| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Plenky látkové

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

(?)
[<<Předchozích 60] Názory 6170 z 81702  [Dalších 81632 >>]
P.T. Cruiser 139258
8.4.2016 18:55:14
To je pravda, na ty jsem zapomněla.
Fren 117315
8.4.2016 18:52:08
1988 a 1990 - pleny v kalhtkách vždy s pvc vrstvou,kalhotky byly jak navlíkací,tak i šněrovatelné na boku
tante
  • 
8.4.2016 18:28:20
Balily tlustě a často přebalovaly. Pořád praly. PVC vložky do plen nebo všelijaké vixlajvantové existovaly už za druhé světové, co mám literaturu.
P.T. Cruiser 139258
8.4.2016 18:22:18
Ty plenky na suché zipy se jmenovaly Sandra a existovaly už v roce 1976 kdy se narodil bratranec.
Za první republiky se děti do peřinky balily do plen, jak vyrostly z peřinky chodily naostro a prostě si nic nezmáčely - neměly co - do dvou až čtyř let i kluci nosili sukně, první kalhoty byly za odměnu pro velkého kluka který se nepočůrával.(Zdroj prababičky, fotky otce i tchána a literatura.)

V šedesátých letech se balilo do trojúhelníku, vnitřní plena složená a v ní igelit, navrch ještě nepromokavé plenkové kalhotky.

Od sedmdesátých let balení "naširoko" kvůli kyčlím (bez výjimky) a navrch nepromokavé plenkové kalhotky vázané na bocích, to měla ještě nejstarší v roce 1987, druhá, třetí a čtvrtý pak už papírové pleny..
Marta. 149668
8.4.2016 18:06:36
"V minulém století byly látkové plenky hitem a nejlepším způsobem, jak zvládat „nehody“ dětí, dokud nebyly ve 40. letech vymyšleny plenky na jedno použití. Igelitový přebal přes hadrové plenky byl však vynalezen ještě dříve! Skutečné jednorázové plenky byly v té době ovšem považovány za luxusní záležitost a rozhodně si je nemohl dovolit každý. Jako starodávné pleny se používaly zvířecí kůže, mech, ložní prádlo, listy a podobně. Například děti v tropických oblastech plenky neznaly vůbec, protože byly úplně nahé.

Starší kojenci byli oblečeni pouze do čepečku, košilky a plenky. Právě kvůli složité technologii povijanu děti nebyly příliš často koupány ani přebalovány."

Více zde: http://www.ecobabynz.cz/news/historie-latkovych-plen/

Marta. 149668
8.4.2016 18:01:54
Yuki, nemyslela jsem úplně nahé. Na starých obrázcích nebo ve filmech jsou děti buď v košilce nebo mají nějaké kalhoty a košilku. Žádné pleny. Například boty pro děti taky nebyly dostupné.
Yuki 00,03,07 49504
8.4.2016 17:57:36
myslím, že kalhotky jsou někdy od 17 nebo 18. století, ale jen mezi šlechtou
mamoch 107553
8.4.2016 17:33:36
Po válce už igelit byl, tak se do plenek vkládal pruh igelitu. Před válkou se zřejmě dávalo dost vrstev nějakého plátna - bylo také o hodně víc opruzenin / film Sestřičky/. Mimino jsem měla v roce 1979 a už tehdy byly běžné plenkové nepromokavé kalhotky na suchý zip. Zajímavé je, že v roce 1983 už tyto plenkovky nebyly k sehnání - jen na knoflíky.Trochu krok zpět. Ještěže jsem sucháče měla schované:-)
Moncaka 56657
8.4.2016 17:13:50
Vložky, říkávala babička, byly dlouhé pruhy látky, které se nějak poskládaly, aby toho byla vrstva, o nepromokavé vrstvě nehovořila, podle mě žádná nebyla. Vyvařovalo se to pak ve specielním hrnci na kamnech. Od kdy existují spodní kalhotky? Mám pocit, že dříve nebyly. Nosily se sukně až na zem.
Moncaka 56657
8.4.2016 17:06:01
Nejsem ani prababička, ani praprababička, ale měla jsem první dítě v roce 1996 a poslední 2013 a látkovala jsem všechny děti.
Nejspolehlivější způsob bylo do poslední vrstvy látkové pleny složené na obdelník vložit obdelník igelitu. Existovaly i kalhotky, které ten igelit měly přitavený k nějaké šíleně umělé látce, kalhotky se zavazovaly na uzel na bocích. Začaly se v té době vyrábět i první svrchní kalhotky, ale vše bylo na principu igelitu přišitého v látce, zapínalo se na klasické knoflíky a zahraniční měly i suchý zip. Ten igelit ale při styku s močí tvrdnul a praskal a ty zahraniční vydržely 1 měsíc než se ten igelit potrhal, ty tuzemské (Sandra se tuším jmenovaly) vydržely asi 3 měsíce. Dítě se muselo často i převlékat, protékalo to často díky nefunkčním svrchním kalhotkám.
O to víc jsem si užívala látkování u posledních 2 dětí, kdy neprotékalo nic a svrchňáky koupené použité po někom vydržely ještě další 2 děti a ještě nejsou na odpis.

Jak to dělaly prababičky netuším, asi dítě bylo většinu roku bez plen venku na trávě a zimě ???
[<<Předchozích 60] Názory 6170 z 81702  [Dalších 81632 >>]
Historický archiv této diskuse najdete zde.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.