7.10.2013 9:58:55
Náš 10 letý hraje nyní čtvrtým rokem na bicí, má hudební talent a moc ho to baví, dokonce chce jít i na konzervato, což je samozřejmě daleko, ale uvidíme... Mladší holka jak viděla hraní u staršího, tak vůbec neuvažovala, že by na nic nehrála. Asi od tří let se ptala, na co bude hrát ona. Pak jsem se rozhodli pro klavír, byla nadšená, když začínala - v první třídě. Teď je ve druhé a do cvičení ji musím nutit. Pak má třeba radost, že něco umí zahrát, ale je to teda dost jiný než se synem, navíc není hudebně nadaná. Přemýšlím, kde je ta hranice, jak moc nutit-nenutit-ale zatím se mi to vzdávat nechce....
|
6.10.2013 23:25:32
Jako učitelku "hudby" mne celý článek zaujal a mrzí mne, že vlastně chuť do muzicírování holkám nezůstala - možná se časem samy k hudbě nějakou formou vrátí. Bohužel u druhé dcery cítím vinu zmeny kantora a školy - dání do našeho školského systému - sama právě výuku zakládám na improvizaci, čtyřruční hře atd. - taky nedokážu ovšem všechny děti, co u mne začaly, "dotáhnout" až do třeba absolvování 1. stupně studia, i když dávám "jen 1" - pokud dítě neumí - nedám známku žádnou a to je pro ně kolikrát horším, než dostat škaredou známku....tak abych docílila výkonu na 1 motivuji žáky třídními koncertíky a využívám všech možných veřejných vystoupení......Ale taky neustále narážím u svých kolegů na můj přístup a neustále bojuju s zažitými osnovami z 81 roku!! a ne jen s kolegy, co jsou staršího věku......Vím, že dnes není lehké na "hudební" vzdělání vyhradit nemalé finance, ale pokud je doma nástroj, tak bych alespoň tuto investici využila u mladších sourozenců holčiček a třeba i né v ZUŠ, určitě existuje sposta jiných alternativ - levnějších i než soukromý učitel - forma nějakého volnočasového centra pro mládež a podobně.Doba taky trošku postoupila a už i na všech ZUŠ se rozjíždí rámcové vzdělávací programy a pod. - výuka by měla být při nejměnším atraktivnější.
Přeji všem, aby se mohla u vás plně projevit radost z hudby a jejího aktivního provozování. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.