Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.
sally | 3140 |
26.6.2018 1:00:50
"zlatíčko, ta moucha tě nesní" mě dostalo ....
Ale člověk nikdy neví... "můj" QH mě proveze skrz padlý strom - a pak pohoršeně frká na kavalety (položené na zemi). Nevadí mu střelba, ale lekne se šustícího svačinového pytlíku. První rok, co jsem ho měla, tak si fakt musel zvykat na "město" - po deseti letech, které strávil v horách byl z civilizace celý bez sebe ) A stejně člověk nikdy neví... vzali jsme s kolegyní naše koně (její QH oslavil právě 29 let) na palouček kousek od stájí... pustily jsme je pást, já jí ujišťovala, že nic neprovedou, že nejsou blbý, aby odcházeli od travičky... jenomže jak byli dva, tak (z mě nepochopitelných důvodů) si troufli do křoví (jako proč???) a tam je něco vyděsilo (můj odhad je, že tam byla srna s kolouškem, chodívají tam - a že na ně vyběhla) a ty dva blbci to vzali tryskem do stájí.... ještě že to byl všední den dopoledne a nikdo tam nebyl (jako třeba děti na poníkách)... a místo aby jeden druhýho uklidňovali, tak bylo vidět, jak se báli čím dál tím víc - z křoví ještě klusali, ale pak čím dál tím zrychlovali.... a my, jak dvě trubky, za nima s vodítkama pěšky ). Jakmile vběhli mezi výběhy, tak zase byli děsní borci a promenovali se tam a popásali, protože oni se přeci vůbec, ale vůbec, nebáli ) |
Grainne | 67561 |
25.6.2018 23:07:07
Tak urcita duslednost je zaklad...ja pamlsky nesetrim, ale jak je udidlo v hube, tak se nezere.
S byvalymi "provozaky" je to vzdycky urcity proces preorientovani se na na existenci "sveho" cloveka. Manzel si poridil odrostle hribe a je to uplne jina prace, nez moje kobyla, rozhodne tedy cas od casu notne pocucha me sebevedomi V kazdem pripade, vam i kobylce preju vsechno dobre, mit vlastniho panicka, ci rodinku, je to nejlepsi, co muze kone potkat. |
Grainne | 67561 |
25.6.2018 22:57:18
Tak jsou lidi, kteri maji nadeleno darem prave ten "status osameleho kovboje". Vetsina koni s nimi jde s duverou ...my ostatni smrtelnici se tim prokousavame hur, nez kdejakym hopsanim na jizdarne.
"Zlaticko moje, fakt tam neni bubak a ta moucha te nesni" |
sjjm | 151409 |
25.6.2018 22:55:17
Tak my nemáme koníka samotného, je v ohradě s ovcemi. Sice to nejsou plnohodnotní společnící, ale co vím, lidé to takhle řeší.
Jinak, dnes jsme byli zase zkoušet vyjížďku, jen kousíček za barák, po polňačce a louce... A všimli jsme si, že důvod, proč kobylka často neposlouchá, je všudypřítomné lákadlo - pastva. Je prostě žravá. Volala jsem bývalému majiteli, chtěla jsem mu naznačit, že kobylku možná budeme muset vrátit... a místo toho jsem dostala pár rad, které mi myslím docela pomohly. Např. že tahle kobylka je sice hodná, ale potřebuje pevnou ruku, a důsledné a srozumitelné vedení. Že když jí jednou povolíme neposlechnout, už to pak prostě zkouší pořád... Dnes jsme to tedy zkusili důsledněji, prostě jí ani jednou jedinkrát nedovolit sklonit hlavu a žrát, když je pod sedlem, a přestože to byla nějakou dobu přetahovaná, musím říct, že pak už to bylo postupně lepší... Každopádně děkuji za rady, chápu už o dost líp, proč je pro koně těžké být na vyjížďce sám, zvlášť pokud byl zvyklý (alespoň většinou) jít do terénu společně s dalšími koňmi, a ne sám. A obecně ten přechod ze stáda, kde se cítil bezpečně, k nám, kde žádného rovnocenného parťáka nemá, a má se spoléhat jen na nás, na lidi, je určitě těžký a možná bude opravdu potřebovat jen více času, a ne po ní okamžitě chtít vyjížďky po okolí... Vlastně to mi poradil i bývalý majitel - jezdit zatím jen na tom uzavřeném prostoru, získat si důvěru, zvyknout si na sebe... a pak až postupně ven... Tak uvidíme, tohle fakt nejde řešit rychle, my i ona potřebujeme ještě čas... |
sally | 3140 |
25.6.2018 22:42:20
tak osamělý kovboj je koncept snad jen z rodokapsů... Kovboj (z principu) honí krávy, tj. je součástí nějakého ranče... Sám krávy nesežene, potřebuje k tomu další lidi (na dalších koních). Plus pokud pracuješ s krávama celý den, tak nejspíš potřebuješ střídat koně... mezi sezónníma džobama možná cestovali osaměle, ale určitě trávili víc času v nějakém "outfitu" (skupině). Často neměli "svého" koně, ale ranč měl kovbojské koně, které používali na práci dle potřeby.
Možná na ranči mohl vyjet osamělý kovoboj (třeba hledat zatoulané tele), ale spíš by jeli alespoň dva. Pokud je potřeba spravit plot, prořezat stezku, opravit studnu atd., tak zase má s sebou nákladního koně (mulu) na nářadí a materiál... Protože na koně, na kterém jedeš, už toho moc dalšího nenaložíš. A pokud kovboj svého koně má, tak spolu tráví mnoho hodin denně, jsou na sebe zvyklí a kůň mu důvěřuje - když honíš krávy, tak máš ruce zaměstnaný jinak, musíte být sehraní tak, že jedete jen nohama, slovníma pokynama - a na koňskou intuici (QH mají "krávy v krvi" - umí s nima zacházet a nepotřebují moc pokynů). Takový kůň, na téhle úrovni spolupráce a pracovní morálky a důvěry s tebou půjde leckam. I do míst, kde se bojí, je nervózní nebo kde se dějou nepředvídatelné věci. Plus v Evropě je problém, že se nejezdí pustinou, ale krajinou plnou lidí. Cyklisti jsou velmi strašidelní (protože se pohybují rychle, člověk je na tom v pozici predátora připraveného ke skoku - a kůň je obvykle neslyší, až na poslední chvíli), dále auta (zvlášť super jsou dobráci, co třeba na koně troubí), různé stroje, civilizační zvuky... drony, poletující bordel... Vyjížďka venku je pro osamoceného koně náročná na psychiku. Plus může se stát fakt lecos... jako že v přírodní rezervaci proti tobě vyjede buldozer ) |
Grainne | 67561 |
25.6.2018 22:33:28
Copak, chces si poridit kone?
|
K_at | 121378 |
25.6.2018 22:05:27
Grainne, to je dobry vedet.
|
Grainne | 67561 |
25.6.2018 22:02:06
Kat, to se ani nesmi, oficialne nesmi byt kun chovan jednotlive, casto se to resi porizenim ponika, ci starika "na doziti". Nekdo to ovsem neresi, ale pokud to nekdo neuda, nic se s tim nedela.
|
K_at | 121378 |
25.6.2018 21:58:07
Grainne, nikdy me tohle nenapadlo. A je mi lito vsech koni, kteri jsou v ohrade sami.
|
Grainne | 67561 |
25.6.2018 21:04:33
Kat, z logiky veci, kun je stadni zvire a nebylo mozne ho domestikovat tak dokonale, jako psa...ono taky rozmazluj si kone na gauci
Takze chodit sam je specificka disciplina, kterou kun prirozene neumi, musi se to ucit a podstatou je, ze jeho clovek musi mit jeho duveru, ze ho ochrani a spravne povede. To je prace na mesice, nekdy i roky. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.