Vítr z hor |
|
(18.4.2018 11:52:05) Neměli by ti ty děti započítat napůl? Máš dvě, ale jen půlku času, platíš za ně teoreticky půlku, snědí půlku, takže je vlastně jen jedno? Daňový bonus na děti je taky ve střídavce napůl
|
Lenka Pražanda |
|
(18.4.2018 12:00:29) Bohužel ne. Na tohle nejsou tabulky. Počítají mi je jako bych je měla ve výlučné péči. Jenom mi chybí to výživné. Z toho pramení moje zoufalství. Jsem na tom hůř.
|
Z+2 |
|
(18.4.2018 12:05:28) jasně, že ti děti počítají. proč by neměli? Chrání tím hlavně Tebe. Kolik ti odečtou na děti pár tisíc. Ne? Pokud nemáš dostatečnou rezervu, tak je pro Tebe jen dobře, že tě nenechají si vzít půjčku.
|
Lenka Pražanda |
|
(18.4.2018 12:12:01) Z ty to nechápeš. Já na tu půjčku mám, jenom pro banku nejsem bonitní. Nějak se to přepočítává koeficientem a ty 2 děti mi tam udělaly víc než kolik je měsíční splátka V reálu je to blbost, když se o ně nestarám celý měsíc a výdaje na ně taky nemám jen já.
|
Z+2 |
|
(18.4.2018 12:21:21) Lenko, já to chápu. Odečetli ti pár tisíc na děti a ty nemáš v jejich modelu na splátku. Snaží se tě zachránit před bankrotem i proti tvé vůli. Pokud nemáš dostatečnou rezervu do hypoteky bych nešel ani náhodou a to rozhodně nemáš.
|
Lenka Pražanda |
|
(18.4.2018 12:37:41) O jaké rezervě mluvíš?
|
Z+2 |
|
(18.4.2018 12:45:29) Finanční. Kolik ti odečtou na dvě děti 8 tisíc? Když se pak nevejdeš, tak za mně prostě rezervu nemáš.
|
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(18.4.2018 12:39:04) Kromě toho nejít do hypotéky znamená bydlet v podnájmu. Myslíš, že to je levnější?
|
|
libik |
|
(18.4.2018 12:48:18) Není to levnější, ale nemáš dluh 2 miliony (v případě, že přijdeš o práci, marodíš, budeš invalidní..) Bydlení se dá vyměnit za levnější.
|
|
Analfabeta |
|
(18.4.2018 22:44:37) Jo, dá se vyměnit za levnější. Což znamená si dát žádost na obec, na každý volný byt zvlášť, a počítat s tím, že na volný byt je taky 100 žadatelů. Až to absolvuješ po padesáté, tak tě to přestane bavit.
|
|
|
x x |
|
(19.4.2018 7:40:43) Já nevím, ale pokud Ti srazí bonitu jedno dítě navíc, tak prostě do hypotéky nechoď, stačí malé zaškobrtnutí a nemáš nic. Myslím, že vlastní bydlení není pro všechny, jen plno lidí si to nechce připustit a bere si hypo na "domeček snů" i když ví, že pojedou na krev. Hypotéka je, dalo by se říct, jen pro bohaté lidi, bohaté ve smyslu, že pro ně hypotéka znamená jen malou část příjmů, ale aktuálně na koupi vlastního bydlení nemají dostatečné rezervy v řádech milionů, nebo je nechtějí poskytnout, když jsou hypotéky levné.
|
Snová |
|
(19.4.2018 8:04:58) Kopretinko, jaké konkrétně "zkušenosti spousty známých při stoupající tendenci úrokových sazeb"?
Kopretinko a Žubko, hypotetické řeči o tom, jestli byste do hypa šly nebo nešly, když máte vyřešené bydlení a několik nemovitostí navíc jsou pořád jen hypotetické řeči bez jakékoliv váhy. Jak byste si představily samy sebe v kůži zakladatelky, po rozvodu, nemít kde bydlet a za nájem platit stejnou částku jako za hypo, troufám si pochybovat o tom, že byste si myslely, že bydlení je jen pro bohaté a snažily byste se na hypotéku dosáhnout.
A upřímně by mě tedy zajímalo, kolik z vás (nás) by pouze se SVÝM platem bez alimentů a s vyživovanými dětmi dosáhlo na hypotéku za dnešní cenu nemovitostí, takže byt tak 2-3 miliony, pokud nežijete někde v díře? No myslím, že nás teda moc nebude .... (otázka je, kolik bude ta půlka, co reálně dostane) Ono pokud je zakladatelce třeba 45, času na splácení už moc není, tak i na "blbý milion a půl" je splátka relativně vysoká, pokud to musí splatit do 60.
A nejlepší jsou řeči o nízkém příjmu "pokud ti kvůli započítání jednoho dítěte hypotéku nedají" od někoho, kdo je v domácnosti a spolíhá jen na příjem manžela a sama má s vyděláváním peněz nulovou zkušenost Trochu soudnosti by to chtělo.
Jediná výhoda nájmu je snad jen ta, že v případě problémů lze dosáhnout na přídavek nebo doplatek na bydlení.
Tím jsem se chtěla zastat zakladatelky. Rozvádět se a řešit bydlení TEĎ není sranda. Ani se nedivím, že je z toho na nervy a tady se jí dostalo super podpory, klasika. Byť osobně samoživitelky jako chudinky nevnímám, spíš naopak, ty co znám jsou hodně úspěšné a schopné, byť tedy žádná neodcházela z manželství s holým zadkem. Naopak, ty neschopné chudinky si to umí spočítat a spíš setrvávají v manželství.
|
Rodinová |
|
(19.4.2018 8:37:38) Myslim, ze zakladatelku nikdo necte, ptala jsem se ji primo nekdy na zacatku, jestli na hypo ma a jediny problem je banka, ktera to nechce chapat a cituji odpoved:
Jistě že ano. Mám 2/3 v hotovosti, chci si půjčit jen 1/3. Splátka bude polovina toho, co teď platím v nájmu. Takže nejen že na to mám, ale ještě si polepším
Vetsina prispevku je teda trochu mimo
|
Bouřka |
|
(19.4.2018 8:40:55) Rodinová ano, uvažovat za těchto okolností o hypotéce mi fakt nepřijde mimo. Pokud ušetří polovinu nákladů na bydlení, tak z toho může vybudovat slušnou rezervu pro případ problémů.
|
|
Snová |
|
(19.4.2018 8:43:55) Diskusi jsem četla myslím poctivě, ale zrovna tohle jsem přehlídla.
Pak je ale trochu divný, že jí žádná banka za těchto okolností nechce půjčit. I v té banka přece vědí, že splátku hypo bude mít polovinu současnýho nájmu. Asi v tom bude ještě něco jiného, každý případ je individuální.
|
Rodinová |
|
(19.4.2018 8:45:27) Ona nepsala, ze "zadna banka", taky ji tu vic lidi psalo, at zkusi vysvetlit situaci jine bance nebo jine pobocce.
|
|
Snová |
|
(19.4.2018 8:46:58) Ale modelová situace mě zaujala. Zkusím zadat do kalkulačky, jestli bych jen se svým příjmem dosáhla na hypo na rozumný byt v našem městě (tedy za současné ceny pochopitelně), pokud bych neměla na děti žádné alimenty. Doporučuji i ostatním, třeba by to pak uvidí jinak.
|
|
|
sovice |
|
(19.4.2018 8:44:17) Kdyby zakladatelka napsala příspěvek primárně popisující problém, nikoliv primárně lamentující na to, jak to mají samoživitelky lepší a stát je podporuje a střídavá péče je nejhorší zlo, dostalo by se jí asi lepších odpovědí.
Přesto tu padly rady - první je nechat vyměřit výživné vzájemně, druhá zkusit jinou banku (kdosi psal, že KB střídavou péči započítala), další zkusit stavební spoření...
|
Rodinová |
|
(19.4.2018 8:49:57) Sovice, to mas pravdu. Ja jsem zvykla z titulu sve profese ty lamentace a ciraty kolem nevnimat a snazit se z lidi vydolovat fakta
|
sovice |
|
(19.4.2018 8:52:29) No jo, já jsem zase spíše zvyklá, v podstatě taky v rámci své "profese", nechat lidi důkladně vylamentovat a zvolna manévrovat k tomu, zda krom lamentace potřebují i něco praktického
|
Rodinová |
|
(19.4.2018 8:55:40) kdyz po mne lidi vzdycky chteji jen a pouze neco praktickeho, tak se snazim lamentace zarazit hned na zacatku a manevrovat smerem k jadru problemu.
|
sovice |
|
(19.4.2018 9:16:51) Ode mě občas chtějí prostě podporu Někdy duchovní podporu
Občas si vzpomenu na známou, která mívá věštírnu na jarmarcích a tak, jednou mi líčila, že před maturitami za ní chodí študáci, jestli to dají. A ona: "Tak se jich zeptám - Učíte se? Jestli ano, tak uděláte."
|
Rodinová |
|
(19.4.2018 9:22:09) coz, po mne by taky asi chteli podporu, hlavne by chteli vedet, ze kdyz se budou ridit mymi radami, tak vsechno dobre dopadne. Coz bohuzel ne vzdy je ten pripad a temer nikdy to nemuzu slibit
|
|
|
|
|
|
|
|
wer |
|
(19.4.2018 11:57:32) Psala že nemá smlouvu na přivýdělek, takže reálně má peněz víc a náklady menší než počítá banka.
|
Snová |
|
(19.4.2018 15:27:05) Kopretinko, je úplně jedno, jak jste k těm nemovitostem přišli. Jde o to, že jako zajištěná žena máš úplně jiný náhled na věc než žena, která nemá kde bydlet. A ta míra rizika, kterou jsi ochotná podstoupit je úplně jinde. A mimochodem, já snad neznám nikoho, kdo by nezvládal splácet hypotéku. Nebo o tom nevím. Co vím, většina si i s hypotékou žije slušně, zařizují zahrady ... hezky se oblíkají, na dovolenou jedou (i když třeba na skromnou), jejich děti jedou na školu v přírodě atd., takže usuzuju, že zvýšení sazby o procento je asi nepoloží.
|
Snová |
|
(19.4.2018 15:28:46) Ale rodiny s celkovým příjmem 25 tisíc kolem sebe fakt nemám ... vždyt to jsou dva lidi s minimální mzdou a nebo bídně vydělávající muž a žena na rodičáku.
|
Bouřka |
|
(19.4.2018 15:50:00) To sme my, pár let se tak překlepat dá (i s tou hypotékou), ale dlouhodobě by to asi nešlo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|