| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se cítím sama

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 60 
DasKa
  • 
29.5.2008 10:30:27
Trosku mi to pripomina priklad z moji terapeuticke praxe - klient-tatinek dcery a budouci otec dalsi dcery prisel s problemem ze, se boji mit to miminko v brise rad. Z jeho pribehu vyplynulo, ze uz o jedno miminko v prubehu tehotentstvi prisli. Snazil se mu davat vsechnu lasku, tesil se na nej, vsechno prozival se zenou a najednou bylo miminko pryc a on byl strasne prazdny, manzelka hned mluvila o dalsim diteti, ale on se bal, ze zase bude mit nekoho rad a prijde o nej, bal se o svou zenu, jak to zvladne atd. Ale presto ji vyhovel a podarilo se jim otehotnet. Manzelka se strasne tesila, ale on to nedokazal, nedokazal se ji ani dotknout, prozivat to s ni, protoze chtel byt jako spravny chlap pripraveny na to, ze kdyz to "neklapne" aby byl jeji opora. Postupne jsem to probirali a dosli k zaveru, ze kazde miminko i kdyby to nedopadlo potrebuje lasku, jak by si potom, kdyz to dopadne dobre, vysvetlil, ze se ochudil o to vsechno co mohl prozivat? Dopadlo to dobre, dnes maji rocni holcicku, krasnou a zdravou a hlavne milovanou.
Tim chci rict, ze se mozna jen tvuj manzel boji, boji se ze by to nemuselo "dopadnout" a on by nebyl ten silak, jaky chlapi prece vzdycky musi byt. Ale neznam ho a chlapi opravdu proste neradi mluvi o tom co citi. Me taky cele tehotentsvi prislo, ze by se mel ten muj vic rozplyvat nad srdickem a fotkama :) ale on proste delal maximum toho co mohl. Snazil se nas zabezpecit a obstarat veskery komfort kolem toho. Zkus mu proste rict, co by sis prala (kdyz uz to fungovalo i s porodem), ale netlac na nej. Hodne stesti
29.5.2008 10:29:05
Renato,
neboj, tvůj muž to určitě prožívá, ale nedokáže to prostě dát tak najevo. Pprožívá to uvnitř.
Taky se někdy cítím sama, mám pocit, že je všechno na mě, moje starost, moje zodpovědnost, ale když se s tím svěřím manželovi nebo když se nad tím sama zamyslím opravdu nezaujatě, často to jsou stavy vyvolané mojí úzkostí nebo únavou. Ve skutečnosti to tak doopravdy není.
I můj muž prožívá moje těhotenství, ale uvnitř. Třeba má i strach, ale protože mě nechce znervózňovat, tak radši mlčí. Nebo by se rád zeptal, ale ví, že občas bývám podrážděná a odseknu nebo se mi nechce mluvit, tak se taky radši neptá.
Jsou to prostě chlapy, ale mají nás rádi, neboj ;)
katka+katka
  • 
29.5.2008 10:23:19
Možná, že to trošku chápu, ale možná to bude i něčím jiným. U nás to bylo naopak manžel se zajímal, ale já (ačkoli jsem byla těhotná já:-) jsem se držela stranou. Špatně se to vysvětluje, ale moje těhotenství bylo od začátku docela problémové a jednu chvíli (právě okolo 16 až 17.týdne) to vypadalo velice špatně. Možná to bude znít divně, ale nějak si snažila od svého těhu díky tomu držet dál - na ultrazvuk jsem koukala jen po očku, upřednostňovala jsem, když doktorka používala výraz "to" nikoli miminko, nebo vaše dítě, protože jsem jistě nevěděla, zda donosím nebo potratím. Všechno se zlomilo v 29.týdnu, kdy mi řekli, že šance na přežití bez velkých následků je vysoká a navíc i můj stav se už trošku zlepšil. Takové to těšení, které popisujete jsem začala cítit skutečně až ke konci. Možná to Váš manžel vidí, resp. cítí stejně, prostě má jen strach, že se objevily komplikace. Zkuste si s ním o tom promluvit.
PS:Jednotlivé fotky z ultrazvuku jsem taky pořádně prohlížela až ke konci těhotenství.
29.5.2008 10:10:59
Já jsem sice trochu mimo, protože nejsme svoji a ještě nemáme děti, ale pravda je, že přítel je teda extra nesdělovací, co se pocitů týče! Jak píšete, je potřeba je vnímat i jinak, protože chlapi "na to nejsou" což chápu, ale stejně mi to nestačí, já potřebuji občas i slyšet a hlavně vidět (tedy činy) že mě má rád..stejně tak si přece oni mohou říci, že my ženy to potřebujeme a tak s námi budou více sdílet..
Pavla
  • 
29.5.2008 10:05:44
na velká slova u některých mužů opravdu nemůžeš čekat. a možná je to tak dobře. ti, co by ti celou dobu projevovali starostlivost, ptali by se, jak se cítíš....možná by se ti to i zprotivilo. důležité je, jestli tě v těžkých chvílích podrží, jestli zařídí vše potřebné a radost z těhotenství a dítěte u něj vycítíš ty sama. teď jsi určitě přecitlivělá, ale s odstupem času se nad to povzneseš. já musela u prvního ležet a manžel se na mne díval, jako co to má být, vždyť mne nic není a tak....ale všechno vždycky zvedl, nic mne nenechal tahat, do ničeho mne nenutil a to je nejpodstatnější. možná bys byla překvapená, že ti, co se "zajímají", se vlastně dost často nestarají...
Katka,kluci 5 a 9
  • 
29.5.2008 9:22:50
Přidám se, je to běžné. Můj můž úplně stejné a kolegové v práci s manželkami DTTO. Zeptáš se jich a nevědí pomalu, ani v kterém je manželka v měsíci natož týdnu.Za celou dobu znám slovy JEDNOHO chlapa (kolega), který to prožíval, chodil důsledně na UTZ a tak....
Tvoje horší já
29.5.2008 9:15:43
Opravdu je to běžné. Muž těhotenství fyzicky neprožívá. Ale můžu říct, že s dalšími těhotenstvími a dětmi se to zlepšuje. Ale až s tím třetím a dalším. (Jedno těhotenství bylo u nás neúspěšné.)
Iva Svobodocva, Klarka 01/06, Karolinka 05/08
  • 
29.5.2008 9:10:26
Muj manzilek uplne stejny. Poprve se trosku o rostouci brisko zajimal,a le myslela jsem si ze bude vic nadseny, ale jak se Klarka narodila byl ( a stale je) z ni uplne vedle. Podruhe me jeho chovani v tehu uz aspon neprekvapilo , bylo pak pro me mile kdyz mi v 9. mesice s Klarkou trochu vic pomahal, zase sel k porodu a do druhe dcerky ( kterou mimochodem moc nechtel, vyprosila jsem si ji ja) se zamiloval asi jeste vic nez ja. Takova perlicka - neveril mi ze budu rodit- ten den kdy se nam narodila druha princezna odesel do prace s tim ze mi tvrdne brisko uz 3 tydny a jen strasim, nakonec prijel kolem poledne a stihli jsme to tak tak - na sale jsem si pred porodem pobyla 17 minut:)) Chlapi.... Iva
29.5.2008 9:00:47
Renato,
je mi líto, že se v té situaci cítíš sama, a úplně Ti rozumím. Neznám Tvého muže, ale obecně můžu říct, že o těch niterných pocitech umíme líp mluvit my ženy, chlapi to obvykle moc neumí a ani jim to není příjemné. Oni si to prostě prožijou sami, "zavřou se do jeskyňky", a až si to vyřeší, tak je po všem a nepotřebují o tom mluvit. My se potřebujeme vypovídat, slyšet ujištění o tom, že miminko milujeme, že všechno dobře dopadne... Chlapi jsou v tom jiní. Ale to neznamená, že to v sobě uvnitř neprožívají, jen to není vidět.
Tip: zkus si najít nějakou kamarádku, se kterou si o tom budete povídat. Od manžela se nejspíš o jeho prožitcích zase dozvíš až zpětně...
Sandra + Vojta 07+ ?
  • 
29.5.2008 8:58:24
Já jsem manželovi také celou dobu podsouvala knížky s obrázky miminek v tom či onom týdnu a on se na to vždy tak bez zájmu mrknul a řekl něco jako -hmmm, zajímavý. A pak byl se mnou u porodu, malého držel v náručí a brečel- ještě mi pak večer volal úplně psychlej, že se "konečně" začetl do těch knížek o péči o dítě, které jsem mu celou dobu podsouvala a najednou měl pocit, že je to hrozně náročné, že je moc veliký a neohrabaný a že péče o miminko je celá věda, že to nezvládne a kladl mi takové otázky jako (pár hodin po porodu) "nepřijde ti, že má hlavičku pořád doleva? Tady v té knížce píší, že by neměl mít hlavičku pořád na jednu stranu." Přišlo mi to vtipné, kdyby se připravoval víc dopředu, nebyl by z toho pak tak úplně mimo. Jenže to máš těžký- ty máš mimčo uvnitř, cítíš, jak v tobě roste, jak se hýbe...ten chlap je v podstatě mimo. Pro něj to dítě nabývá konkrétní podoby až s příchodem na svět. Nu, manžel to nakonec bravurně zvládnul a dnes už z pozice mazáka poučuje kamarády nastávající tatínky:-)
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 60 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.