| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vojtova metoda - nejde o poukaz na zdravé dítě, ale o velkou šanci

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 101 [Dalších 71 >>]
Dana, dvě děti
  • 
20.7.2008 20:29:03
Máte obrovské štěstí, že jste mohli zvolit i jiné metody. U nás ta možnost není. Kraniosakrální terapii jsem nakonec vzdala kvůli dojíždění a nátlaku terapeutky, zaryté zastánkyně vojtovky.
Lenie
20.7.2008 7:41:32
Chci taky prispet s troskou do mlyna. Do od narozeni Klarky do dnesniho dne chvalim, ze Vojtova metoda je. Klarka pri vyvolavanem porodu spatne dorotovala, navic byla velka (4,5kg) takze si skripla rucicku a mela ji ochrnutou. /Pozdeji jsem se dozvedela, ze si natahla nervy v ruce, coz bylo vlastne stesti, protoze casto se stava, ze se nervy pri porodu uplne pretrhnout a to je potom naprava horsi. Od narozeni (hned v porodnici) jsme cvicili Vojtu az skoro do 1,5 roku. Ze zacatku plakala Klarka i ja, pozdeji uz se Klarka jen zlobila, ze ji drzim jak se ji nelibi. Ale zvladli jsme to, dnes chodime co pul roku na kontroly na RHB a mame pochvalu, ze na prvni pohled neni nic poznat. Jen na ten druhy zkuseny lekar vidi, ze ma Klarka jedno raminko mirne klesle. A tak cvicime nenasilne dal - plavani, jezdime na kole, na odrazedle, a delame vsechno pri cem se udrzuje rovnovaha, aby se zapojili svaly na obou stranach. Stacilo rok a pul cviceni, a Klarka ma ruku v poradku, kdybych to vzdala, tak ji ma ted ochrnutou a uz ji asi tak moc nikdo nepomuze. Je to jen "hloupost" proti miminkum, ktery maj vetsi problemy, a Vojtu cvici, aby vubec zili, ale kdyz se divam na Klarku, tak je pro me ta jeji, ted uz zdrava, ruka moc moc dulezita...
Rennka
20.7.2008 2:05:13
Chtěla bych jen upozornit, že kromě stranové asymetrie může být asymetrie i mezi používáním břišních a zádových svalů. Takže považovat při přetáčení prohnutí do luku jako normální bych se tak úplně neodvažovala.

Ohledně cvičení - není to nějaké následné přeučování aby se dítě hýbalo podle nějakého tabulkového vzorce. Základním principem je vybavení reflexních pohybů, které jsou vrozené. Tudíž naprogramované od přírody. Takže miminko neznásilňujeme k nějakým nepřirozeným pohybům, ale ukazujeme mu (v podvědomí) jinou alternativu (vrozenou) k pohybovému vzorci, který si osvojilo nebo osvojuje. Dítě si pak samo vybere, který se mu používá líp. A je to kupodivu ten vyvolaný reflexně. Nemyslím, že jiná forma cvičení je založená na tomhle unikátním principu. To jen ke zvážení.

Abychom preventivně všichni vojtovali, to opravdu smysl nemá. Spousta maminek tady píše, že jejich dítě všechno zvládlo později samo. Otázka ale je, jestli by to nebylo schopné zvládnout dřív (v rámci nenáviděných tabulek), jen prostě na ten grif samo nějak ne a ne přijít. Ale pokud nikam nespěcháte, a vaše odborné okolí se neznepokojuje, nechte přírodě.

Každopádně je úžasné, jak vojtování umí pomoci i dospělým lidem po mozkové mrtvici apod. vrátit se zpět k pohyblivosti. Žádné jiné cvičení není tak účinné. Motopedy a další rehabilitační pomůcky (a personál ;-) ) sice procvičují svalstvo, ale povel k jejich pohybu musí přijít zevnitř a ne zvenčí.
Rennka
20.7.2008 1:25:31
Nemáš pravdu. Vojtovka fakt nebolí. Mám to vyzkoušené na vlastní kůži. Ale je nepříjemná, docela dost, protože máš "divné pocity". Líp to popsat neumím, nedají se zařadit k nějaké běžné zkušenosti. Možná proto Tvůj syn zvolil slovo "BOLÍ"
19.7.2008 22:27:09
Těšíme mne, že propagujete takto Vojtovu metodu. Ale přiznám se, že mne dost zarazilo, že jste bez mého souhlasu použila text téměř celého mého článku z osobního blogu, který je navíc uveřejněný i tady na Rodině. Myslím, že jste se mne mohla alespoň mailem zeptat, jestli s tím souhlasím. Na blogu(dmo.blog.cz) mám přeci e-mailovou adresu i jméno.
19.7.2008 17:44:13
S naší dcerkou jsme cvičily Vojtovu metodu téměř 3 měsíce,za tu dobu si na to nezvykla a každé cvičení též obrečela.Měla problém se stáčením hlavičky k jedné straně(dg.Torticollis).Rehabilitaci mi v rychlosti ukázal fyzioterapeut v nemocnici,po domluvě návštěvy další den abychom zkontrolovali zda jsem se to naučila dobře nebyl přítomen, tak si nás vzala na starost jiná fyzioterapeutka a jsem jí za to vděčná, opravdu to není jednoduché.
Musím říct, že díky této metodě se dcerka posunula velmi rychle ve vývoji - do 12.měsíců se jen plazila a při cvičení už během 2týdnů začala lézt na čtyrech.
K tomu zda někdo tuto metodu nedoporučuje - ve článku se píše že jsou zde jen zastánci, tak já oponuji, u našeho dětského neurologa visí na nástěnce v čekárně článek, kde je psáno - že nespasí úplně vše a jsou i jiné metody rehabilitace u určitých diagnoz. Díky našemu neurologovi jsme se dostali s dcerou na výbornou rehabilitaci - synergetickou reflexní terapii, též kranio-sakrální. Nemůžu si to vynachválit, dcerce se to líbí daleko víc než Vojtova metoda.
Sám neurolog mi říkal, že pokud dcerku přepadne ataka Torticollis,nemáme hned první dny začít iniciativně cvičit Vojtovu metodu, mohla by i ublížit. Takže je to o tom, že každý lékař s tím může mít jiné zkušenosti a starostlivý rodič kolikrát neví jak se má rozhodnout...aby něco nepokazil.
Dana, dvě děti
  • 
19.7.2008 11:31:32
Vím to proto, že mi to tak bylo řečeno. Už jsem tu taky psala, že se neuroložka a terapeutka neshodly na diagnóze. Jedna viděla hypotonii a sklon hlavy vlevo,druhá hypertonus a sklon vpravo. A protože se neshodly a dítě bylo o tři týdny nedonošené, doporučil pediatr pro jistotu cvičit(cituji). Cvičili jsme dva měsíce a osm dní, poctivě. Bez efektu. Nebylo totiž čeho dosahovat.
Odborníci doporučují cvičit do roka, kdy se ukáže, jak dítě zvládlo pohybové vzorce ( Kováčiková). Pokud jste cvičili méně, bylo nejspíš něco špatně. Buď jste cvičili pro jistotu, nebo jste ukončili cvičení předčasně. Sám Vojta metodu doporučoval ukončit, pokud do roka nedošlo ke zlepšení. Věděl, že není všemocná.
19.7.2008 0:17:47
sakra, ale tohle nadzvedava zase me, zase se ptam: jak vite (vedi)ze jste cvicila (cvicili) jen pro jistotu????? ja vite, ze bez cviceni by se problem nerozvinul???
pokud nekdo mel cvicit a necvicil nemuze o vojtovce mluvit...
pokud nekdo cvicil, nemuze posoudit, ze to bylo preventivne, proste z logiky veci nemuze....
18.7.2008 23:54:01
zabatko promin, ale objasni mi, ja treba u 3m kojence poznas "drobnou odchylku" od zavazneho poskozeni???
lojzicka 10/04,01/08
18.7.2008 17:14:50
hmale to už se netýká vojtovky ale doktorů. Ti měli správně vyhodnotit tvé dítko. No je to smutné ale určitě si to své holčičce tu ,,újmu" vynahradila, jsem zvědavá jak dopadnem my. Jestli ji to nějak poznamená.... no co se dá dělat
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 101 [Dalších 71 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.