| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Patálie s dětskými hřišti

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 52 [Dalších 22 >>]
21.9.2004 9:21:33
No, nechcem nejak rýpat...ale všetko má dve stránky veci.. Podotýkam, som rodáčka z Bratislavy, ale už 4 roky žijem v Ostrave...a tu pracujem na "úrade" a o peniazoch, ktoré sú vydelené na detské ihriská viem svoje, je to dost blízke mojej agende. A myslím, že aj na Slovensku je to velice podobné. Takže, to, že vicestarosta Ti vyšiel v ústrety je skor kvoli tomu, že si ho v uvodzovkách "otravovala" a on(alebo ona?) sa chceli urobit peknými. Ale ver tomu, že tá rekonštrukcia bola určite na úkor iných ihrisiek... To poznamenávam len preto, lebo vidím, ako tu moja blízka kolegyna každý rok žiada o peniaze na rekonštrukcie detských ihrísk, skutočne jej na tom záleží a snaží sa robit čo najviac...a ako jej to na zastupitelstve, alebo rade mesta vždy "ohryžú", že pomaly z tých penazí nie je schopná ani menit piesok. A ako to místostarostu, ani starostu netrápi, samozrejme pokial občan nepríde rovno za nimi..takým radi rozprávajú, ako všetko spravia a tak podobne, ale realita je úplne, ale úplne inde... Detské ihriská sú velice doležité, ale tých "hore" zaujíma iba volebná účast a tak a nie tie detičky..
Alexandra, dcérka (6 aj niečo)
  • 
21.9.2004 8:48:39
My sme mali bývalé ihrisko v podobnom stave, v Bratislave - Starom Meste.
Ja som vzala fotoaparát, nafotila a nazväčšovala všetky tie psie výkaly, rozbité fľaše, použité injekčné striekačky, pokazené životunebezpečné "atrakcie" (šmykľavka končiaca na betónovej platni, rozbité železné hojdačky) a podobné lahôdky. Objednala som sa k vicestarostke, ukázala som fotografie a ona ich dala kolovať poslancom na nejakom tom ich zasadnutí. Keďže to bolo rok pred komunálnymi voľbami, o tri mesiace poslanci schválili projekt revitalizácie ihriska. Dnes majú deti nádherné ihrisko s farebnými drevenými preliezkami, hojdačkami a bezpečnými šmykľavkami, plochou na korčuľovanie a bicyklovanie, lavičkami v tieni stromov a WC. Ale najmä - s dvomi milými "strážničkami", ktoré sa starajú o trávnik a čistotu vôbec. Ihrisko je oplotené, psy tam nesmú (o to sa starajú mamičky v parku) a na noc sa zamyká. Možno sme ojedinelý príklad normálneho starostu MČ a primátora, ale funguje to a myslím, že za pokus by to stálo aj u vás. MČ na to majú peniaze, ale poslanci už z detských ihrísk dávno vyrástli, takže ich koľkokrát ani nenapadne v akom sú stave (tie ihriská, nie poslanci :-)
20.9.2004 23:10:30
PETRO:
Díky!!!!
Vydrží do té doby, dokud se já o to budu starat!!! Tak už se teď modlím, abych našla za pár let šikovnýho nástupce! :-)
Alicee
20.9.2004 22:49:26
Ahoj Petro,
Situace maminek v zahraničí se asi nedá brát obecně, stejně jako se nedá říct, že každá maminka v Česku má dost peněz a užívá si bezproblémovou mateřskou.
Já jsem tady v Kanadě dostávala mateřskou rok, což je ve srovnání s jinými zeměmi dost...ale po roce, kdy rodičovský příspěvek přestal docházet, jsem musela začít něco dělat. Znám maminky, které mohou vyžít z jednoho platu, ale znám také maminky, které jsou na tom stejně jako já. My prostě z jednoho platu nevyžijeme ať děláme co děláme...Asi jsem si vybrala špatného partnera...:))) Je to v určitém ohledu zamotaný kruh, protože jesle jsou většinou dost drahé a tak velká část platu jde právě na ty jesle.
Jedna moje kamarádka zůstala s dítětem doma, ale ta zase na to šetřila pár let.
V zahraničí jsou sice platy vyšší než v Čechách, ale zase jsou o to vyšší náklady na živobytí, jako nájem, pojištění...Všude je něco a těžko se dá srovnávat.

Ale musím říct, že hřiště tu máme skvělá. Nevím jestli lidé prostě méně věci ničí, nebo se to stíhá opravit...protože jsem si ještě nevšimla, že by někde byly rozlámané houpačky, nebo že by někdo něco kradl.
Každé hřiště má ale někdo pod patronátem a starají se o údržbu. Většinou jsou to komunitní organizace, jejichž členy jsou rodiče dětí z té dané čtvrti a tak vlastně všichni tak nějak na to dané hřiště dohlížejí. Většinou je u každého hřiště někde na cedulce telefon, kam se dá zavolat, když je s hřištěm něco v nepořádku.
Petra
  • 
20.9.2004 22:47:42
Alex, moc gratuluju, to hřiště je fakt paráda! Ať Vám dlouho vydrží a máte z něj jen radost!
Petra
  • 
20.9.2004 22:43:48
Díky za informace, a mohu mít ještě jeden dotaz? Jak je to vlastně s tím dáváním dětí do školky a jeslí? Chodí tam opravdu tolik dětí do jeslí a proč?
20.9.2004 22:19:48
VERČO:
No, taky se krapet bojím, ale kdyby náááhodou, tak já to zmáknu!
Prachy vyberu mezi lidma a vrátíme je na Město, hřiště oplotíme a finito, jelikož je to pozemek našeho paneláku, tudíž budeme bojovat, že je to jen pro naše děti, jako kdyby to měl kdokoliv jiný na své zahrádce!
Rani
  • 
20.9.2004 22:06:22
Petro, já můžu odpovědět na Tvojí otázku, jak je to v té cizině, teda "u nás" v 6,5 tisícovém městečku na sev. Francie. Naše město má: jedno hřiště se dvěma skluzavkami (dřevo+kov) čtyřmi péráky a oploceným betonovým kurtem na tenis, kde se bezvadně dá učit na kole nebo vypustit dítě. Ještě máme jedno hřiště jako na fotbal s jedním basketbalovým košem a pak asi na třech místech je trávník s péráky. Pískoviště a dvě závěsné houpačky jsou pouze v kempu, za vstup do kterého by se mělo platit ( správce je tak hodný,že nás nechává si hrát zdarma)Toť vše. Když jsme sem přišli, šílela jsem s tehdy dvouletým synem, protože to pro nás Pražáky bylo šíleně málo a hlavně jiné dítě bys tu hledala skoro marně. Záhy jsme došli k tomu proč - od dvou let jsou ve školce. Takže hřiště ožívají jen ve středu, kdy škola není. K vandalismu tu dochází mnohem častěji než třeba v Praze, pokud mohu soudit, ale poničený pérák je nejdéle do týdne opraven. Pozitivný jev - pod skluzavkou je odpružený povrch, každé pondělí je posekáno travnaté prostranství a na podzim denně shrabáno listí. Jo a ještě to, že u parku je záchod. Pokud jsme byli v Paříži, většinou jsme narazili na hřiště oplocená a na noc zamykaná a přes den hlídaná hlídačem.
~•~Missy~•~
20.9.2004 22:06:12
ALEX, lidem jako ty moc fandím. Jen pevně doufám, že ti na to nevlítne nějaká eurokomise....:)
Zrovna minulý týden jsem řešila s radnicí Prahy 3 demontáž 2 naprosto skvělých houpaček na pevných tyčích (ty už nesmějí nikde být) s opěrátkem do tvaru U (tj. naprosto skvělé pro malé děti) a jejich nahrazení jedním vyloženě prkýnkem na řetězech (ze kterýho malý dítě sletí dozadu na hlavu jedna dvě). Bylo mi řečeno že ano, ty původní byly lepší, ale tyhle odpovídají normám EU.
No, já do EU nechtěla a tohle je teprve začátek:/
Sylvie
  • 
20.9.2004 22:01:49
Kristýno, o prolezačkách nic nevím, ale k těm "euronormám". Přestavujeme barák a náš projektant si nad plánama (nejednou) posteskl, že "v Evropě" je každou chvíli, ale ještě si tam nevšiml baráků projektovaných podle toho, co se u nás zavádí "kvůli Unii"... Jinak teď si vzpomínám, že jsem minulý týden četla rozhovor s nějakým pražským z radnice (fakt si nevzpomenu ani s kým, ani aspoň odkud přesně) a ten říkal, že v tuto chvíli mají předpisy v ruce právníci, a podle jejich verdiktu se rozhodne, jestli "neunijní" hřiště zůstanou nebo budou zrušená. Obává se případných žalob při úrazech na "nebezpečných" (nezákoných) prolejzačkách...

S.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 52 [Dalších 22 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.