Nira |
• |
31.8.2004 12:59:51
Byla jsem tam s děckama začátkem července a to byla vpředu kavárna, kde se kouřilo. V zadní části mléčný bar a ten dětský kout. Velice nemile mě překvapila obsluha i kvalita občerstvení. Palačinka byla dokonce tak hrozná, že jsem jí vyhodila, protože jsem se nechtěla hádat. Jinak žiji v cizině, takže jsem Tramtárii uvítala jako první pořádnou vlaštovku...Zklamala dost...Naše děti jsou už zvyklé na to, že jsou jako děti brány a vždycky v Česku se strašně syn (3r) podivuje, proč je tolik lidí tak zlých...A má pravdu.
|
Jarma |
• |
31.8.2004 12:06:37
Já tedy nevím, ale myslím, že s 19ti měsíčním dítětem se už něco dělat dá. Pokud jdu do restaurace s malým dítětem, vždy si musím být vědoma toho, že tam jdu s dítětem a zřejmě to tedy nebude taková pohoda, jako když jdu bez něho. A vím, že ostatním hostům - tedy těm, co jsou bez dětí - musím zajistit, aby to pro ně pohoda byla. Chodíme s dcerou do restaurací od nejútlejšího věku, ale jednak vybíráme ty "vhodnější" (prostornější nebo se zahrádkou, tam, kde půjčí např. pastelky nebo kde dokonce mají nějaký koutek) a jednak jsme připraveni zajistit, aby ostatní nebyli přespříliš vyrušováni. Samozřejmě, že naše dcera neseděla a nesedí na židli a ani nešpitne. Chodí si po restauraci, dá se i s někým do řeči, ale jakmile vidím, že by její chování mohlo být pociťováno jako obtěžování - musím zakročit. Musím dceru zabavit, přivést na jiné myšlenky (než jsou ty, které se pojí například s přílišným hlukem nebo přímým obtěžováním ostatních hostů) - musím se jí prostě začít věnovat. Sice zde končí možná moje pohodlí, ale určitě si neřeknu, že je to dítě a ostatní to musí chápat. Chápat ano, ale do určité míry. Stejně jako já musím chápat, že všichni mají právo na klid.
|
Valkýra |
31.8.2004 11:48:38
Ahoj všem,
jsem taky zastánce spíš liberální výchovy než dítě neustále peskovat. Já jsem byla způsobná holčička, která nikde neotravovala, byla zticha, ale nebylo to samo sebou - došlo k tomu neustálým peskováním, okřikováním, krocením temperamentu. Když jsem pak měla projevit svoji osobnost a upozornit na sebe, stála jsem a koukala. A hned to bylo - co tady stojíš, ty nevíš, co máš dělat, bojíš se promluvit? Přesně jsem věděla, co nesmím, ale už jsem nevěděla, co smím. Poznamenalo mě to dodnes. Dceru vedu tak, že ji okřikuji co nejméně. V 19 měsících byla to samé, co Montyin Stáník a byla jsem úplně vycucaná. Řešila jsem to tím, že jsem ji co nejméně vodila tam, kde by mohla obtěžovat. Do restaurace jsme nechodili, honit mezi jídlem malou po lokále by mi jídlo otrávilo natolik, že jsem radši pospíchala domů něco uvařit. Na dovolenou jsme poprvé jeli, až když jí bylo 5 let a byla to naprostá pohoda, dřív bych to považovala za větší stres než zůstat doma. Jízdě tramvají jsme se vyhnout nemohli a taky bylo pár konfliktů.Hodně jsme chodili na dětská hřiště (to mě vůbec nebavilo, ale nedalo se jinak), do plavání a venku jsme byli 2 hod. dopoledne a 3 odpoledne - snažila jsem se malou nějak unavit, ale taky to vypadalo tak, že jsem večer padla a ona byla ještě čilá. Přežili jsme to. Teď je jí 7 let a uchovala si svůj přirozený temperament, nedělá jí problémy promluvit s kýmkoliv, vystupovat na veřejnosti. Její neposednost mizela postupně. Do restaurací už chodíme, ale začalo ji to bavit až tak v pěti letech. Do té doby nebyla schopná vydržet sedět - nudila se. Myslím si, že pokud má někdo dítě, které skutečně zlobí a může to okolí obtěžovat, udělá lépe, když se budě těm situacím snažit vyhnout než dítě pořád okřikovat a snažit se ho za každou cenu usměrnit. Leckteré "dobře vychované děti" jsou ve skutečnosti zakřiknuté, mají nízké sebevědomí a těžko se budou prosazovat. V dospělosti už jim nebude nic platné, že nezlobily a neobtěžovaly okolí. Ale řvoucí, pobíhající děti na v restauraci nebo v divadle mi taky vadí. AŤ si každý vybere, co chce, ale já jsem šla tou cestou, že jsem si po nějakou dobu radši hodně věcí odpustila než ssebou vláčet nudící se dítě na místa, kde ostatní očekávají klid a pohodu. Za to já si užila spousty akcí pro děti, ze kterých jsem se vracela s bolením hlavy, ale dcera byla šťastná, vydováděla se. Každé dítě se jednou zklidní. Ale hlavně zbytečně neřvat na ty malé. |
Milada. |
31.8.2004 11:22:11
DM,
Teta Tramtátie ovšem skončila. Píšou to ostatně i na webu: Tramtárie skončila. Alespoň v té podobě, jakou jste znali. Nájemcem prostor, v nichž jsme Tramtárii pro Vás vybudovali, je dnes jiná společnost. Jaké jsou její plány, nevíme. Za vše, co se v Tramtárii počínaje 1.7.2004 odehrává, neneseme žádnou odpovědnost, neboť na to nemáme žádný vliv. Za Vaši přízeň Vám děkuje Dětský ostrov, s.r.o., Křemencova 21, Praha 1, detskyostrov@seznam.cz Milada |
DM |
• |
31.8.2004 11:02:15
Toto jsem vystrachala na internetu, kdyz jsem hledala, kde oslavit 1. den skoly:
Praha Restaurace Albio Praha 1 Truhlářská 20 222 325 414www.albiostyl.cz Biorestaurace, dětský koutek. Restaurace Cihelna Praha 1 Cihelná 2b 257 535 534www.cihelna.com Pěkný dětský koutek, dětské menu. Restaurace Kogo Praha 1 Slovanský dům Na Příkopě 22 221 451 259 http://www.slovanskydum.cz/ Vedle restaurace je hřiště Sparkys. Restaurace La Boca Praha 1 Truhlářská 10/1114 222 312 073www.laboca.cz Nekuřácká část, dětský koutek. Restaurace na Žofíně Praha 1 Slovanský ostrov Žofín 226 224 934 548 www.gastrozofin.cz V létě na zahrádce – krásný dětský koutek, autíčka, hrad, klouzačky. Kavárna a pizzerie Teta Tramtárie Praha 1 Jungmannova 28 www.tetatramtarie.cz Dětské knihkupectví, divadélko, kino, dětský koutek pro různé věkové kategorie dětí, přebalovací pult. Pizzerie Rugantino Praha 1 Dušní 4 222 318 172 http://www.rugantino.cz/ Vysoké židle pro děti, pastelky a omalovánky, dětské porce. Bohemia Bagel Praha 1 Masná 2 224 812 560 http://www.bohemiabagel.cz/ Vypolstrovaný dětský koutek, skluzavka, hračky. Kavárna Vesmírna Praha 1 Ve Smečkách 5 222 212 363 Nekuřácká, bezbariérová, dětský koutek, na zemi polštáře, hračky. Cafe Imperial Praha 1 Na Poříčí 15/1072 222 316 012www.hotelimperial.cz Dětský koutek, omalovánky, pastelky. Pizzerie Padova Praha 5 - Anděl Mozartova 10 257 326 805 http://www.padova.cz/ Velký dětský koutek – hračky, stan, tunel, dětské vysoké židličky. Kavárna Na houpacím koni Praha 5 - Anděl Na bělidle 27 777 139 123 http://www.nahoupacimkoni.cz/ Řada akcí přímo pro maminky s dětmi, prostředí stvořené pro děti. Čajovna U měsíční kočky Praha 5 Zubatého 6 Nekuřácké prostředí, laskavý přístup k dětem. Kavárnička Praha 7 - Troja Pod Havránkou (u Trojského zámku, kousíček od ZOO) Malá útulná nekuřácká kavárnička, dětská židlička a hračky, maminky s kočárky jsou více než vítány, moc příjemná obsluha. Pizzerie Siesta Praha 6 - Hanspaulka Na Pískách 1274/74 224 324 827 V létě pískoviště, v zimě jsou uvnitř k dispozici hračky pro děti. Restaurace a pizzerie Severka Praha 9 - Prosek Jablonecká 712 286 880 262 http://www.severka-pizzerie.cz/ Dětský koutek je plně vybavený malými stolečky, skluzavkou a prolézacím domečkem. Stěny jsou vymalovány motivy pohádkových postav. Maminky s kočárky uvítají v letních měsících posezení na venkovní zahrádce a přebalovací pult. Country saloon Praha 10 – Dolní Měcholupy Kutnohorská 69 274 860 165 Venkovní dětský koutek – kolotoč, houpačky, projížďky na ponících pro děti. Slaný Hotel Hejtmanský dvůr Slaný Masarykovo náměstí 114 312 527 110 http://www.hejtmanskydvur.cz/ Dětský koutek se skluzavkou. Hotel Atlas Slaný Wilsonova třída 781 314 524 141 Baby bar, pastelky, balónky, pouštějí pohádky. Liberec Restaurace Formanka Liberec Lidové sady 482 710 649 http://www.lidovesadyliberec.cz/ Dětský koutek přímo v restauraci. V areálu Lidových sadů také sezónní (květen-říjen) venkovní dětský koutek - vodní fontány, vláček, ruské kolo, bludiště, prolézačky, skluzavky, kolotoče, houpačky, pískoviště a další atrakce. Ambiente Liberec Sokolská 1365 485 108 815 Část restaurace upravená přímo pro děti. Pizzerie Maškovka Liberec Mariánská ul. 485 105 695 Koutek pro děti. Tanvald Restaurace – hotel Grand Tanvald Protifašistických bojovníků 337 483 384 855 http://www.hotelgrand.cz/ Dětský koutek. Nymburk Restaurace Butrint Nymburk Kolínská 273/6 603 512 854 Dětský koutek. Hluboká nad Vltavou Restaurace a vinárna Na Růžku Hluboká nad Vltavou Nám. Čsl. armády 25 387 966 555 http://www.naruzku.cz/ Zastřešená letní terasa, dětský koutek, hřiště u restaurace. Beskydy Restaurace Stadion Bystřice nad Olší (poblíž je Třinec, Český Těšín) Bystřice nad Olší č. p. 1020 558 353 608 Venkovní dětský koutek s pískovištěm a houpačkami. Jeseníky Hotýlek u kance Lipová lázně Horní Lipová 265 Dětské menu, dětské židličky, hračky. |
31.8.2004 10:18:55
Hele, Monty, jak to tak ctu, tak je Stanik podobnej, jako byla v jeho veku nase Olivie. Neboj, z tohohle nejobtiznejsiho obdobi vyroste.
U nas se to pozdeji "vrazilo" do verbalni roviny. Od probuzeni do usnuti NEPRETRZITE mluvi nebo zpiva vysokym hlaskem, ktery pronikne pres tri steny a zacpane usi az do mozku. Jau, jau, jau. Nelze zacpat pusu, zpiva i pri jidle. No, Stanik je kluk, tak u nej to snad nehrozi :-) |
31.8.2004 10:18:25
ok, monty, tak tohle beru, nemáš spratka :-) říkala jsem, že v tom posuzování hodně záleží na tom, jak se v takové situaci chovají rodiče. kdybys ho tam nechala lítat jen tak, tak asi budou lidi naštvaní, takhle ti asi většina projeví pochopení, že je to živé dítě. my nebereme s sebou autíčka, ale leporela a oblíbeného medvídka :-) jinak jsme na tom plus minus podobně :-) jediný pokrok je v tom, že při kamarádění se s dětmi už je nedloubá do očí, ale naučila se hladit.
mimochodem se mi tento týden stala situace, kdy jsem nezvládla v tu chvíli najít odpovídající reakci: šla matka s kočárkem a asi půlročním dítětem, vedle ní kluk tak pátá třída. Když jsme je míjeli (moje dítko jezdí v kočárku převážně stylem "vozataj" - stojí (hopsá) a drží se opěrky zad nebo boudičky)tak se kluk napřáhl a jen tak z ničeho nic naznačil na hlavu mojí holky úder, naštěstí ji neuhodil!!!matka nejen že mu nic neřekla, ale ještě se tomu spolu smáli a pak jí vadilo, že jedeme vede nich. Byla jsem tak totálně v šoku, že jsem se nezmohla na nic, navíc ona vypadala na pěknou megeru a kluk se Anetky fakticky ani nedotkl, tak jsem na ně nechtěla ječet, protože se nerada hádám, ale mám pocit, že jsem měla. |
31.8.2004 9:36:57
Stáník je venku každej den, pokud zrovna neprší. Přes léto jsme byli skoro pořád na chalupě, kde je venku od rána do večera, a rozdíl nulový. :o) Bohužel, i když mi to mnozí nevěří, on skutečně je hyperaktivní a zvládáme to s vypětím všech sil. :o) Vždycky když se ho celý den pokoušíme "unavit" aktivitama, jsme večer mrtví a unavení, zatímco on ne. :o))) Na druhé straně je fakt, že od narození dobře spí a v noci se nebudí. Usínání je ovšem problematický - než usne, stihne nás pokopat, pokousat, skáče nám po hlavách, po břichu, neustále si sedá, vstává, mluví, píchá nás do očí atd. :o)
|
31.8.2004 9:07:30
Deniso, a co to dítě tvé kamarádky, nebojí se vody? Chodí se bez ječáku normálně koupat? A co v létě? Studená voda v koupališti, nemá z toho hrůzu? Podle mě to drastické tedy je. Nejsem pro, dítě nepřiměřeně seřezat, ale plácnout mu jednu přes zadek za něco, co provedl a dodržovat to vždy za nějaký "přestupek",tak to u nás funguje. Nikdy jsem nebyla pro fyzické či psychické /sprchování/ tresty. Moje máma nás moc nešetřila a ještě v 25 letech, než se mi narodila první dcera, jsem z ní měla "vítr".
|
31.8.2004 9:07:13
Deniso, a co to dítě tvé kamarádky, nebojí se vody? Chodí se bez ječáku normálně koupat? A co v létě? Studená voda v koupališti, nemá z toho hrůzu? Podle mě to drastické tedy je. Nejsem pro, dítě nepřiměřeně seřezat, ale plácnout mu jednu přes zadek za něco, co provedl a dodržovat to vždy za nějaký "přestupek",tak to u nás funguje. Nikdy jsem nebyla pro fyzické či psychické /sprchování/ tresty. Moje máma nás moc nešetřila a ještě v 25 letech, než se mi narodila první dcera, jsem z ní měla "vítr".
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.