| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se žije českým maminkám v Austrálii III

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 66 [Dalších 16 >>]
Juldafulda
27.11.2012 16:16:10
Marketo tak se slozte na mzdu za praci prescas pro ucitelky co tam budou :-))) a udelejte to podle Vasich moznosti :-))).
Juldafulda
27.11.2012 16:15:17
No do Australie se opravdu stehovat nebudeme :-)))). Ty pavouci by me asi znicili :-))). To bych nedala :-))).

A do te Australie nebo Kanady jste se stehovali cela rodina kvuli praci? Jenom me to tak zajima, co za pohnutky Vas k tomu vedlo, ci jste se tam vdaly?

Jinak to, ze deti nevidi babicky bych az tak neresila, pac clovek muze bydlet ve stejne zemi treba v CR a deti vidi babicky taky dvakrat do roka :-))). O vzdalenosti to neni....
Hilly.
27.11.2012 16:14:26
Xeni a proč tam teda žijete, co vám to dává? Jaké máte prosímtě profese, dělnické, nebo spíš manažerské?
Xeni
27.11.2012 13:56:27
Tak u nas ve skole jsou vanocni koncerty vzdy dopoledne a protoze by manzel prisel o denni plat, ze ktereho zijeme, tak jeste na vanocni besidce nasich deti nebyl. Chodim tam ja a fotim a natacim na video. Bohuzel.
Xeni
27.11.2012 13:53:10
Tak ja takhle cestuju z Kanady zatim kazdy rok a mam taky smisene pocity. Kdyz odletame breci deti a tatinek, tatinek prileta na kratsi dobu, a prarodice manzela no a kdyz odletame z Cech, tak zase breci moji rodice no a ja brecim porad stejne jako moje deti, protoze me to hrozne boli a uvedomuji si, ze at udelam co udelam, vzdycky nekomu ublizim. Navic tlak, z obou stran rodicu, ze zemrou, zda nas jeste uvidi, to vsechno umocnuje.
Kazdy rok resim, kde vezmu penize na letenky. Pro me to znamena nakupovat ve vyprodejich, doma varit, sledovat akce. Kino, kadernik, restaurace, pizza delivery, navsteva muzea, aquaparku, ZOO, to je veliky luxus, ktery si dovolime tak 1x za rok.
Vetsinu vyletu absolvujeme v CR, ktera jiz take podrazila, takze to pak vypada, ze si uzivame zivota a mame na to. Kdyz nekomu rikam jak tu skutecne zijeme, tak mi nikdo neveri, kdo si to nezazil.
Ano taky zde mame socialni davky, ti co maji nizsi prijmy, takze na 3 deti beru cca 240 cad mesicne pridavky. Bohuzel za dane z nemovitosti zaplatime 3.600 cad rocne za puldum - semidetached, takze to beru, ze mi stat ani nic nedava a navic setrime detem na vzdelani 200 cad mesicne, coz pry je zalostne malo, jelikoz univerzita vyjde mesicne na 1500 cad v soucasnosti a jake to bude za 15 let ani nechci vedet.
Je zde zadarmo knihovna, kde se daji pujcit knihy a nejaka CD, DVD, pak jsou tu programy pro deti 0 - 6 let v ruznych centrech. Nic se tam neplati, ale zadarmo nejsou, jsou placeny z dani z nemovitosti. Stejne jako zakladni skola je zadarmo, akorat nam domu porad posilaji obalky na donations s tim, ze minimum na dite je 50 cad a pod. Take fotka tridy je spojena s balickem nepotrebnych fotografii, ktera je za 35 cad, takze nejlevnejsi varianta pro 2 deti vyjde na 70 cad, ale je fakt ze nikdo dite ani rodice nenuti aby ji kupoval. Stejne tak se tu musi zadat o rodny list, ktery se plati a ten pro ambasadu stoji 80 cad. Zdravotnictvi je zde zadarmo, ale mame zde poplatky lekarne, takze ATB treba stoji 5 cad a nebo taky 80 cad a poplatek lekarne za kazdy vydany lek 12 cad. Tuhle mi lekar predepsal krem na opruzeniny a ekzem a kdyby manzel nemel zvlastni pojisteni, tak 50 ml stalo pres 80 cad. Pri porodu v nemocnici jsem musela zustat misto 1 dne o 2 dny dele, protoze mala dostala ATB na streptokoka, ktery se u ni pak po 14 dnech stejne projevil. Doplatek za 2 dny mezi dvou a jednoluzkovym pokojem byl 520 cad a to byla nejlevnejsi nemocnice v Torontu. Taky zde mame velmi drahe pojisteni aut. Mladi lide co si porizuji prvni auto plati i 7 tis cad rocne, novi imigranti co s pojistenim zacinaji 500 cad mesicne, takze zde hodne lidi auto nema.
Skolka stoji 1000 cad pro deti od 2.5 let co uz nemaji pleny a cekaci doba je 2 roky, jinak je to za 1400 v soukromych skolkach mesicne. U YMCA jsem si nechala vypocitat, ze 2 x after school care tedy druzina a 1x jesle by me vysly na 2680 cad mesicne. Vzhledem k tomu, ze se mi zde neuznava vzdelani a je tezko najit jinou praci nez castecny uvazek s min mzdou, ktera je 10 cad hrubeho, treba v bance berou u prepazky i 12 cad a uklizecky i 15 nebo 18 cad, ale ty uz musi byt k dispozici 24/7/365 coz s 3 malymi detmi nemohu, tak se mi pracovat nevyplati.
Jinak s vychovou deti souhlasim. Deti se zde netrestaji, protoze se ani trestat nesmi. Kdyby nekdo nekoho na ulici videl jak zmlati dite, hned vola policii a dite mu bude odebrano a dotycny pujde do vezeni. A to plati i u pubertaku. Rodice jsou zde trosku jako otroci, kteri musi pracovat, platit a vsechno snaset, protoze kdyz uz se rozhodli byt rodicmi, tak jim nic jineho nezbyva. Hodne jich proto resi situaci baby sitter z Filipin, takze oba rodice zmizi na cely den do prace a za kulturou a nanny se jim postara o deti, uklidi byt a uvari.
Lide jsou zde pratelstejsi nez v CR, vubec nejsou arogatni, a je fakt, ze kdyz se nekomu snazite neco vysvetlit, tak vam s usmevem podekuje za input a stejne se na vas vykasle. Treba kdyz deti cekaji ve skole na skolni autobus, tak clovek co odskrtava pritomne deti uz nema v popisu prace zkontrolovat, zda nejedou domu ve snehu a mrazu - 30 C v backorach a tricku. V CR je to vic od srdce a emocionalni, tady si to nikdo nesmi dovolit.
Lide zde maji auta a domy. Jenze maji taky hypoteky na cely zivot (ta nase ja na 40 let) nikoliv 10 - 15, to bychom si nemohli dovolit, maji leasing na auta, line of credit, proste jsou vetsinou po usi zadluzeni, takze pracuji od rana do vecera, treba muj manzel ma 6 denni pracovni tyden a nekdy prescasy, zaplatime vysoke dane, hypoteku, pojisteni aut, domu, drahe a nekvalitni sluzby jako internet a telefon a vyplata je pryc. Na venek jsme bohaci, co kazdy rok cestuji do Evropy, maji 2 auta a ziji v dome. Proste clovek si musi zvyknout zit s tim, ze vsechno je prechodne, s cimz jsem mela velky problem. Tady je vsechno jenom temporary, pratele, prace, majetek. Dneska je to tak a zitra jinak........ a proto si ten dnesek asi vsichni snazi uzit a proto se usmivaji ~6~
Renata + 2 piskoti
  • 
27.11.2012 13:40:21
Casto mame v baraku jedovateho pavouka. On je jedovaty v tom, ze kdyz te kousne, tak oteces a pokud neni podany vcas lek, lecba je potom dlouhodoba. Byl o tom porad, ze lecba lidi trva prumerne 2 roky. Ale neboj velmi rychle se naucic ktery pavouk to je. :) Jinak pavouku mame porad plny barak. I kdyz je vysavas, tak se stejne nastehuji dalsi. Poprve jsme z toho mela des, dnes vytahnou vysavac a jsou pryc. Tak jednou za rok se nam do baraku nastehuje pavouk velikosti muzske pesti - neco jako tarantule. Manzel si ho pravidelne chce nechat jako domaciho mazlicka :D:D .... no zatim jsem tvrda a neuspel. Ale posledne s tim zacaly uz ii deticky.
Ziji ve state Victoria, tak tady jsou vsichni hadi jedovati. Ale bezne v meste ho nepotkas. Pokud vyrazis na venkov, tak tam je vysoka pravdepodnobnost ze tam bude. Clovek musi byt opatrny. Loni jsme byli v ZOO, ktera je mimo mesto a meli tam primo ceduli, ze do urcitych mist neni doporuceno chodit, prave proto ze tam byli spatreni hadi. Je to ale asi jako se zmijemi v CR. Obvykle zautoci az kdy se citi byt v nebezpeci.
Cervene zabky. Jsou malinke, cervene a nejjedovatesji na svete :) To potesi. Ty jsou v jinych castech Australie, nez zijeme.
Krokodyli sladkovodni, ale i morsti. Ty v prirode potkas casto. Jsou oblasti, kde s cedulemi "zakaz koupani, vyskyt krokodylu" a presto se kady rok najdou jedinci, co si zaplavou - bohuzel naposled.
O zralocich je asi zbytecne mluvit. Hlavne kolem Pertu jsou utoky timto pradatorem caste a hodne se potom o nich mluvi v mediich.
Denne ale potakvam plno papousku. Nekteri jsou krasne barevni, jini velci bili. Jo jsou uzasni, nejpil v 6 rano, kdyz si sednou na elektricke vedeni v houfu a zacnou "cvnrlikat" ..... uz jsme parkrat premyslela ze si koupim vzduchovku :D:D:D
Ke znamym jezdime na farmu. Je to 2.5 hod autem z mesta. Tam v prirode potkavame klokany, koaly, dalsi hejna papousku, wombats nebo lisky. Klokani a wombats jsou pro farmare skodna. Na oba druhy zvirat je kazdy rok uvedeno, kolik jich farmar muze zastrelit. Moc jsem tomu kdysi neverila, takove mile zviratka. Ale videla jsem jake skody tyto zvirata napachaji - pravda zabirame jejich uzemi. :(
Koaly, jsou takovi mili mevidci. No tak na ne pozor. Maji velke drapy a pokud je nekdo chce sundat z jejich stromu (citi se ohrozeni), tak jednim smahem tlapky jsou schopni rozparat bricho. .... to uz jako miloucke stvorenicko nevypada :)
Renata + 2 piskoti
  • 
27.11.2012 13:21:11
Ahoj, jake jsou platy v ruznych profesich vazne nevim. Tady je tabu mluvit o penezich/platech. Bere se to jako velky spolecensky prohresek.
Ale zhruba treba prodavacka si vydela mezi 25-30 Aud na hodinu. Programator, pokud je schopny 500-600 Aud na hodku. To je asi tak vse co vim. Ale zkusim se poptat svagrove jestli nema nejake informace. Kdyz tak jeste zitra/pozitri dopisu. :)
Markéta, kluci 10 a 4
  • 
27.11.2012 12:26:55
No, ono je to trochu o přístupu školky. Kopíruju níže moji diskusi s paní ředitelkou naší školky,která zorganizovala akci nazvanou "Vánoční posezení s rodiči" na 15:30. Jsem fakt naštvaná, tak ať se to jmenuje Vánoční posezení s babičkami v důchodu a hotovo. Synovi je to líto, těžko mu vysvětlím, že přednášku za mě nikdo neodpřednáší, nenapracuju si ji a tatínkovi to přišlo zrovna do dlouhého týdne.

Vážená paní XY,

je mi líto , že Vám zaměstnavatel nedovolí odejít ze zaměstnání
dříve a práci napracovat. V těchto případech je možné poslat
za sebe babičku nebo staršího sourozence, aby Váš syn nestrádal.

V opačném případě musíte chápat i Vy nás, protože naše pracovní
doba končí v 17.00 hod, kdy se má již školka zamykat, tudíž jsou akce
plánovány tak, abychom vše zvládli do dané hodiny, poněvadž nám
přesčasy zaměstnavatel neproplácí.

Děkuji za pochopení, přeji hezký večer.
S pozdravem ředitelka--

Předmět: Vánoční posezení s rodiči

Vážená paní ředitelko,

ráda bych se zeptala, zdali by nebylo možné akce, které Vaše školka pořádá a které jsou určeny i pro rodiče, organizovat v době, kdy mají i zaměstnaní rodiče šanci se jich zúčastnit. Syn i já jsme s Vaší školkou velmi spokojeni a mně je velmi líto, že vánoční posezení s rodiči, stejně jako akci předešlou nebudu moci navštívit, nicméně začátek v 15:30 je velmi brzký vzhledem k mojí pracovní době a domnívám se, že i vzhledem k obvyklé pracovní době v Praze. Nepůsobí to dobře ani na syna, který by mohl nabýt dojmu, že na něm rodičům nesejde.

Velmi děkuji, že se mým dotazem budete zabývat.

Amarela
27.11.2012 11:50:41
Sama jsem žila v Austrálii pouze asi 3,5 roku, takže nemám až tak bohaté vlastní zkušenosti, ale máme v Austrálii příbuzné a to i s malými dětmi, takže určité povědomí o ceně školek, škol i mimoškolních aktivit mám. Zrovna tak o cenách lékařských výkonů, a proto s tímto příspěvkem můžu jedině souhlasit. A to i v tom bodě popisujícím pomoc australských mužů v domácnosti, Renata to napsala přesně-záleží na tom s kým žijete, nikoliv kde žijete. O tom, jak všichni australští muži doma pomáhají bych si nedělala velké iluze, je to rodina od rodiny. Moje australská tchyně tchána obskakuje úplně stejně jako mnohá česká žena svého muže tady, ne-li dokonce víc. A to není samozřejmě jediný případ, který znám.
Ani ta dětská hřiště jsem teda v Sydney neviděla ani z poloviny tak často jako v Praze, autorka článku v předchozím díle píše, že u nich jsou na každém kroku, ale je zase z jiné části Austrálie, tak možná u nich to tak je. I naši australští příbuzní se diví, kolik je hřišť tady u nás, kolik se nabízí aktivit pro děti za rozumné ceny...takže já bych v tomto ohledu tu Austrálii až tak růžově neviděla.
Lucka
  • 
27.11.2012 11:33:34
Austrálie je prostě země zaslíbená. Ani h...o tam nesmrdí :-)
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 66 [Dalších 16 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.