| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Drbárny : Děti s poruchou komunikace

O dětech, které se někdy projevují mírně autisticky, začínají pozdě mluvit, mají problémy s porozuměním, moc nespolupracují, někdy vypadají jako neslyšící apod. Jinak jsou normálně inteligentní a šikovné, hrají si s jinými dětmi a mazlí se.
  (?)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 32477  [Dalších 32457 >>]
Renka + 3 26652
19.8.2019 10:57:00
Se mnou, jak to v poradně paní probírala, tak jsem tam i ta jednotlivá čísla, i to souhrné viděla, nicméně oni spíš říkají ta pásma. Sama psycholožka říkala, že IQ jako číslo nerada říká, protože to není vypovídající.
Já si myslím, že je rozhodující i motivace dítěte. Studentík, který si chce dokázat, že je chytrý a chce mít hodnotu co nejvyšší, dá tomu testu maximum, dítko dotažené do PPP, protože musí, to prostě nějak vyplní, jak se mu zrovna chce a má náladu, pak mohou výsledky být zkreslené.
SleepWell 151891
19.8.2019 10:45:15
hele a jako jak "ti prisla zprava"?

To ti prislo postou? Probral s tebou vysledky nekdo ustne?
Lída, 2 děti 140227
19.8.2019 9:41:57
Ahoj,
mě spíš překvapuje, že tam máš uvedenu výši IQ. Já byla s dětmi v PPP v říjnu minulý rok. Se synem kvůli víceletému gymnázium na jaké ho směrovat (zda všeobecné či matematické) a s dcerou kvůli problémům s učením. Syn v 11 letech dělal test WISC III, dcera jiný druh testu dle věku (bylo jí 8 let) a u obou mi jen řekli, že syn je nadprůměrný hlavně ve verbální oblasti a dcera v průměru, ale žádnou hodnotu jsme se tedy nedozvěděli. Taky mi třeba u dcery řekli, že možná by měla i lepší výsledky, ale že psychologické testy dělala jako druhá a také má ve zprávě uvedeno, že již byla patrná únava. Také má pomalejší tempo, problémy se čtením a psaním. Ale také jsme měli slovní komentář k výsledkům, kde mi třeba řekli, že až více dozraje, tak může na tom být podobně jako syn.
Také co jsem četla různě na diskuzi na nadaných dětech, tak tam často maminky uvádí, že z PPP mají jen info zda jsou v průměru nebo nadprůměru a konkrétní hodnoty často nevědí.
Syn tedy dělal ještě před rokem test Centra nadání na rozumové schopnosti (také kvůli gymnáziu, jak to oni vidí a jaké by doporučili, protože oni mají docela o školách přehled) a tam kromě hodnot IQ má také uvedeno, v jaké oblasti je na tom lépe, což pro mě osobně je třeba zajímavé. Nám třeba vyšlo, že má dobré verbální schopnosti, prostorovou představivost. Mysleli jsme si, že je dobrý na matematiku a nakonec vyšlo, že jeho rozložení není tak jednoznačné a doporučení spíše na všeobecně zaměřené gymnázium, že ho máme specializovat až později dle jeho zájmu. Něco podobného mám v plánu udělat později i u dcery, protože s její dys poruchami zatím nějak nevím, jaké jsou tedy její silné stránky a kam jí směřovat, protože bohužel výsledky ve škole hodně věcí zkreslují a myslím, že neoprávněně.
Každopádně zkus se obrátit na toho, kdo dělal psychologické vyšetření a domluvit se s nimi, jak to mysleli a co to vlastně znamená.
Rozállie 144785
19.8.2019 9:15:33
Tak to je mazec. Přitom ten S.B. test údajně " Pomáhá odlišit mentálně retardované od žáků se specifickými poruchami v učení, umožňuje psychologovi a učiteli porozumět příčinám těžkostí konkrétního žáka v učení, pomáhá identifikovat nadané žáky."
Jak testování probíhalo, byl syn v pohodě? Jak test hodnotil on sám? Co na to Apla, nebo váš psycholog?

Určitě bych to SPC kontaktovala, chtěla test vidět, jestli byl pro kluka vhodný, srozumitelný, jestli odpovídal jeho verbálním možnostem. Jako rodič samozřejmě můžeš s výsledkem nesouhlasit, pokud nebude SPC spolupracovat, můžete podat žádost o revizi, podrobněji zde:
http://www.nuv.cz/kontakty/revize

A jak to má ve škole, jsou učitelky rozumné bytosti?
Ono to testování je sporné, u nás v práci nám taky občas přijde zpráva z PPP, že někomu vyšlo iq pod 80 a přitom je na dítěti jasně vidět, že je fakt bystré - tak si toho údaje nevšímáme a s dítětem se pracuje podle jeho možností. Stává se to i opačně, naměřeno vyšší iq, než dítko má - to je pro nás horší varianta, protože mu pak nemůžeme snížit výstupy, tak se zbytečně trápí. Takže klíčové je, jak k té zprávě přistoupí škola.

Renka + 3 26652
19.8.2019 8:50:15
Pevalo, tak někdo to chce prostě vědět. U nás loni na gymnáziu bylo testování Mensou a byl o to docela velký zájem. Moje děti nechtěly, že to nechtějí vědět, kdyby třeba dopadly špatně ~t~ ale hodně spolužáků šlo.

V PPP děti taky testují, je to i pro případné doporučení střední školy. Byla jsem s nejstarší dcerou, která má různá dys, taky jí test dělali, ale obsahoval právě více složek, verbální, paměťovou, já už si to ani nepamatuji. A říkali nám ty jednotlivé výsledky plus nějaké to celkové shrnutí.

Osobně si ale myslím, že stačí únava, testování trvalo cca 2 hodiny, dítě s ADHD takto snad nelze kvalitně otestovat, jak se má soustředit? A taky nechuť takhle dlouho pracovat, tipuji, že pro spoustu dětí jsou takové testy opruz a pak se to na výsledku projeví.
SleepWell 151891
19.8.2019 8:47:05
starsi holky to chtely samy. Samy si to komplet zaridily, dejely kvuli tomu do prahy. Myslim, ze to chtely v ramci snahy o sebepoznani.

Syn to mel kvuli VD v SPC - tam se tech testu delalo hodne a komplexne.
SleepWell 151891
19.8.2019 8:19:58
me osobne se ty testy z Mensy zdaji nejake divne. Byly tam moje dcery (14, 16) a obe maji 156. To by mel byt vysledek na hranici geniality. Me se zas tak genialni nezdaji.

Me jdou treba skvele testy, kde se ma doplnit nejaky symbl na zaklade patternu. Ale treba na imaginarni otaceni kostky jsem leva. A totalne leva jsem na logicke uvahy typu "Jak se jmenuje tahle knizka" - ostrov poctivcu a lharu.

Jak se ma inteligence pocitat je otazka. Mensa ji pocita jak chce pro sve ucely. SPC a PP maji jinou sadu testu, pocitaji neco jineho, maji sirsi zaber.

A jestli ty testy jsou urcene pro skolu, tak jsou nastavene tak, aby se vyhodnotilo, jak se ditko popasuje se skolni latkou.

Kdyz jsem byla v SPC na testech s klukem, VD, tak mi to prislo takto v pohode. Nadprumerem byl prave v tech ulohach doplneni symbolu nebo v ulohach na prostorovou predstavivost, ale totalne propadal v casti, kde byly ulohy popsane slovne. Coz plne odpovida profilu.

Cislo IQ nedostal, byl tehdy predskolak. Vysledky jednotlivych testovanych oblasti se mnou probrala psycholozka a ja jsem to pochopila.

Tvuj syn bude mit patrne oblasti, kde vynika a oblasti, kde je totalni propadak. Spis bych videla jako chybu z toho delat jedno cislo.
Dari79 114243
19.8.2019 6:50:23
No, hlavně co se s ním táhne v papírech rozhoduješ v době GDPR ty.

Takže stačí vyslovit nesouhlas a oni to do té školy nepošlou (pokud už neposlali), resp. škola ti ten papír bude muset vydat.

Chápu, že asi ten papír potřebuješ v té škole mít kvůli něčemu jinému, ale to se řeší tak, že škola si z něj přepíše to, s čím souhlasíš, a originál papíru ti vrátí...

Lída+2 28136
19.8.2019 5:09:06
Spolužák na střední když nás tam 2 dny měřili v rámci celého vyučování....měl výsledek 76.
Taky nám přišlo, že je Ok. Prostě normální kluk.

Tvrdil, že něco nestihnul v tom časovém limitu.....
Vítr z hor 100046
19.8.2019 5:05:59
Taky jsou ruzne baterie testu a nektere jsou svymi pravidly dost citlive na momentalni rozpolozeni ditete. Treba jeden z tech testu ma pravidlo, ze se pocitaji body jen do prvni chyby. Takze i kdyby pak dite jelo jako tank bez chyby az do konce, uz se mu to nepocita (to je dost pravdepodobne u ADHD ditete).
Dale je tam cast, ktera v podstate meri to, co dite umi ze skoly. Tedy znalosti. Konkretni slova. A co kdyz ma siroky prehled, ale nahodou nevi, co je jasan a zemepisna sirka?
Ted je v PPP a SPC dost narvano, takze malokdo jde na testy vickrat, ale kdyz jo, vsimla jsem si, ze ty vysledky v prubehu treeba 2-3 let dost litaji (bezne o 20 i vic bodu). Coz dost zpochybnuje jejich vypovedni hodnotu. A to do toho nepocitam Mensu, ktera meri zase uplne jinak.
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 32477  [Dalších 32457 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.