| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Peníze a bydlení : Úřední okénko - důchody, sociální příspěvky

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

(?)
 Názory 110 z 21295  [Dalších 21285 >>]
Ráchel, 3 děti 76748
1.2.2025 21:44:23
Díky moc.
Stárnoucí 94831
28.1.2025 21:54:03
Ano, přijde výzva. Poštou nebo do datové schránky.
vlad. 38059
28.1.2025 20:44:59
Pokud má posudek s omezenou dobou platnosti měl by být vyzván k provedení kontrolní lékařské prohlídky, nevím kdo obesílá, jestli ČSSZ nebo IPZS..?
Ráchel, 3 děti 76748
28.1.2025 19:25:06
Potřebuji poradit - jestli se v tom někdo vyznáte.
Syn studuje střední školu. Loni mu přiznali ID 3. stupně s tím, že to je na rok. Není mi ale jasné, jestli máme žádat znovu o nové posouzení, nebo nás nějak vyzvou nebo...jak to probíhá?
Muumi 41406
26.1.2025 11:35:15
Pan ředitel je totiž expert skoro na všechno a pokud ho někdo upozorní na chybu, tak to řeší hlasitým řevem na daného člověka na poradě před všemi ostatními. Takze pokud rozhlásil, že on sám důchodce o to žádat nebude, protože mu těch pár stovek ROČNĚ za to nestojí a lidi mu nemají papír nosit, aby neobtěžovali paní účetní, má se máma na co těšit… Já jí říkala přesně tohle, že ať doloží potvrzení a účetní program to spočítá bez ohledu na chytré řeči ředitele a paní účetní. Díky moc všem za rady.
Jana a Petra 47153
26.1.2025 10:38:59
Příklad
Za leden 2025 činí vyměřovací základ zaměstnance, který je poživatelem starobního důchodu, 25 321 Kč.
Z této částky platí zaměstnanci pojistné po zaokrouhlení na celou korunu
nahoru 1 798 Kč (7,1 % z 25 321 Kč činí 1 797,79 Kč).
Sleva na pojistném u zaměstnance činí 6,5 % z vyměřovacího základu 25 321 Kč, tj. 1 645,86 Kč, po zaokrouhlení 1 646 Kč. Od pojistného
1 798 Kč odečte zaměstnavatel slevu 1 646 Kč. Zaměstnanci bude odečteno pojistné od jeho příjmu jen ve výši 152 Kč.
MaMar 39162
26.1.2025 9:48:40
Dík za odpověď, Dari ~;((
Dari79 114243
26.1.2025 9:37:22
formulář není, žádá se libovolně - tj. napiš si to na PC, vytiskni, podepiš, dolož (ideálně důchocový výměr platný od ledna 2025) a do 31.1. dodej.

Jediný, co se po mzdovce chce, aby si stáhla ten upgrade mzdového programu - předpokládám, že neexistuje nikdo v celé republice, kdo by mzdy počítal ručně, tj. nějaký program má... a pak také v tom programu, aby u konkrétního zaměstnance zaškrtla "pobírá důchod" nebo "pracující důchodce" nebo "sleva na pracujícího důchodce ANO" nebo něco podobného...

Přesto inteligence mzdových účetních a jejich způsobilost je značně různá, my výplatní pásky kontrolujeme celoročně a pro stovky lidí, a chyby nacházíme i v běžné době... po každé novele pak množství chyb narůstá neuvěřitelně, ale obvykle, když je na to někdo upozorní, tak se praští do čela a ten upgrade si milostivě stáhnou (nebo tlačítko v programu správně zaškrtnou...)

Takže si prostě tu lednovou pásku pak zkontrolujte, třeba podle jakékoli volně dostupné mzdové kalkulačky na internetu, a když to bude fajn, tak dobrý. Když blbě, tak to musí přepočítat.

Vtipné je, že už i zákon počítá s tím, že to budou mít blbě, protože i v zákoně je přesn ě uvedeno, co se stane, když to blbě spočítají - viz můj první příspěvek, kde jsem citovala zákon... Bohužel, míra chybovosti mzdovek je natolik všeobecně známá, že to holt řeší i zákon... (dobře pro zaměstnance samozřejmě)

zákon popisuje, co se stane, i když spočítá slevu vyšší než má, nižší nebo i když není provedena vůbec... (ale to může být i tím, že si o to člověk nepožádá).
Nástěnné hodiny na Favi.cz - největší výběr
Dari79 114243
26.1.2025 9:27:44
Přesně, ředitel dělá, jako kdyby to někdo počítal na kalkulačce....

Dodavatelé mzdového programu jistě už změny do programu zapracovali, stačí stáhnout upgrade a holt mzdová v programu zaškrtne "pracující důchodce"...

On už si program poradí...

P.S. mzdové jsou jinak obecně nepoučené - novely, co jsou od ledna, tj. promítaly se už ve mzdách za prosinec, vyplácených v lednu, byly zpočátku blbě skoro všechny, bez ohledu na místo a velikost zaměstnavatele a mzdové účtárny.... moje asistentka, která VP kontroluje, vracela chudina do 12.1. tak 90% pásek, že to mají blbě... některé mzdové dokonce "odmlouvaly", že určitě ne ... aby se pak omlouvaly, že vlastně jo... Pásky, co chodí po tom zhruba 15., už jsou dobře skoro všechny, takže je vidět, že tak kolem toho 15. už upgrade mzdových programů stihli nahrát skoro všichni...
MaMar 39162
26.1.2025 9:22:52
Dík za téma, týká se mě osobně, taky jsem si nebyla jistá, z čeho přesně se ta procenta počítají. Doufala jsem, že to bude vědět účetní. Ale chci se zeptat někoho, kdo ví :-), jestli ta žádost má nějakou předepsanou písemnou podobu, zatím jsem se jen zmínila ředitelce, a ta mi slíbila, že to připomene účetní - pracuji na maličké škole a platy nám dělá účetní z vesnického obecního úřadu, takže to, že jsem od loňska v důchodu všichni vědí ~:-D
 Názory 110 z 21295  [Dalších 21285 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.