• |
1.12.2012 11:04:28
Nesmím kritizovat ostatní Čechy, protože jsou to Češi, nebo vůbec nikoho, pokud nejsem ve všem úplně nejlepší?
Mám rád svou zem i národ, snažím se je v rámci svých možností co nejlépe poznat, znát kulturu, znát dějiny. Ale to neznamená, že budu nekritický. Že budu slepý k tomu, co pokládám za špatné, nebo si to budu nechávat pro sebe. Tím pomůžu jenom tomu, aby se nic nezlepšilo, ne-li aby to bylo postupem doby horší a horší. Srovnávání slouží k poučení, hloupý není ten, kdo se snaží poučit, ale ten, kdo před srovnáváním uhýbá. Četl jsem třeba už jako mladý spoustu prvorepublikových a ještě starších cestopisů, v antikvariátech byly za babku. A jejich autoři pravidelně upozorňovali na věci, ze kterých by se Češi mohli nebo měli poučit, aby se země i národ rozvíjeli. A kupříkladu čelný chorvatský politik té doby Stjepan Radić napsal několik knih o tom, jak by se Chorvaté měli od Čechů učit prakticky ve všem. Dneska, pokud nějací Chorvaté píší o tom, v čem se u Čechů poučit, týká se to piva. Ani to asi není k zahození, ale je to dost málo. Netvrdím, že mám určitě pravdu, pouze si to myslím a svůj názor říkám. Zkus mne přesvědčit, že se mýlím. Ale tím, že mi řekneš, abych odtud vypadl, mě rozhodně nepřesvědčíš. |
• |
30.11.2012 19:59:14
Filip nekritizuje, pouze konstatuje zřejmý a neoddiskutovatelný fakt. bohužel. To ví každý, kdo vytáhl kamkoliv paty. Že ty to nevíš, svědčí o tom, že jsi nikde dýl nebyla.
Kdybych mohla rozhodovat, kde se narodím, volila bych jižnější kraj a moře. Ale už se to tak jednou stalo, že jsem tu, mám tu rodinu a veškeré zázemí. Takže ač si někdy povzdechnu, jó já bych ráda bydlela u moře, přesto odsud neodejdu. Jsem doma tady. Tak to někteří lidi mají, víš... |
• |
30.11.2012 19:53:43
Jejda mane, tak už se rozpovídej, nebo to má být jako nějaký přínos do diskuze, že oznámíš, že o něčem víš víc, než někdo jiný?!
|
• |
30.11.2012 13:59:55
"Přezíravá jsem tak akorát vůči chytrákům, kteří dělají závěry z toho, že přespali v penzionu ;)"
No, tak mezi nima já nejsem. "A skutečně vím o Balkánu trochu víc a z trochu jiné pozice než ty, přestože si to nedovedeš představit. Hlavně o těch domorodcích..." Možná že o Balkánu víš víc, představit si to dokážu. Kdo ví, třeba ses tam provdala. A pokud víš o trochu víc než já, znamená to, že vím jen o trochu míň než ty, ne? |
Líza |
30.11.2012 13:25:30
Hm, já tam nejezdím pracovně. Přezíravá jsem tak akorát vůči chytrákům, kteří dělají závěry z toho, že přespali v penzionu ;) A skutečně vím o Balkánu trochu víc a z trochu jiné pozice než ty, přestože si to nedovedeš představit. Hlavně o těch domorodcích...
|
Lucka |
• |
30.11.2012 12:52:53
Heleď se Filipe, proč kritizuješ ostatní Čechy? Raději se zaměř sám na sebe. Jistě by se toho hodně našlo, v čem jsi horší, než kupříkladu Bill Gates. Anebo se odstěhuj tam kde pečení holubi létají sami do huby, když ti to tady nesedí.
|
• |
30.11.2012 12:48:25
Z tebe teda zapšklost přímo kape. A všude jsi byla, všechno znáš, k tomu sarkasmus bez humoru, přezíravost vůči "domorodcům".
"Moje zkušenosti z Balkánu totiž nespočívají v tom, že projíždím a nechávám se okouzlovat tím, jak jsou ti trpce osudem zkoušení domorodci vřelí a pohostinní." Moje zkušenosti v tom taky nespočívají. I když na Balkán jezdím často už víc než dvacet let, ale většinou pracovně, na dovolené jsem tam byl jen dvakrát. |
Eilatt |
29.11.2012 20:57:16
Nebuď tak zaprděná
O česku se asi smějí psát jen oslavné ódy a nikdy žádná kritika. Jako taky nemám ráda, když se to se sebekritikou a sypáním si popela na hlavu přehání, ale tohle je zas druhej extrém. Ty články mi nepřipadají pohrdavé, to že jsou češi vcelku zamračený, škarohlídský a věčně si stěžující národ si myslí hodně lidí, zas máme přednosti jiné a je třeba si přiznat ty pluy i mínusy. |
Líza |
29.11.2012 19:07:47
Moje zkušenosti z Balkánu totiž nespočívají v tom, že projíždím a nechávám se okouzlovat tím, jak jsou ti trpce osudem zkoušení domorodci vřelí a pohostinní.
|
Líza |
29.11.2012 19:06:39
Brouku, Balkán znám velmi zblízka. Asi podstatně víc zblízka než ty.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.