné i slabé... A pokud jednou náhodou zemřeš jako hrdinná matka, která do poslední chvíle trvala na svém těhotenství, které ji ohrožovalo na životě, pošlu ti věnec a tvým sirotkům potom každej rok do děcáku pohled. A pevně doufám, že se jednou neobjeví potratové komise, kde bys seděla hrdinně v čele jako soudružky za totáče...
Jarka, dvě dcery
  • 
5.10.2001 13:37:22
Edith, dekuju za odpoved. Take ti odpovim. ja bych v pripade, ze by tehotenstvi me dcery ohrozovalo jeji zivot ji potrat doporucila. Rozhodnuti by ale zalezelo na ni. Doporucila bych ho i pres to, jak jsi napsala, ze by tentozakrok mohl na ni mit nepriznivy ucinek. /Coz zase neni tak uplne vysoka pravdepodobnost/. Ty bys zase sve dceri potrat nedoporucila, i kdybys vedela, ze ji prodelane tehotenstvi a porod muze zavazne a nenavratne poskodit zdravia ohrozit zivot. Kazda premyslime jinak a asi se na zadnem kompromisu nedohodnem. Vis, ja nejsem priznivcem potratu, ale chapu, ze v zivote muzou nastat situace, kdy proste neni jine reseni. A proto zastavam nazor, ze je to vec predevsim kazde jednotlive zeny, pripadne manzelu. Nikoli statu, boha a ja nevim kdo vsechno by o tom chtel za ty zeny jeste rozhodovat.
Dekuju ti za diskuzi a loucim se, asi bychom se stejne nikam neposunuly. mej se hezky, Jarka.
[<<Předchozích 110] Příspěvky 111120 z 218 [Dalších 98 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.